Skip to Content

Volendam met kinderen – een toerist in eigen land

Denk je aan Volendam dan denk je waarschijnlijk aan al die bekende zangers die er vandaan komen of misschien heb je nog wel een herinnering aan die verschrikkelijke brand jaren geleden. Zelf denk ik altijd aan foto’s in klederdracht en massa’s toeristen. Het trok mij nooit zo om er naar toe te gaan en als er een ding wat ik heb geleerd als blogger is dat je vooroordelen beter kunt laten varen en lekker moet gaan ontdekken. Ons Nederland heeft zoveel moois te ontdekken en heeft zoveel historie dat Volendam met kinderen en een bezoek aan Marken een educatief uitje is voor jong en oud!

Volendam met kinderen

Volendam met kinderen, hoe kom je er?

Om in Volendam te komen kun je vanaf Amsterdam centraal bus 316 pakken of je komt met de auto. Wij waren er om 9 uur ’s ochtends en konden zo gratis parkeren bij parkeerplaats Slobbeland. Maar kom je halverwege de dag aan dan is de kans groot dat je hier geen plekje meer hebt.
Houd je van een beetje rust bij toeristische plekken en bezoek je Volendam met kinderen dan is op tijd komen sowieso een aanrader. Neem een van de eerste boten naar Marken, dan heb je nog genoeg ruimte voor je kinderwagen en voldoende zitplekken boven op de veerboot.
Daarnaast zijn de locals in de vroege ochtend nog te vinden bij de winkelstraten en zo heb je misschien wel de grootste kans om een bekende inwoner van Volendam te spotten. Wij kwamen vooral vroeg omdat het een hele hete dag zou worden en ik heb heel eerlijk gezegd niet gelet op celebs.

Volendam met kinderen

Nog een voordeel van op tijd komen is dat je prachtige foto’s kunt maken van de schattige huisjes aan de dijk en er liggen heel wat mooie schepen in de Haven. Ooit wil ik ook een grote boot…. haha

Volendam met kinderen bezoeken?

Wij bezochten Volendam met kinderen en die vonden het erg leuk om te doen! Bij Rent en Event, gelegen aan het begin van de haven, kun je een kinderspeurtocht halen dat gemaakt is door verhaalavontuur. Een absolute aanrader! Niet alleen voor de kinderen overigens, maar ook voor de volwassenen. Zorg wel dat je telefoon is opgeladen, en je een goede databundel hebt 😉 Via YouTube filmpjes kom je van alles te weten over Volendam en Marken. Weet jij bijvoorbeeld waarom de kinderen Klaassie en Klaassie op het bankje zitten, waarom de gele bel bij de haven staat, hoe de bruggen op Marken heten en waarom het lijkt alsof er op Marken iets aan de huizen is aangebouwd?

Volendam met kinderen
De inhoud van deze grabbeldoos is niet meer accuraat

Via de QR codes gaan de kinderen verschillende missies aan waarbij ze codes moeten verzamelen. Bij een juiste code mogen ze bij Rent en Event grabbelen voor een cadeautje! Dit leverde wel wat keuzestress op want er was heel veel leuks te doen! De meiden vonden de kinderspeurtocht heel leuk om te doen in Volendam en Marken.

Musea en attracties in Volendam

De kinderspeurtocht brengt je al langs verschillende bezienswaardigheden zoals het Doolhof aan straatjes en grachtjes, maar begrijpelijk is niet overal aandacht aan gegeven.
Hou je van stroopwafels dan ben je bij Woltjes Stroopwafels & Museum aan het goede adres. Je kunt tegen betaling meedoen aan een demonstratie en proeven. Boven is een museum.
Als je Volendam met kinderen gaat bezoeken is een kijkje bij Cheese Factory Volendam natuurlijk ook leuk. Dit kost geen entree en ben je snel doorheen.
Aan het einde van de kinderspeurtocht kom je bij het Volendams Museum. Wij zijn hier niet in geweest want de dames waren al moe van de hete dag. Je vindt hier klederdracht, sieraden, schilderijen en een Volendams schip op ware grootte. 

Met wat grotere kinderen kun je ook via een VR bril het Volendam uit 1916 ontdekken bij Volendam Experience.
En voor de oudere mensen is een bezoek aan het Palingsoundmuseum een aanrader. Hier vind je 100 jaar Volendamse muziekgeschiedenis!
En hou je van verkleedpartijen dan mag een foto in klederdracht natuurlijk niet ontbreken. Dit kun je bij verschillende aanbieders doen, maar via Rent Event krijg je korting op een foto in klederdracht en hiermee zijn ze de goedkoopste aanbieder!

Boottocht naar Marken

Ben je in Volendam met kinderen dan is een boottocht naar Marken natuurlijk het uitje om te doen. Met de Volendam – Marken Express boottocht ben je in een half uur op het schiereiland Marken. De boot vaart rustig dus zeeziek worden ze niet. Sinds de afsluitdijk gebouwd is, is het IJsselmeer een fijne plek voor heel wat plezier yachten en zeilboten. Marken is een eiland, maar is via een lange kade ook te bereiken via het vaste land en wordt daarom een schiereiland genoemd. Bezoek Marken met een e-chopper als je met een groep volwassenen bent of neem de kinderen achterop.

e chopper

Het voordeel hiervan is dat je meer dan Volendam en Marken kunt zien. Denk aan een route naar Monnickendam en Broek in Waterland. Onderweg stop je dan even bij kaasboerderij Henri Willig om alles over koeien te weten te komen.

Marken met kinderen

Op Marken (eiland hè) is er van alles te zien. Sowieso is het genieten om te kijken naar de kleine huisjes aan de dijk, die een derde verdieping onder hun woning hebben gebouwd, nadat er geen overstromingen meer waren.
Een bezoek aan de klompenmakerij is een aanrader. Hier worden ook klomp maak demonstraties gegeven met de stoommachine en en kun je een stukje op klompen lopen. Wij namen kale kleine klompen mee om te knutselen. Creatieve souvenirtjes waar de meiden in de vakantie nog wat mee kunnen doen. Ideaal!

Er is ook een kijkhuisje Sijtje Boes. Zij verzamelde vroeger van alles en hier is een tentoonstelling van gemaakt. En op Marken kun je ook naar het Marker museum.

Voor veel van deze uitstapjes kun je van te voren kaarten kopen bij Rent en Event. Zo heb je van te voren alles geregeld en hoef je ter plekke niet meer in de rij te staan. Want als je Volendam met kinderen bezoekt dan wil je niet in de rij staan en er is veel te doen!

Volendam en Marken een stukje informatie vooraf

Voordat je Volendam met kinderen gaat bezoeken en misschien ook een bezoekje aan het prachtige Marken wil je wellicht nog wat informatie vooraf.
Volendam is een oud vissersdorpje. Een plaats waar hard gewerkt wordt en waar een unieke gemeenschap is gevormd met echte familiemensen. De inwoners zijn gastvrij en heel behulpzaam. We zijn meerdere keren aangeschoten tijdens de speurtocht door inwoners die dacht dat we op een kaart keken en de weg kwijt waren.

Marken was vroeger een eiland omgeven door de Gouwzee en het Markermeer. De Zuiderzee is niet meer en het is nu beter wonen op dit schiereiland. Landbouw en visserij zijn een grote bron van inkomsten geweest voor de bewoners en hun huisjes zijn vol karakter gebouwd. Bewoners lopen hier nog steeds in klederdracht!

Ben jij al wel eens in Volendam en Marken geweest? Wat vond jij het leukste om te doen?

Lees ook deze blogs:

Vakanties met kinderen
Op stap in Nederland met kinderen

Footer 6 nieuwellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Monday 25th of July 2022

Dit lijkt mij ook wel eens leuk om te gaan doen met de kleinkinderen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.