Skip to Content

Huwelijksjaren, jaar getrouwd cadeau voor huwelijk een overzicht

“U mag de bruid kussen” of “Zet hier maar een handtekening”. Trouwen kan je natuurlijk op verschillende manieren doen. Groots of klein. Zoals trouwen met je kinderen erbij. Ik heb zelf voor klein maar fijn gekozen. Voor ons veranderde er weinig door het trouwen. We doen dit niet vanuit geloof, onze liefde bleef net zo groot en onze afspraken bleven gelijk. Maar het is wel een extra kroon op je relatie. Al vele jaren komt het huwelijk met vele gebruiken en tradities. In deze blog ga ik uitleg geven over de namen bij huwelijksjaren. Elk jaar komt met een bepaalde naam en daarbij voeg ik meteen wat jaar getrouwd cadeau tips toe, handig hè?

Let op! Maakt u gebruik van een ad-blocker? In deze blog maak ik veel gebruik van handige doorlink plaatjes! Zet hem dus even uit als je deze wil zien.

huwelijksjaren, een overzicht namen en jaar getrouwd cadeau

Lang gelee was het gebruikelijk om in Europa aan ieder huwelijksjaar een stof of materiaal toe te kennen. Beginnend met minder bijzonder naar heel bijzonder. In Amerika hebben de huwelijksjaren overigens andere namen. Dus in deze blog richt ik me op de namen van huwelijksjaren in Europa.

Katoen en papier

1 jaar getrouwd – katoenen huwelijk cadeau

Yes, het eerste jaar hebben jullie overleefd. Een jaar vol wittebroodsweken en nu kan je alweer jullie eerste huwelijksjubileum vieren. Katoen hoort bij het eerste jaar, dus een cadeautje wat hiermee te maken heeft is passend. Denk aan items gemaakt van katoen, maar ook opdrukjes van katoenplanten, of een echte katoenplant kan natuurlijk ook! Dus geen dure ring maar een mooi paar sokken van katoen is helemaal volgens richtlijnen, met een leuk kaartje erbij ;).

2 jaar getrouwd cadeau – papieren huwelijk cadeau

1,2,3,4.. hoedje van, hoedje van papier! Bij namen van de huwelijksjaren hoort bij 2 jarig huwelijk papier! Vroeger was dit niet zo vanzelfsprekend om papier in huis te hebben. Nou kan je natuurlijk erg veel leuks bedenken binnen deze traditie. Ook zouden Lelietjes-van-Dalen bij een tweejarig huwelijk horen, dit staat voor eenvoud. Ik zeg een papieren vaas met die bloemen. Hèt perfecte cadeau! Hieronder nog een paar leuke creatieve tips voor een papieren huwelijk.

Kijk hier voor meer tips om cadeau te geven bij 2 jaar getrouwd!

Leer en zijde

3 jaar getrouwd – lederen huwelijk

Na 3 jaar komt er een beetje pit in de namen voor huwelijksjaren. Hierbij hoort namelijk leer! Alhoewel dit natuurlijk een kostbaar natuurproduct ooit was. De bloem die bij dit huwelijk hoort is een zonnebloem. Dus een mooie leren vaas plus een zonnebloem is een mooi cadeau voor een lederen huwelijk. Maar er valt genoeg leuks te bedenken natuurlijk.. Klik hier voor een 18+ cadeautip

4 jaar getrouwd cadeau – zijden huwelijk

Alweer vier jaar getrouwd! Zijde hoort bij deze namen van huwelijksjaren. Ook hierbij kan je wel wat mooie cadeaus bedenken die voor jullie samen spannend kan zijn. Maar ik zal ook wat andere cadeautips delen voor als anderen een zijden huwelijk vieren. Er zijn bijvoorbeeld prachtige zijden boeketten te koop. Het is een beetje vreemd om aan je buren die 4 jaar getrouwd te zijn een mooi zijden lingeriesetje te geven. Klik weer hier voor een 18+ cadeautip.

d
hout en suiker 5 en 6 jaar getrouwd  cadeau ijzeren huwelijk
Hout en suiker

5 jaar getrouwd – houten huwelijk cadeau

Yes! Snap je nu waarom een tuinbank vaak gegeven wordt, bij 5 jaar huwelijk hoort namelijk hout. Jullie huwelijk kan wel tegen een stootje dus een mooi cadeau van hout past geheel volgens traditie. Ik heb diverse prijsklassen meegenomen, dus voor een ieder is er wel wat.

6 jaar getrouwd cadeau – cadeau ijzeren huwelijk of suiker

Een beetje tegenstrijdig is deze benaming in namen huwelijksjaren. Maar bij 6 jaar huwelijk spreek je over een ijzeren bruiloft. Maar het wordt ook wel een suikeren bruiloft genoemd. Zoet versus hard. Een groot voordeel is wel dat je lekker diverse cadeaus kan vinden.

Wol en Brons

7 jaar getrouwd cadeau – wollen huwelijk cadeau in namen huwelijksjaren

Na 7 jaren huwelijk worden we lekker wollig. 7 staat ook wel bekend als geluksgetal dus daarmee kan je ook spelen. Geef een klavertje 4 in combinatie met iets wolligs. Bedenk iets anders leuks, of kijk hieronder voor inspiratie.

8 jaar getrouwd – bronzen huwelijk cadeau

Brons klinkt altijd wel stoer vind ik. Misschien omdat ik direct een linkje in mijn hoofd heb naar geromantiseerde stoere Romeinen. Bij een bronzen huwelijk ben je 8 jaar getrouwd! Brons is mooi als kunstobject, een uniek cadeau. En anders kan je hieronder spieken voor passende inspiratie voor 8 jaar in namen huwelijksjaren.

Aardewerk en Tin

9 jaar getrouwd – aardewerk huwelijk cadeau

Ja! Nu kan je eindelijk die cursus pottenbakken samen ondernemen. Een passend cadeau wat past bij 9 jaar huwelijk. Uiteraard kan je ook voor een minder ‘actief’ cadeau gaan. Traditie is iets praktisch van aardewerk geven. Een leuke mok voor de koffie is dus ook geheel binnen de tradities. Maar een mooie aardewerken vaas met bloemen is net zo fijn. Net zoals sieraden van aardewerk of een mooi begin van jullie tuinkabouter collectie.

10 jaar getrouwd – Tin

10 jaar!! Wat een mijlpaal jongens. Tin buigt maar breekt niet, een mooie symboliek voor het huwelijk. En dus een passende in namen huwelijksjaren. Sieraden met diamanten worden vaak ook gegeven bij een 10 jarig jubileum.

staal en linnen huwelijkscadeau
Staal en Linnen

11 jarig huwelijk – stalen huwelijk cadeau

Na 11 jaar mag je spreken van een stalen huwelijk! De band wordt steeds sterker. Ik moet meteen denken aan een cadeautje met een knipoog: de man van staal. Trek een leuke Superman cape aan en verras je partner. Ook geheel passend binnen het thema. Liever een ander cadeau? Hieronder weer genoeg inspiratie in de cadeaulijst van namen huwelijksjaren.

12 jaar getrouwd – Linnen

Een linnen huwelijk vier je bij 12 jaar getrouwd zijn. Pioenrozen zijn bloemen die passend zijn bij deze mijlpaal in namen huwelijksjaren. Bind ze samen met wat linnen en je bent good to go!

koper en kant 12,5 jaar getrouwd
Koper en Kant

cadeau 12,5 jaar getrouwd – koperen huwelijk cadeau

We maken een nieuwe sprong, namelijk van een half jaartje. Maar 12,5 jaar huwelijk is eigenlijk het eerste echt jubileum volgens tradities. Tijd voor een feestje! En hieronder weer wat diverse cadeautips voor de koperen bruiloft in namen huwelijksjaren

13 jaar getrouwd – kanten huwelijk

13 jaar huwelijk mag je bezegelen met kant! Dit kan je samen aangenaam vieren in een kanten setje. Of wees creatief en wikkel een mooie bos bloemen in een kanten draadje.

namen huwelijksjaren ivoor en kristal 14 en 15 jaar getrouwd
Ivoor en Kristal

14 jaar getrouwd – Ivoor

Uiteraard gaan we hier niet heel letterlijk de naam overnemen in namen voor huwelijksjaren. Ivoor is een dikke nee, olifanten worden doodgemaakt om hun slagtanden en dat is heel erg. Wel kan je creatief zijn gelukkig en denk aan olifanten items, of nep ivoren items in sieraden met parelmoer glans. Of een reisje Afrika, of dierentuin in eigen land.

15 jaar getrouwd kristal cadeau

In namen voor huwelijksjaren hoort bij 15 jaar, kristal. Passend zijn mooie kristalen glazen en een lekker flesje drinken bijvoorbeeld. Proost op alles wat is geweest en wat nog gaat komen! En uiteraard deel ik nog meer leuke cadeautips. Ik kan al in mijn kristallen bol zien dat er iets passends bij zit voor jullie.

namen huwelijksjaren porselein en zilver  20 en 25 jaar getrouwd
Porselein en zilver

20 jaar getrouwd – Porseleinen in namen huwelijksjaren

We gaan nu stapjes van 5 jaar maken in de namen. Van 15 springen we door naar 20 en dat is een porseleinen huwelijk! Een prima reden om je porseleinkast eens te vervangen of denk out of the box en ga met porseleinstiften creatief in de weer.

25 jaar getrouwd cadeau – Zilver

25 jaar is in namen van huwelijksjaren een zilveren huwelijk. Gebruikelijk is, als je dit haalt, om weer eens een feestje te vieren! Ongeveer 40% van de huwelijken strandt hiervoor.. Maar als je het dan samen bereikt is dit een feestje waard. Gebruikelijk zijn zilveren (jubileum) sieraden. Maar heb je een kleiner budget dan is een zilver kaartje bij een bosje bloemen ook leuk, of verzin iets anders leuk met zilverfolie of met de kleur zilver.

parel en koraal 30 en 35 jaar getrouwd  koralen huwelijk cadeau
Parel en Koraal

30 jaar getrouwd – Parel

Wow 30 jaar getrouwd zijn, dat is niet niks. Parel hoort bij deze namen in huwelijksjaren. Daar kan je mooie cadeaus mee bedenken. Maar ook voor een kleiner budget kan je natuurlijk creatief aan de slag met (nep)plakpareltjes of bedenkt iets anders leuks. Hieronder weer wat diverse tips. Van webshop Zhen Zhu, met veel parelsieraden, hebben we ook een review.

35 jaar getrouwd – koralen huwelijk cadeau

Dit is net zoals ivoor niet echt meer een item om cadeau te doen. Koraal is beschermd. Gelukkig is het ook een kleur en zit het in de zee. Met die twee dingen kan je ook prima een cadeau bedenken! Of vlieg naar een bestemming waar je kan duiken om te kijken naar koraal.

Robijn en Saffier

cadeau 40 jaar getrouwd – cadeau robijnen huwelijk

Robijn is wat hoort bij 40 jaar in namen huwelijksjaren. Heb je een kleiner budget dan kan je ook in de kleur robijnrood denken aan een cadeau natuurlijk. Of koop een grote boos prachtige dieprode rozen.

45 jaar getrouwd – saffieren huwelijk cadeau

45 jaren in namen huwelijksharen is saffier! Deze prachtige blauwe edelsteen is keihard, net zoals jullie relatie!

Goud en Smaragd

cadeau 50 jaar getrouwd- Goud

Een halve eeuw! Wat zullen jullie veel meegemaakt hebben in een huwelijk. Vijftig jaren samen, het is echt heel bijzonder en daarom is gekozen voor goud in de namen van huwelijksjaren. Wederom kan je bij een kleiner budget aan gouden kleur denken van items! Of geef van iets 50 stuks. Zoals Ferrero Rocher in het gouden jasje.

55 jaar getrouwd – smaragd huwelijk cadeau

Smaragd is wel 1 van mijn favoriete edelstenen. Deels door emerald (smaragd) city van The Wizard of Oz. Wauw, die groene flonkering van die stad. Uberhäupt vind ik groen een prachtige kleur, maar smaragdgroen heeft iets verleidelijks en dromerigs. In namen van huwelijksjaren wordt smaragd aan de 55 jaar toegekent! De bloem orchidee hoort hier ook bij.

namen huwelijksjaren diamant en briljant 60 en 65 jaar getrouwd
Diamant en Briljant

60 jaar getrouwd – Diamanten huwelijk cadeau

“Diamonds are a girls best friend”, net zoals je partner! Diamant in namen van huwelijksjaren staat voor maar liefst 60 jaren getrouwd zijn. Ik kan trots vertellen dat mijn opa en omi dit hebben bereikt dit jaar in 2021! Zo bijzonder. Het feestje volgt nog, iets met corona, maar het blijft bijzonder en mooi.

65 jaar getrouwd – Briljanten huwelijk cadeau

Briljant! 65 jaar lief en leed. Erg bijzonder. Een briljant is een diamant die volgens briljantslijpsel is geslepen. Het is dus gewoon een diamant die op een briljante manier is geslepen. Met de cadeaulijst hieronder speel ik wat met de naam en anders kan je ook bij diamanten huwelijk kijken voor cadeautips!

platina cadeau albast cadeau 70 en 75 jaar getrouwd
Platina en Albast

70 jaar getrouwd – Platina

We komen bijna aan het einde van deze namen van huwelijksjaren lijst. En de namen worden steeds kostbaarder en duurder. Ik zal voor de “grap” even wat platina items toevoegen. Maar dat is niet voor ieder budget. Denk ook creatief. Schrijf met de letters van platina woorden die passen bij het huwelijk. Of maak mooie familie kiekjes. En sommige producten hebben ook ‘platina’ in de naam.

Passievol / plezierig / plesant
Liefde / levenslustig / lief
Avontuurlijk / aanpassend
Trouw / teder / trots / tevreden
Intrigerend / intelligent / innemend
Nieuwsgierig / nauwkeurig / netjes
Ambitieus / actief

75 jaar getrouwd – Albast

Dit heb ik nooit geweten, maar albast is een mineraal. Je hebt gips en calciet albast. Gips is zacht en wordt hier niet bedoelt. Calciet daarentegen is prachtig! Ook wel seleniet genoemd, ofwel woestijnroes (wat ik weer wel goed ken)! Nog steeds zacht en breekbaar maar bewerkt kan het wel tegen een stootje. En ach na 70 jaar huwelijk mag een krasje of kreukje ook wel en is dat natuurlijk niet meer dan normaal. De krasjes vertellen een verhaal.

eiken trouwdag granieten trouwdag. 80 en 90 jaar getrouwd
Eiken en graniet

80 jaar getrouwd – Eik

Een mooi cadeau voor dit jubileum, 80 jaar in namen huwelijk heet Eiken, is om een eikenboom te planten natuurlijk! Of kerf liefdevol in een eikenboom jullie initialen en maak een mooie foto wat je weer op canvas kan laten drukken.

90 jaar getrouwd – Graniet

Graniet. Het hoogst haalbare in namen van huwelijksjaren. Dit is zeer uitzonderlijk en uniek. Graniet is natuurlijk een mooi materiaal voor een mooie gravure. Maar er zijn ook andere cadeau items die passend op een ander manier zijn. Al doet een cadeau er eigenlijk niet meer echt toe. Goede gezondheid en samen zoveel jaren mogen genieten van elkaar is natuurlijk het mooiste cadeau.

Namen huwelijksjaren

Wauw, ik heb me behoorlijk verkeken op deze blog. Wat zijn er veel tradities en jaren met namen. Heel erg leuk om eens allemaal gezien te hebben. Dit jaar, 2021, heb ik brons aangetikt. Dus we zijn mooi op weg. Al kennen we elkaar veel langer en is dat eigenlijk voor mij veel kostbaarder. Het trouwen is een mooie kroon maar heeft qua liefde of leven niks veranderd. Wel vind ik die tradities tof, ik hou ze in ere in deze blog. En ik geef er mijn eigen draai aan door creatief te zijn met mijn cadeautips. Maar boven alles is liefde het allerbelangrijkste! All you need is love.
Kijk deze blog voor een leuke anti kater pakket voor het bruidspaar

Wat vind jij van tradities en trouwen?

Deel je onderstaande foto op social media om andere ook te helpen met onze cadeautips?!

Wat zijn de namen huwelijksjaren? En wat zijn goede jaar getrouwd cadeau tips? een trouw en huwelijkscadeau overzicht
namen huwelijksjaren

Lees ook deze blogs

een trouw en huwelijkscadeau overzicht
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.