Skip to Content

Horizon, An American Saga, een Western zoals ze bedoeld zijn

Denk ik aan Kevin Costner dan zie ik toch al gauw een old school cowboy figuur voor me. Genoten heb ik dan ook van zijn film ‘Dances with Wolves’, die maar liefst zeven Oscars in de wacht wist te slepen. Costner produceerde deze film zelf en heeft er nooit een geheim van gemaakt een voorkeur te hebben voor de Amerikaanse geschiedenis. Maar hij schitterde ook in andere rollen, zoals de kaskraker ‘The Bodyguard’, met Whitney Houston. In ‘JFK’, over de moord op John F. Kennedy en natuurlijk als ‘Robin Hood’. Telkens weer weet hij helemaal op te gaan in zijn personage. Inmiddels is hij 69 maar stoppen doet hij nog niet. Gelukkig maar! Nu komt hij met een vierluik: Horizon, An American Saga.

Filmposter Horizon an American saga
Filmposter van de film Horizon

Dit is het verhaal van Horizon

De film ‘Horizon’: An American Saga Chapter 1 en Chapter 2 van New Line Cinema, is verdeeld over twee langspeelfilms van ieder drie uur lang. Het geeft een verbeelding weer van de kolonisatie van het Amerikaanse westen ten tijde van de burgeroorlog. Kevin Costner, die in dit epische avontuur ook als acteur te zien is, tekende samen met Jon Baird (uit de film ‘The Explorers Guild’) voor het scenario en produceert de films met zijn productiemaatschappij ‘Territory Pictures’.

kolonisatie Amerika

‘Horizon’: An American Saga staat in de lange traditie van iconische westerns van Warner Bros. Pictures en toont de aantrekkingskracht die het westen van de Verenigde Staten uitoefende op de kolonisten. Echter ten koste van veel bloed, zweet en tranen. De films bestrijken de periode 1861 tot 1865, de vier jaren van de burgeroorlog, en nemen het bioscooppubliek mee op een aangrijpende reis door een land dat in oorlog is met zichzelf, gezien door de ogen van families, vrienden en vijanden die allemaal proberen te bevatten wat het werkelijk betekent om de Verenigde Staten van Amerika te zijn.

Het acteren komt wat stuntelig op gang

De zin uit de film ‘Jerry Maguire’: ‘’You had me at hello’’, is wat ‘Horizon voor mij was. De allereerste beelden maken meteen al duidelijk dat dit episch gaat worden. Het is qua camerawerk een kopie van de film ‘Dances with Wolves’. Daar kun je iets van vinden, maar het belangrijkste is gewoon dat het gefilmde werk prachtig en indrukwekkend is om naar te kijken. Dan rijst natuurlijk tevens direct de vraag is de film dan ook net zo gelukt als “Dances with Wolves. Dat niet. Want in tegenstrijd met het geweldige camerawerk valt mij op dat de eerste scènes met de acteurs, en dan vooral de Indianenscène, wat onwennig en zelfs een beetje stuntelig, maar zeker veel te gemaakt overkomen.

Indianen

Niet alleen heel veel acteurs maar vooral veel bekende acteurs

Later lijken alle acteurs beter in hun rol te groeien. Al ligt het er wel heel dik bovenop dat ze ‘the good or the bad guy’ spelen. En qua kleding is het allemaal net even te veel Hollywood glitter. Dat geldt zeker voor actrice Sienna Miller. Een al prachtige vrouw van zichzelf, maar met alles wat ze meemaakt en hoe ze er dan uit blijft zien is het vrijwel onmogelijk, wat ondenkbaar en zelfs hier en daar wat ongeloofwaardig, dat ze zo in de krul en de mascara blijft zitten.
Er is een grote diversiteit aan acteurs en daarbij valt met name op dat er een blik aan bekende, en wat oudere acteurs, opengetrokken is. Zo zien we onder andere Will Paton, Dale Dickey, Glynn Turman, Danny Huston, Glynn Turman en Jamie Campbell Bower.

Horizon, An American Saga actrice Sienna Miller
Actrice Sienna Miller

Jamie Campbell Bower is de ster van Horizon, An American Saga

Die laatste wil ik wel even extra benoemen, want die stijgt in de film ‘Horizon, An American Saga’ toch wel boven iedereen uit. Jamie Campell Bower speelt de rol van Caleb Sykes, de jongere trieste broer van een gewelddadig patriarchaat. Het is zijn ijzige en verwilderde blik die een scène één seconde lang weet te bevriezen, en waarbij je als kijker direct door hebt dat er problemen gaan komen. Dit wist hij eerder ook al te bewerkstellige in de hitserie van Netflix – ‘Venca’. Maar ook in de film ‘Harry Potter’, ‘Fantastic Beast’ en ‘Twilight’.

Het is zijn eigen levenservaring waaruit hij kan putten en dat is terug te zien is in de film ‘Horizon’. Je ziet voornamelijk zijn innerlijke pijn in zijn manier van doen. En daardoor weet hij de rol zo eigen te maken dat het bijna geen acteren meer is.
Zo vertelde hij in 2022, in een openhartig interview in de Esquire, over zijn verslaving en de daarmee gepaarde psychiatrische behandelingen die hij heeft moeten ondergaan om clean te worden. Ondanks zijn Britse afkomst is hij een echte Amerikaan geworden met liefde voor het landschap, de grootsheid en de mogelijkheden.

Horizon, An American Saga Jamie Campbell Bower
Acteur Jamie Campbell Bower

Het mannengedrag is geheel conform de tijdslijn

Lijnrecht tegenover de Hollywood glamour (op kleding en acteerwerk), staat het bruuske gedrag ten opzichte van vrouwen en dieren. Geheel conform de tijd waarin de film ‘Horizon’ zich afspeelt, dus ik stoor me daar totaal niet aan. Toch kan ik me zo indenken dat hier en daar wat instanties erover zouden kunnen gaan vallen.
Vechtscènes kunnen namelijk soms wat magen laten omdraaien, het mennen van de paarden gaat geheel op cowboystijl en dat geldt ook voor de taal en de overheersing richting vrouwen. Maar vrouwen tonen hier en daar ook typisch vrouwengedrag richting mannen.

Horizon, An American Saga Mooie vrouw uit de geschiedenis

Gaan mensen anno nu nog naar een western?

Kevin Costner heeft met ‘Horizon’ een dijk van een verhaal op zijn schouders gehaald en heeft het geheel op zijn eigen wijze geregisseerd en geproduceerd. Daarmee heeft hij wel een groot risico genomen, want zit de huidige generatie nog wel op zo een film te wachten? Gaan mensen echt voor zo een lange film nog naar de bioscoop?
Na het bekijken van de film ‘Horizon’ bij de persvoorstelling zou ik zeker iedereen aan raden om te gaan. Want ondanks dat er best wel op- of aanmerkingen te noemen zijn is het gewoon een meesterwerk. Al is het alleen maar om het verhaal en de beelden. Laat ik daarnaast ook zeker niet de soundtrack vergeten met het mooie ‘Amazing Grace’ op de aftiteling.

Horizon, An American Saga

Deel twee volgt deze zomer nog, deel drie en vier zijn in de maak

‘Horizon’: An American Saga is verdeeld over vier delen. Het tweede deel, ‘Horizon, chapter2’ zal vanaf 15 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Deel drie en vier worden in het najaar van 2024 openomen. Op 4 juli gaat ‘Horizon’, hier in de bioscopen. Het zal wellicht toeval zijn maar het is wel een bijzondere datum, namelijk Onafhankelijkheidsdag in Amerika.

Toch hoop ik van harte dat mensen deze film echt in de bioscopen gaan bekijken. De opnames komen alleen maar zo intens over op het grote filmdoek. Al denk ik bijna met zekerheid te kunnen zeggen dat ‘Horizon’ het op streamingsdiensten ook niet verkeerd zal gaan doen. Wellicht wel beter. Tenslotte werd/is de serie ‘Yellowstone’ met ook Kevin Costner in de hoofdrol, op Skyshowtime, ook een succes gebleken.

Horizon, An American Saga paarden wagen en mannen met pistolen

Bekijk hier alvast de trailer van Horizon, An American Saga

Trailer van de film Horizon

Details over Horizon

  • Releasedatum : vanaf 4 juli 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 181 minuten
  • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 16
  • Genre: Western, Avontuur, Drama
  • Regie: Kevin Kostner
  • Acteurs: Kevin Costner, Sam Worthington, Sienna Miller, Giovanni Ribisi, Jena Malone, Abbey Lee, Michael Angarano, Luke Wilson, Will Patton, Michael Rooker, David O’Hara, Owen Crow Shoe, Danny Huston, Tatanka Means, Jeff Fahey, Isabelle Fuhrman, Ella Hunt, Tom Payne, Tim Guinee, Scott Haze, Alejandro Edda, James Russo, Jon Beavers, Jaime Campbell Bower, Michael Anganaro
  • Distributeur: Warner Bros
Horizon, An American Saga
footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.