Food en Drink Infographics, alles wat je wil (w)eten in één naslagwerk.

Wauw, Wauw en nog eens Wauw! Dat is wat ik dacht en riep toen ik voor het eerst Food en Drink Infographics zag. Een prachtig vorm gegeven naslagwerk over eten en drinken. Door mijn man steevast liefkozend ‘de stoeptegel’ genoemd. Het boek weegt dan ook bijna 4 kilo. Maar, voor mij is Food en Drink Infographics een boek om te koesteren. Ook een geweldige cadeautip voor kookliefhebbers. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Plus je geeft een onvergetelijk cadeau.

Food en Drink Infographics

Food en Drink Infographics. A visual guide to culinary pleasures

Food en Drink Infographics

Waar moet ik beginnen om te vertellen over Food en Drink Infographics. Het is een naslagwerk van alles wat met eten en drinken te maken heeft. Echt alles staat erin, echt álles. Superlatieven schieten tekort. Daarnaast is de vormgeving bijzonder. De ondertitel is dan ook niet voor niets ‘A Visual Guide to Culinary Pleasures’. Michael Ruhlman begon vooral met Infographics over eten. Ging ermee naar de uitgever én voilá de rest is geschiedenis. Met Food en Drink Infographics ben ik wel nog eventjes zoet. Je moet wel aan tafel zitten, want hiermee krul je jezelf niet even op de bank. Alhoewel… dat heb ik toch gedaan. Na de Powercommunity kunnen mijn benen dat wel aan.

Food en Drink Infographics, opbouw

Food en Drink Infographics

Food en Drink Infographics begint met de historie van eten. Van de periode voor Christus tot heden. Dit wordt verteld door Simone Klabin en is opgenomen in drie talen. Engels, Duits en Frans. Dat geldt ook voor alle teksten in het boek, inclusief de bijschriften bij de foto’s. Ookal ben ik nu al dol op dit boek, er is één minpuntje. En dat is dat de infographics niet zo goed te lezen zijn. Het zijn veel kleine lettertjes en dat vind ik jammer. De infographics zijn namelijk niet alleen mooi, ze zijn ook interessant. Maar goed, Food en Drink Infographics is een bijzondere uitgave van alles wat je weet en nog niet weet over eten en drinken. Niet alleen informatief, er staat ook in hoe je bijvoorbeeld noodles, kaas of bananenbrood moet maken.

Inhoudsopgave Food en Drink Infographics:

  • How we eat
  • Eating
  • Sugars, Chocolate en cakes
  • Prepping en partying
  • Drinking

How we eat

How we eat, gaat over de evolutie van het eten. Hoe we van jagers en vissers naar de huidige samenleving zijn veranderd. Hiermee is ons eetpatroon ook veranderd. Ook de manieren waarop we voedsel bereiden en kunnen bewaren is in de afgelopen decennia gewijzigd. Met een handige infographic over waar je het beste verschillende soorten voeding in je koelkast bewaard. In dit eerste hoofdstuk uit Food en Drink Infographics gaat het ook over verschillen per land en werelddeel. En uiteraard wat als gezond voedsel wordt gezien en wat niet. Tot slot gaat het over smaak en de vijf hoofdsmaken: zout/umami, zoet, zuur, pittig en bitter.

Eating

Dit is mijn lievelingshoofdstuk uit Food en Drink Infographics. Het gaat over alle voeding die je maar kan bedenken: zuivel, vis, vlees, brood, pasta, noodles, zaden, fruit, groente. Zelfs insecten ontbreken niet op het menu. Er wordt o.a. verteld hoe je kaas kan maken van melk. Hoe je noodles maakt. Wat de delen zijn van varken en koe. Hoe je vis fileert. Welke vis je het beste wel/niet kan eten in verband met overbevissing. Welke verschillende manieren van koken er zijn. En uiteraard welk fruit en groente wanneer in het seizoen zijn. Hetzelfde over kruiden. In dit hoofdstuk ontdekte ik dat het heel simpel is om zelf amandelmelk te maken. Daarnaast staan alle verschillende soorten olie en boter erin. Met een infographic van dressings. Plus een heel verhaal over olijfolie. En zoveel meer. Echt teveel om op te noemen. Maar, serieus, iedere kookgek raakt hier helemaal van door het dolle.

Sugars, chocolate and cake

Ik ben niet zo’n zoetekauw. En toch heb ik ook dit hoofdstuk weer met veel interesse gelezen en bekeken. Over verschillende soorten suiker (inclusief honing en maple syrup). Alles over chocolade, inclusief een recept voor chocolademousse. Een infographic met de ‘rise and fall’ of baking. Op dit moment het hoogste vanaf 1900. Getuige ook programma’s zoals ‘Heel Holland bakt’. Ook de mogelijkheden voor vegan bakken ontbreken in Food en Drink Infographics niet. Wat kan je waarvoor vervangen. Daarnaast komen alle beroemde koekjes langs mét een recept voor chocolate chip cookie. En dan zijn we er nog niet, want dan komt nog alles over cake, taarten, ijs en snoep. Wist je trouwens dat in Denemarken het meeste ijs wordt gegeten per persoon? 30 kilo per persoon per jaar. In Amerika is dat 20 kilo per persoon per jaar. Nou, dan kan ik nog wel een extra ijsje eten.

Prepping & partying

Jawel, de feestdagen komen er weer aan. Dus dit hoofdstuk in Food en Drink Infographics komt zeker van pas. Eten betekent ook rituelen. Over hoe je de tafel zet, de feestdagen viert met specifieke gerechten. Wat de volgorde is van bepaalde gerechten. Een cocktail aan het begin en kaas aan het einde bijvoorbeeld. Dit hoofdstuk gaat ook over het gebruik van specifieke instrumenten, zoals potten, pannen, lepels, mixers, messen, scharen. Tot slot het gebruik van specifieke meeteenheden en het gebruik van specifieke termen. Voor het bereiden van voedsel bestaat een geheel eigen vocabulaire. Een infographic geeft de juiste tafel-setting weer. Niet alleen van borden, glazen en bestek, maar ook van de gasten. In dit hoofdstuk kom je ook het ontwerp van de voorkant van Food en Drink Infographics tegen.

Drinking

En dan het hoofdstuk over drinken. Tja ook hier een uitvoering naslagwerk over onder andere koffie, thee, whisky, bier, wijn, in alle soorten, sake, brandy en cognac. En ook op basis hiervan kan je een leuk feestje bouwen. Naast informatie over verschillende wijnen bevat Food en Drink Infographics ook recepten van verschillende cocktails. En op de andere pagina oplossingen uit verschillende landen mocht je er een kater aan overhouden. Ook informatie over rode wijn uit verschillende landen over heel de wereld. Daarnaast passeren de meest bekende wijnen de revue met onder andere informatie over land van herkomst en aroma. En dan ook nog een keer per land.

Volgens mij weet je na deze informatie echt álles over wijn. Hoef je het alleen nog maar in de praktijk uit de proberen. Proost! En aan het einde van dit hoofdstuk weet je hoe je dat zegt in verschillende talen. Altijd handig.

Food en Drink Infographics

Specificaties Food en Drink Infographics.

Food en Drink Infographics

Uitgever: Taschen|Auteur: Simone klabin, Ed. Julius Wiedemann | 9783836568487| juni 2018 | 464 pagina’s| Interesse? Meer info vind je hier

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.