Skip to Content

Basisboek Tekenen – een leerzaam en inspirerend boek om de mooiste tekeningen te maken

Ben je op zoek naar een overzichtelijk en inspirerend boek om je tekenvaardigheden te vergroten? Zoek dan niet verder en ga aan de slag met het Basisboek Tekenen van kunstenaar Julia Woning. Allerlei aspecten van het tekenen komen aan bod, zoals grondvormen, materialen, handhouding en kleuren mengen. Zo kunnen de beginnende maar ook de geoefende tekenaar heel veel technieken leren en verbeteren.

basisboek tekenen

Tekenen als hobby en ontspanning 

Echt goed kunnen tekenen, dat is niet voor iedereen weggelegd. Bij mijzelf ontstaat in ieder geval een lichte paniek als mijn zoon vraagt om bijvoorbeeld een bepaald dier of superman te tekenen. Een huis lukt nog wel en een bloemetje ook, maar verder reikt mijn creativiteit eigenlijk niet.

Maar samen met je kind kleuren en tekenen is wel een hele leuke en ontspannen manier om 1-op-1 aandacht te geven. Dus met die gedachte trok dit Basisboek Tekenen onze aandacht. Want als je in ieder geval een aantal basisvaardigheden in huis hebt, dan kom je al een heel eind met een hond of superman!

Eén van de pluspunten van dit boek is in ieder geval mooie opmaak, met op de kaft een aantal mooie voorbeelden van tekeningen. Van een simpele druppel tot een hondenkop. We gaan een poging wagen! Ook benieuwd hoe je dit aan moet pakken en zelf een kunstwerk kan maken? 

Het Basisboek Tekenen – de inhoud

Het basisboek tekenen neemt je mee in de wereld van tekenen met potloden. Alles wat daarbij komt kijken, komt aan bod. De hoofdstukken zijn als volgt verdeeld:

  • Basis tekenen
  • Grafietpotlood
  • Houtskool
  • Korte kleurenleer
  • Pastelpotlood
  • Kleurpotlood 
  • Aquarelpotlood
inhoud

Stap voor stap worden verschillende technieken uitgelegd. Er is ruimte om te oefenen, waarbij je eenvoudig begint bijvoorbeeld met een druppel of schelp. Naarmate je verder komt, worden de technieken uitgebreider en uitdagender. Zoals het gebruik van arceren, licht en donker, schetsen, en nog veel meer.

Wat bevalt aan dit boek? Het basisboek tekenen heeft een fijne afwisseling tussen uitleg, voorbeelden en oefeningen. Het is een informatief en inspirerend boek. Veel tips en tricks komen aan bod en het maakt je enthousiast om zelf aan de slag te gaan. Het boek is gericht op volwassenen, maar ook voor wat oudere kinderen die van tekenen houden, is het interessant en leerzaam. Meer over de ontwikkeling van kleur- en tekenactiviteiten bij kinderen vind je in de interessante blog Leren Tekenen.

basisboek tekenen
Inspiratie!

Oefening baart kunst

Maar het is natuurlijk wel echt een kwestie van oefenen. Dus zeker de tijd ervoor nemen. Maar voor wie een fijne hobby zoekt waar je in een lekkere en ontspannen flow kan raken, is tekenen zeker een aanrader. Je hoeft geen dure spullen aan te schaffen en je hoeft niet de kou of regen in. Gedurende de winter blijf je lekker binnen aan tafel en met lekker weer in de zomer ga je de natuur in.

Echt ideaal dus, zeker in deze tijd waarin ons schermgebruik vaak dramatisch hoog is. Tekenen ontspant, ontprikkelt en daagt je uit! Gebruik het Basisboek Tekenen om technieken te leren of te verbeteren.

Julia Woning

De voorbeeldillustraties zijn in ieder geval prachtig en maken nieuwsgierig naar de auteur van het boek. Het is geschreven en getekend door Julia Woning, een kunstenaar woonachtig in Zuid-Holland waar zij een eigen atelier heeft. Sinds 2015 maakt ze kleurboeken voor uitgeverij Mus, zoals De Dikke Dames*.

In dit Basisboek Tekenen zijn de portretten in ieder geval echt de moeite waard om te bekijken en inspiratie uit te halen. Op de website van Julia Woning vind je meer informatie over workshops en kun je ook verschillende illustraties bewonderen.

Tekenen begint met goed kijken

Julia Woning

Meer reviews van creatieve boeken:

Specificaties Basisboek Tekenen

Tekst en illustraties: Julia Woning | Uitgeverij: Mus | 9789045327846 | juli 2023 | 96 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel, of bij bol.com*

footer 8
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.