Alles over Matcha thee wat je wilt weten

Je kunt er tegenwoordig niet meer onderuit. Overal in de supermarkt zie je Matcha Thee! Van Lipton Ice Tea, koffie met Matcha, allerlei thee met Matcha en zelfs cereals met het groene goud erin. Maar die thee smaakt dat nou lekker? En hoe weet je of je het goede goedje te pakken hebt? Ik vertel je alles over Matcha thee en hoe het smaakt!

Alles over Matcha thee

Matcha Thee betekent letterlijk gemalen thee. Je weet dus als je een product koopt niks over de kwaliteit van die Matcha. In deze blog vertel ik je alles over Matcha thee!

Matcha thee wordt ook wel het groene goud genoemd of de witte asperges. Alle thee wordt namelijk gemaakt van dezelfde theeplant, Camellia sinensis. Het verschil met Matcha thee en ‘gewone’ thee is dat de Matcha variant 3 a 4 weken in de schaduw staan tijdens het groeien. Dit gebeurt door grote doeken over de planten te leggen. Tijdens het groeien in de schaduw stopt de fotosynthese van de plant waardoor er veel aminozuren vrijkomen. Daarna worden alleen de bovenste kleine blaadjes met de hand geplukt en volledig van alle steeltjes en bladnerven ontdaan. Deze blaadjes worden vervolgens heel klein gesneden en op een langzaam en zachte manier vermalen tot poeder.

In een grote maalfabriek in Japan wordt er per maalsteen 800g per dag gemalen. Als je dan bedenkt dat dit proces vrij intensief is, dan snap je dat goede matcha per 100 gram zo’n 100 euro waard is. Echte goede matcha heeft een sprankelende intens frisgroene kleur. Deze thee met de hoogste kwaliteit wordt ‘Kotobuki‘ genoemd.

Matcha theeritueel

alles over matcha thee

Misschien heb je gisteren wel de keuringsdienst van Waarde gekeken die over de Matcha thee ging. Ik had al een tijdje de thee van Mr & Mrs Tea in huis liggen en besloot hem vanmorgen gelijk uit te proberen.

De thee wordt bereid volgens een serieus theeritueel. Het is namelijk niet zo te zetten als een gewone kop zakjes of losse kruidenthee.

Matcha thee smaakt dat nou lekker?

Je hebt er koud water, ietwat afgekoeld gekookt water, een bamboe whisker, matcha theepoeder, een kleine lepel en een kom voor nodig.

Stap 1 is een beetje Matcha poeder oplossen in koud water. Dit roer je door tot je een pasta hebt. Vervolgens giet je er heet water overheen en gaat met de bamboegarde aan de slag. Traditioneel maak je dan een M beweging met de bamboegarde. Dit heeft even tijd nodig, maar na een tijdje komt er een soort schuimlaag op te staan. Dan kun je de thee gaan drinken. Doe echter niet te lang over je schuimlaag, want hoe langer je tekeer gaat met de bamboe whisker hoe bitterder hij ook kan worden! Dat zul je zelf moeten uitproberen.

Smaakt dat nou lekker?

Matcha thee smaakt dat nou lekker?

Nou het valt wel mee eigenlijk. Nu drink ik zelf heel veel groene thee en laat ik gerust het zakje erin hangen dus bittere thee ben ik al wel gewend. Er is echter ook kwaliteitsverschil in thee en dat was gisteravond tijdens het programma goed te zien.

De thee die voor de industrie wordt gemaakt wordt namelijk op hoge snelheid en met veel druk gemalen op een jetmolen. De poeder die hier uit ontstaat is donkerder van kleur en ook bitterder. Deze matchapoeder komt onder andere in de Lipton Ice Tea terecht, maar ook in veel andere producten van de grote ketens.

alles over matcha thee

De prachtig sprankelende intens frisgroene kleur die ik op televisie zag is niet dezelfde kleur als de matcha thee van Mr & Mrs Tea. Dit had meer dezelfde kleur als alle andere soorten die ze lieten zien op televisie.

Matcha thee is gezond

Matcha thee bevat 10x meer antioxidanten dan normale groene thee en geeft je een verhoogd concentratievermogen. Ook heeft het een kalmerende werking door het aminozuur L-theanine dat van nature in de theebladeren zit.

Ondanks dat de Matcha thee niet zo’n prachtige groene kleur heeft en een tikje bitter is, geloof ik best dat de theepoeder van merken als Mr & Mrs Tea net zo gezond zijn de Matcha thee waar je tussen de 60 en 100 euro per 100 gram voor kwijt bent. Alleen smaakt de thee dan dus wel echt een beetje bitter. Met een druppeltje Stevia ben je die bitterheid gelukkig wel snel kwijt als je het echt niks vindt.

Alles over Matcha thee

Ik hoop dat je in deze blog alles over Matcha thee te weten bent gekomen! Ik ga in elk geval ook eens proberen te bakken met de poeder!

Heb jij al wel eens Matcha thee op? Of misschien een ander product met Matcha al gemaakt als cake, pannenkoeken of Koffie?

Ps. dit product is niet geschikt voor jonge kinderen vanwege de cafeïne die erin zit.

Footer2 nieuw

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.