Skip to Content

16 augustus internationale achtbanendag – een dag op wielen met snelheid

Achtbanen, je houdt van ze of je haat ze. Voor sommige mensen kunnen ze niet hard genoeg gaan en zo vaak mogelijk over de kop. Er zijn heel veel pretparken die vandaag over de hele wereld een feestje geven. Want is het is internationale rollercoaster day. Of te wel 16 augustus is internationale achtbanendag.

silver star Europa Park internationale achtbanendag
Silver Star achtbaan (Foto via Europa-Park)

Geschiedenis van internationale achtbanendag

Maar waarom vieren we op 16 augustus internationale achtbanendag? Mensen hebben het altijd al leuk gevonden om van een hoogte naar beneden te roetsjen. Van verhalen en tekeningen weten we dat er in de 16e en 17e eeuw in Rusland houten stellages gebouwd werden waar men als het gesneeuwd had met een slee van af gleed. Later kwamen er wieltjes onder want men wilde ook kunnen glijden als het niet gesneeuwd had.  Dit werd zeer populair onder de gegoede burgerij en was een attractie op zich.

Deze constructies leken helemaal niet op de achtbanen zoals we die nu kennen. Deze rijden in de meeste gevallen op een rails, net als een trein. Het ontstaan van de achtbaan hangt dus nauw samen met de ontwikkeling van de spoorwegen. Een van de eerste achtbanen met rails is gemaakt door de Engelsman Richard Roberts. (Hij ontwierp ook de looping ergens in de jaren 1840-1845). Het was echter LaMarcus Adna Thompson die een achtbaan met wissels liet produceren en hiervan bijna 100 exemplaren over de gehele wereld verkocht. In 1880 vraagt F.A. Schwarz uit Pforzheim patent aan voor zijn idee van een achtbaan in de vorm van een acht. Daar komt dan ook de naam ‘achtbaan’ vandaan. Dat was nieuw want tot dan toe reden ze in rondjes of zigzaggend. Op 16 augustus 1898 werd de eerste loopingachtbaan gepatenteerd, daarom vieren we op deze dag internationale achtbanendag.

16 augustus achtbanendag

Europa-park

In Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland staan maar liefst 13 achtbanen. Er staan hier zoveel achtbanen omdat dit park de showroom is van moederbedrijf Mack Rides. Dit bedrijf is een van de vijf grootste achtbaanleveranciers ter wereld. Daar wil je dus zeker wel internationale achtbanendag vieren! Opgericht in 1780 maakte men er eerst postkoetsen en platte karren, later wagens voor kermissen en circussen. In 1921 bouwt de familie Mack haar eerste houten achtbaan en in 1951 de eerste houten bobbaan. In 1975 opent deze familie de deuren van Europa-Park. Dit is nu het op één na best bezochte park van Europa, waar nog steeds andere parken komen kijken en kunnen beslissen een product van Mack Rides aan te schaffen. Intussen staan ook  in veel parken in Nederland en België achtbanen en attracties van de firma Mack.

Gratis spreekbeurt pakket voor internationale achtbanendag

Ter gelegenheid van Rollercoaster Day organiseert Europa-Park een prijsvraag op Facebook (@europaparkNL) waarmee tickets voor het park te winnen zijn. Kinderen die een spreekbeurt over achtbanen willen houden kunnen een pakket aanvragen via benelux@europapark.de  In dit pakket wordt de geschiedenis van achtbanen beschreven, maar ook de verschillende soorten achtbanen toegelicht evenals de diverse onderdelen en veiligheidssystemen. Het pakket is bedoeld voor kinderen van 10-15 jaar. Ze kunnen in elk geval noemen dat 16 augustus internationale achtbanendag is begonnen door de eerste achtbaan.

16 augustus achtbanendag
Een toffe waterachtbaan in het themagebied Portugal (Foto via Europa-Park)

Gaafste attractieparken met achtbanen in Europa

Europa herbergt een breed scala aan attractieparken met opwindende achtbanen en attracties. Hier zijn enkele van de gaafste attractieparken in Europa, bekend om hun indrukwekkende achtbanen. Gaaf voor internationale achtbanendag! :

 1. Europa-Park (Duitsland):
  • Europa-Park is een van de grootste en meest populaire attractieparken in Europa. Het park heeft meer dan 10 achtbanen, waaronder “Silver Star” en “Blue Fire Megacoaster”.
 2. Alton Towers (Verenigd Koninkrijk):
  • Alton Towers biedt een mix van thematische attracties en enkele opmerkelijke achtbanen, waaronder “Wicker Man”, “Nemesis”, en “Oblivion”.
 3. Phantasialand (Duitsland):
  • Phantasialand staat bekend om zijn thematische attracties en heeft achtbanen zoals “Taron” en “Black Mamba”.
 4. PortAventura Park (Spanje):
  • PortAventura biedt een mediterrane sfeer en heeft achtbanen zoals “Shambhala” en “Dragon Khan”.
 5. Efteling (Nederland):
  • Efteling is een sprookjesachtig pretpark met diverse attracties, waaronder “Baron 1898” en “Joris en de Draak”.
 6. Liseberg (Zweden):
  • Liseberg biedt een combinatie van attracties en achtbanen, zoals “Helix” en “Balder”.
 7. Tivoli Gardens (Denemarken):
  • Tivoli Gardens is een historisch pretpark in Kopenhagen en heeft achtbanen zoals “The Demon” en “The Roller Coaster”.
 8. Heide Park Resort (Duitsland):
  • Heide Park biedt diverse attracties en achtbanen, waaronder “Colossos” en “Krake”.
 9. Walibi Belgium (België):
  • Walibi Belgium heeft een reeks achtbanen, waaronder “Pulsar” en “Calamity Mine”.
 10. Gardaland (Italië):
  • Gardaland, gelegen aan het Gardameer, heeft achtbanen zoals “Oblivion: The Black Hole” en “Raptor”.

Deze parken bieden niet alleen opwindende achtbanen, maar ook een verscheidenheid aan andere attracties en entertainmentopties voor bezoekers. Het is altijd een goed idee om recente informatie te raadplegen, omdat nieuwe attracties kunnen worden toegevoegd en bestaande attracties kunnen worden geüpgraded.

Lees ook deze blogs

Ga jij naar een pretpark op 16 augustus internationale achtbanendag?

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.