Weekboek golden growth model: in 60 dagen doelen gehaald.

Vandaag laat ik in deze blog lezen hoe het mij de afgelopen weken is vergaan bij het uitproberen van het Golden Growth model van Charlotte Labee. Eigenlijk is het meer dan dat. In mijn zoektocht naar met name meer bewegen ben ik producten tegen gekomen die mij hebben geholpen. Als je bezig bent met zo’n zoektocht lijkt het wel alsof dingen naar je toe komen die je nodig hebt. Uiteindelijk is het mij gelukt om, binnen 8 weken, 2 x per week 30 minuten hard te lopen en meer water te drinken. En dat ging niet heel voorspoedig, maar ineens ging het heel goed. Meer weten? Lees dan vooral verder met mijn weekboek golden growth model week 1 tot en met week 8.

Weekboek Golden Growth model: week 1 en 2

Doelen gesteld en aan de slag

weekboek golden growth model water drinken
Afbeelding van congerdesign via Pixabay

In de eerste week, van het weekboek golden growth model, heb ik het boek Brain Balance gelezen en doelen gesteld: meer water drinken, meer bewegen (anders dan fietsen) en meer tijd voor ontbijt.  Water drinken gaat goed. Het trucje met water naast het bed werkt goed. Ik plaats een fles drinken naast het bureau, plus ik doe mijn best water niet te vergeten naar het werk en in de auto. Daarnaast doe ik de gekste dingen om te kunnen bewegen.

2 jaar lang heb ik een goede modus gevonden door naar mijn werk te fietsen. In totaal 30 kilometer per dag. Hoe ga ik daar vervanging voor zoeken als ik nu 3 x per week met de auto moet? 12 kilometer in de stromende regen naar de schoonheidsspecialiste gefietst. Ik heb net zitten bedenken dat ik ook 2 x 30 minuten kan beginnen met bewegen. Fietsen duurt vaak langer. Eventueel zwemmen? Om 7.00 op vrijdag? Buikspieroefeningen thuis weer oppakken? Ik lees het stukje in het boek Brain Balance over zingen en dansen. Iedere dag 10 minuten. Ik heb zangles en het zou leuk zijn als ik een keer thuis zou oefenen. Dat is in ieder geval een idee.

Knaagbehoefte: Walnoten, chocolade en druiven

Wat eten betreft neem ik vooral walnoten mee. Tijdens die speciale week in de maand heb ik veel behoefte aan zoet en zout. Ik probeer te denken aan wat ik wel mag eten, maar heb gezondigd. Melk chocolade (er was geen andere), bakje chips (wel ‘oven baked’) en cola gedronken. Niet goed natuurlijk. Ook wel donkere chocolade gegeten, druiven. Walnoten werken goed als ik behoefte krijg om op iets te knagen. Als ik bijvoorbeeld achter de computer zit of tv kijk. Walnoten, donkere chocolade, druiven. Mag allemaal en ik vind het lekker. Het betekent dat ik aan mijn ‘gravings’ tegemoet kan komen zonder dat ik mijn gezondheid al te zeer teniet doe.

weekboek golden growth model walnoten eten
Afbeelding van Pera Detlic via Pixabay

Foodfirst Network, start beweegschema

In de tweede week ben ik lid geworden van het FoodFirst Network Dat kwam ik tegen bij de Albert Heijn. Ik zit vooral met mijn bewegen. Fietsen doe ik al zoveel mogelijk, dus waar haal ik dat extra bewegen vandaan? Dan toch maar hardlopen? Het advies op de site is om hardlopen op te bouwen. Je begint met 1 minuut hardlopen, dan 1 minuut wandelen en dan 6 x achter elkaar. Zo bouw je het uiteindelijk op in 10 weken naar een half uur hardlopen. Dat is een mooie opbouw.

De volgende dag meteen gestart. Tijdens de eerste minuut hardlopen lijkt die minuut eeuwig te duren. Lieve help, waar ben ik aan begonnen! Had ik niet beter eerst lekker een kopje koffie kunnen drinken? Ok. Nu een minuut wandelen. He, he, maar, moet ik dat 6 x gaan doen!! Eenmaal op de helft gaat het beter. Begin ik het lekker te vinden. De 5e keer krijg ik een beetje last van mijn rechterknie, maar ik zet door. Laatste keer voelt het paard zijn stal en huppel ik naar huis. Trots op mezelf! Het is ondertussen wel gaan regenen, maar dit pakken ze niet meer van me af. Snel naar de wc, water drinken en natte kleren uit. O ja, en kijken of de website in Londen al werkt voor kaartjes. Er moeten nog zoveel dingen gebeuren, maar ik ben wel met mijn beweegschema gestart.

Zoekend naar mogelijkheden

In het advies van het Foodfirst network staat dat je lichaam moet herstellen. Moet mijn lichaam nu 2 dagen herstellen? Is dat niet belachelijk veel? Het is niet zo dat ik nooit wat doe. Ik neem me voor om 1 dag te herstellen en dan de dag erna weer te starten. Gedurende de komende weken zoek ik mogelijkheden om toch te rennen. In plaats van de fiets ga ik rennend (en wandelend) naar school, terwijl mijn dochter op de stoep naast mij fietst. Hetzelfde bij ophalen van de BSO.

Het is wonderlijk, maar het gaat meteen al een stuk beter dan die eerste keer. Zal het echt zo zijn dat je lichaam daar zo snel aan went? Ik merk wel dat mijn lijf nu vraagt om water. Waar ik voorheen slecht kon drinken helpt het trucje met een flesje water naast je bed (’ s ochtends drink ik meteen 7,5 dl). Gedurende de dag ook regelmatig water, dus die 2 liter haal ik nu wel. Oefeningen van de fysio doe ik ’s ochtends meteen anders komt het er niet van.

Knaagbehoefte: soja bonen, rijstchips, linzenchips

Als ik tv kijk of achter de computer zit krijg ik om een of andere redenen knaagneigingen. Om niet meteen aan de wortels te gaan, heb ik nu verschillende gezonde snacks ingeslagen. Soja bonen, rijst chips, chips gemaakt van linzen, walnoten uiteraard en druiven. Het smaakt allemaal prima en het is een stuk gezonder dan chips, kaas en worst. Sowieso heb ik met mijzelf afgesproken dat ik het echte snacken pas in het weekend mag doen. Op zaterdag en zondag. En de andere dagen niet. Alcohol gebruik ik eigenlijk zelden. Als ik 1 glas wijn in de week drink is het veel.

Wat eten betreft. Ook wel gezondigd… kaasje, worstje, plus koeken gegeten. Wat ook nog niet helemaal geweldig verloopt is mijn ontbijt. Dat eet ik nog steeds snel, snel. Of achter het aanrecht of terwijl ik andere dingen aan het doen ben. Maar goed, doelen meer bewegen en water drinken lopen wel goed, dus ik ben tevreden.

weekboek golden growth model

Weekboek Golden Growth model, week 3 – 4 

Langzaam opbouwen werkt goed

Het fijne van een weekboek golden growth model bijhouden is dat je goed terug kunt lezen hoe je vorderingen gaan. Nu 3 weken bezig. Aantal dagen niet hard gelopen. Ging niet plus in het weekend een feestje. Dus, maar even verder met 2 minuten rennen, 1 minuut wandelen. Het is verbazingwekkend hoezeer je lichaam gewend raakt aan beweging. Langzaam opbouwen werkt dus goed. Bij thuiskomst meteen water drinken, minimaal 0,5 liter.

Qua eten 1 keer gezondigd. Hele zak chips opgegeten achter de tv. Voel me niet schuldig. Ik drink voldoende water, dus dat gaat goed. Mijn ‘snacken’ probeer ik te beperken en als ik het doe, dan energiebar, boterham, fruit of walnoten. De energiebars die ik heb gemaakt neem ik mee in de auto, zodat ik niet ongezond ga snacken.  Ik doe ook mijn oefeningen van de fysio voor mijn schouder. Heb ik tijdens het lopen gedaan. Gaat goed samen. Buikspieroefeningen niet gedaan.

Tellen en rondjes lopen

Ik probeer meerdere keren in de week hard te lopen. Ik loop achter op het schema, dus ik begin toch met de training van week 3. Als het start merk ik, die 3 minuten duren te lang. In het midden lijkt het nog te lang te duren voor het einde. Dat was de vorige keer niet.

Ik zoek een leuke route met veel groen. Tijdens het tellen probeer ik te kijken hoe ver ik kom, zodat ik niet iedere keer hoef te tellen. Nu weet ik ongeveer hoe lang ik over een rondje doe. Als ik rondjes van een minuut kan vinden, weet ik dat ik die 3 x moet doen. Ik heb het erg warm. Wel is het zo dat als ik aan mijn laatste rondje bezig ben het voelt als een enorme overwinning. Ik ben trots op mezelf.  Thuis gekomen besef ik dat ik mijn trui onder mijn jack aan had. Geen wonder dat ik het heet had. Daar had ik bij het vertrek even geen rekening mee moeten houden. Volgende keer een tshirt aan!

Knaagbehoefte: Protein en breakfast balls

weekboek golden growth model

Tijd om de proteïne ballen van Protein Ball en co eens te proberen. De naam vind ik erg grappig.  Er zijn 8 verschillende smaken van 3 verschillende proteïne bronnen: whey, eiwit en vegan. Ik ga deze keer, in het kader van VEGAN, voor de vegan protein balls. Van limoen en pistache. De balletjes zijn zacht, vooral de limoensmaak overheerst, maar het zijn heerlijk frisse balletjes. Er zitten er 6 in een zakje. De hoeveelheid proteine verschilt per zakje. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en glutenvrij. Het is eigenlijk een energiereep, maar dan in een balletje. Grappig en het smaakt goed. Vorig jaar zijn de breakfast balls erbij gekomen. Voor mensen die onvoldoende tijd besteden aan hun ontbijt, maar toch iets gezonds naar binnen krijgen. Een gezonde snack in feite. 

De breakfast balls bevatten 5,4 gram proteïne per bal. De vegan proteine ballen  7 gram per stuk. Een mens heeft per dag 0,8 gram proteïne per kilo nodig. Ik weeg 72 kilo. Dan zou ik als ik 9 balletjes op zou eten gedurende de dag voldoende proteïne hebben. De 2 die ik net ophad smaken naar meer, dus geen straf.  Ik kon het niet laten, heb er nog eentje genomen. Deze balletjes kunnen ook mee in de auto voor onderweg, bij het sporten, naast de computer. Ze zijn wel allemaal zoet van smaak. Ik ben meer van het ‘hartig’.  Even afwachten of er ook nog hartige proteïne balletjes op de markt komen. O.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn en food2love.  Inmiddels is de appel-blueberry bij mij favoriet, maar de andere zijn ook geen straf om op te eten hoor!.

Amai, het gaat ineens niet goed

Last van mijn benen en aan het einde van de 4e week krijg ik ineens last van mijn rug. Amai, dat gaat even niet goed. Waar komt dat vandaan? Zou het komen doordat ik vrijdag lang in de auto heb gezeten? Mijn vriendin waarschuwt me dat ik echt wel goede hardloopschoenen moet gebruiken. Oeps! Dat doe ik niet, ik heb gewone sneakers aan. Stom van me.

Ik koop hardloopschoenen. Hoewel ik vaak via internet koop doe ik dat voor dit soort zaken niet. Hardloopschoenen vraagt echt wel expertise. Dat doe ik dan liever in de winkel. Daarnaast haal ik mijn ‘torso’ – oefeningen van 19 jaar geleden weer uit de kast. Nog altijd bewaard. Voorheen nam ik de moeite niet en liep ik dagen met een pijnlijke rug. Nu doe ik braaf mijn oefeningen, 2 keer per dag, ook even gerust, want ik was nogal moe. En  het helpt. Voel me een stuk beter. Ik vind het jammer dat ik nu even niet kan trainen, maar dat lijkt me niet verstandig.  Zaterdag ook wel stout gesnoept. Salmiaktongen, heerlijk. Daar kan ik heel moeilijk mee stoppen ☹. Maar in ieder geval geen zakken chips naar binnen gewerkt.

Hardloopschoenen wel zo handig

Na een paar dagen weer begonnen met hard lopen. 3 minuten hard lopen, 1 minuut wandelen, op mijn nieuwe hardloopschoenen. Heb nog wel een beetje last van mijn rug, maar is verwaarloosbaar. Ik moet mijn oefeningen blijven doen. Het lopen ging erg goed. Van begin tot het einde. Dat voelt goed. Zal ook wel door mijn hardloopschoenen komen. Van de combi dansen en zingen is nog niks gekomen, maar het water drinken gaat helemaal goed! Wat ik ook merk is dat mijn buik zichtbaar strakker is. Dat komt dus door het hardlopen en misschien een combi met het water. Ben ik blij dat ik geen buikspieroefeningen hoef te doen! (die ik toch al niet deed).

Weekboek Golden Growth model, week 5 – 6

Trots op mijzelf

Begin van de 5e week. Mensen, wat ben ik trots op mijzelf! Al zoveel vooruitgang wat ik terug kan lezen in het weekboek golden growth model. Ik dacht vanochtend, ik ga proberen om al 10 minuten continu te hardlopen. Duurt me allemaal te lang. Ik had een horloge van mijn zoon omgedaan. Die draagt hij nooit, maar voor nu wel even handig. Onderweg niet gekeken, maar geteld. Iedere keer tot 60 voor 1 minuut. Nog 1 minuutje extra. Ik dacht 11 minuten gelopen te hebben. Blijkt het 15 minuten te zijn! WAUW. Ik ben in staat geweest om 15 minuten continu hard te lopen en dat opgebouwd in 4 weken! Ik ben heel blij! Drinken gaat ook goed

weekboek golden growth model

Jezelf dwingen

Tijdens een lang weekend Londen niet hard gelopen. Weer terug thuis heb ik mijzelf bijna gedwongen om te gaan hardlopen. Ik wil niet dat ik mijn ritme kwijt raak. Ik heb 15 minuten achter elkaar hard gelopen. Het ging, maar het ging omdat ik mezelf blijvend heb gestimuleerd van begin tot het einde. Het kostte moeite.

Ritme te pakken

Inmiddels heb ik een ritme opgepakt om 2 x per week hard te lopen op de dagen dat het voor mij meestal wel kan, woensdag en zaterdag. In de 6e week weer geprobeerd om verder te gaan dan 15 minuten. Dit in voorbereiding op 20 minuten hard lopen. Ging lastig. Bij thuiskomst nog eens goed naar het trainingsschema gekeken. Daaruit blijkt dat je tussen de 15 en 20 minuten eerst een ander schema moet volgen, namelijk 12 minuten hardlopen en 2 minuten wandelen en dat 2 x achter elkaar. De week erna pas  20 minuten hard lopen. Oeps! Geen wonder dat ik er wat moeite mee had. Ok. Volgende keer dus 15 minuten hard lopen en 2 minuten wandelen. De week erna naar 25 minuten. Kijken hoe dat gaat.

Weekboek Golden Growth model, week 7 – 8

En ineens gaat het goed.

In week 7 ben ik gestart met 25 minuten lopen en de week erna 30 minuten. En het gaat helemaal prima. Ik ben supertrots op mijzelf en ga hiermee door. Ik loop 30 minuten achter elkaar en het gaat goed.  Dit ga ik een tijdje doen en als het heel makkelijk gaat, ga ik weer verder opbouwen. Het water drinken gaat eigenlijk al vanaf de eerste week heel goed. Alleen het ontbijten niet. 2 doelen dus voor de komende periode:

  • Meer tijd voor ontbijt
  • Hard lopen continueren tot maximaal 2 x 45 minuten per week.

Heb jij wel eens een weekboek bijgehouden zoals het weekboek golden growth model van Charlotte Labee?

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.