Skip to Content

Veilig op stap met een peuter – een lekker stukje wandelen

Het avontuur van het op stap gaan met een peuter kan zowel spannend als uitdagend zijn. Terwijl je kind de wereld om zich heen ontdekt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven. Het is niet alleen fijn om je peuter dichtbij je te houden, maar ook om een plan te hebben voor het geval je elkaar uit het oog verliest. Zeker als je meerdere jonge kinderen tegelijk bij je wilt houden. Veilig op stap met een peuter, hoe doe je dat?

gastouder wandelen met peuters in park

Veilig op stap met een peuter dicht bij je

Hand in Hand

Het eenvoudigste en meest effectieve manier om je peuter dichtbij te houden is door hand in hand te lopen. Dit geeft niet alleen een gevoel van veiligheid, maar zorgt er ook voor dat je direct kunt ingrijpen als er iets misgaat. Veel peuters zullen overigens uit zichzelf al je hand pakken omdat dat een geruststellend gevoel geeft terwijl ze de wereld om zich heen ontdekken. Heb je maar 1 kind of 2 in de leeftijd dat ze hand in hand moeten lopen en je hebt twee beschikbare handen dan werkt dit prima om veilig op stap te gaan met een peuter.

Kinderriem of tuigje – Veilig op stap met een peuter

Hoewel sommige ouders terughoudend zijn om een kinderriem of tuigje te gebruiken, kan het in drukke of gevaarlijke situaties een handig hulpmiddel zijn. Het geeft je peuter de vrijheid om te lopen, maar zorgt ervoor dat ze niet te ver kunnen afdwalen.
Als gastouder gebruikte ik heel vaak een kinderriem. Liep ik dan in het park met 5 kinderen. De oudsten wisten heel goed dat ze bij me in de buurt moesten blijven en netjes op de stoep of op het pad in het park. Ook hing ik vaak aan beide kanten van de vierlingwagen een touw zodat ze die vast konden houden. Op die manier konden ze toch zelf lopen, maar bleven ze ook bij mij.

veilig op stap met een peuter kinderwagen met riempjes

Met meerdere peuters of een erg actieve peuter is het veilig op stap gaan met een kinderriem of tuigje. Peuters komen in de fase van het nee zeggen en ikke doen. Ze willen zelf lopen, maar hebben tegelijk nog helemaal geen concentratie en verantwoordelijkheidsgevoel. Om de overgang van in de kinderwagen naar loslopen te oefenen is een tuigje of kinderriem dus perfect!

Het gaf mij als (gast)ouder een veilig gevoel en de kinderen waren er heel blij mee! Al kreeg ik wel van bijdehante scholieren te horen of ik soms honden aan het uitlaten was. Sja wat weten zij er nou van haha

Kinderwagen of buggy

Een kinderwagen of buggy kan ook een goede manier zijn om je peuter dichtbij te houden, vooral als ze moe zijn of als je door een drukke omgeving navigeert. Een vriendin van mij haar kind is echt een wegloper. 1 op 1 gaat het nog best goed, maar zodra ze met meer kinderen is moet dat kind echt in de kinderwagen of buggy. En zoals gezegd kun je ook heel goed oefenen door middel van de kinderwagen.
Geef je kind een keuze of je geeft mij een handje of je houdt de wagen vast. Na 1 keer loslaten zeg je oeps je vergist je even. De wagen vast of mij vast. Gaat het weer mis dan kun je uitleggen dat als het kind zich weer vergist het veiliger is in de wagen.

Houd het positief want kinderen willen het echt oprecht heel graag goed doen!

Je kind weer vinden: Tips voor het geval van verlies

Elke ouder is er bang voor. Wat als ik mijn kind uit het oog verlies en kwijt raak? Hoe goed je ook kijkt, hoe snel je ook bent soms is een opstandige peuter of kleuter gewoon echt te snel voor jou. Als wij ergens naar toe gaan waar we elkaar kwijt zouden kunnen raken maak ik altijd duidelijke afspraken en voorzorgsmaatregelen.

SOS armband

Veilig op stap met een peuter – gebruik een identificatie armbandje

Geef je peuter een armbandje met daarop jouw contactgegevens. Als ze verdwalen, kunnen omstanders of hulpverleners gemakkelijk contact met je opnemen. Let wel op dat je hier niet de naam van het kind opzet. Die kunnen kinderlokkers namelijk misbruiken! Zet neer papa telefoonnummer (denk aan +31) en/of mama telefoonnummer.

Leer je kind je naam en telefoonnummer

Van jongs af aan is het belangrijk om je kind te leren wat jouw naam is en hoe ze jou kunnen bereiken. Oefen dit regelmatig zodat ze het onthouden in geval van nood. Leer het ook te zeggen hoe het kind zelf heet met voor en achternaam en waar je woont met straatnaam huisnummer en stad. Zo kan een kind hoe klein ook met een paar feiten heel veel dingen aangeven.
Natuurlijk maak je wel ook duidelijk dat het kind dat niet zomaar tegen andere mensen mag zeggen.

Afspreekpunt – Veilig op stap met een peuter

Spreek een herkenbaar afspreekpunt af voor het geval jullie elkaar kwijtraken. Dit kan een opvallend standbeeld zijn, een informatiebalie of een ander herkenbaar punt in de omgeving. Zoals bij welk symbool zit je op het strand?

Het klinkt misschien generaliserend. Maar wij zeiden altijd tegen onze dochter. Kan je ons niet vinden, en ook niet meer het afspreekpunt, loop dan naar een moeder met kinderen toe en vraag of ze ons wil bellen.

Gebruik een GPS Tracker

Overweeg het gebruik van een GPS-tracker die je aan de kleding of rugzak van je peuter kunt bevestigen. Hiermee kun je de locatie van je kind in realtime volgen via een app op je smartphone.
Dit gebruiken vooral ouders van oudere kinderen die op een gegeven moment zelfstandig gaan buitenspelen.

Dooky Safety wristband en harness set

Zoals ik al zei koos ik voor speciale touwtjes aan mijn kinderwagen toen ik gastouder was. Nou ja de eerste oefening begon met een simpele wristband. Zodra de kinderen hier netjes mee liepen en niet mij en de kinderwagen met zich meetrokken om weer een madeliefje te plukken van het grasveld kwam de stap dat ze het touwtje aan de wagen mochten vasthouden.

De versie die ik had was simpel echt een stuk lint met aan twee kanten klittenband of een drukknoopje. Kinderen konden die als ze wilden zelf loslaten.

Met Dooky safety harness set kun je pas helemaal veilig op stap met een peuter.
Het tuigje is op maat te stellen en groeit mee met je dreumes/ peuter. Het is namelijk geschikt voor kinderen van 6 tot 36 maanden. Erbij zit een draad die uit kan rekken tot 2,5 m. Een fijne zachte sluiting om de pols van de ouders is makkelijk om te brengen en voelt heerlijk aan je pols.

De versie met alleen de wrist to wrist set is aan de ouderkant hetzelfde en ook hierbij zit een kabeldraad die tot 2,5 meter is uit te rekken. Aan de kinderkant zit ook een heerlijk zachte polssluiting met klittenband, maar met een extra sluiting die je onmogelijk met 1 hand open krijgt. Je moet met twee vingers de sluiting indrukken en met je andere hand nog een extra knop indrukken om het geheel los te krijgen.

Veilig op stap met een peuter

Het veilig op stap gaan met een peuter hoeft niet stressvol te zijn als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Door je peuter dichtbij te houden en een plan te hebben voor het geval van verlies, kun je met een gerust hart genieten van jullie avonturen samen. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je altijd voorbereid bent en geniet van de kostbare momenten met je kleintje!

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.