Skip to Content

Tips fotoboek maken kind – een herinnering aan je kinderjaren

Je herkent het misschien wel. Je hebt het voornemen om van ieder jaar een mooi fotoboek te maken voor je kind, maar je komt er gaandeweg achter dat het wel erg veel werk is. Zeker met alle ballen die jonge moeders in de lucht houden, is het bijna onmogelijk om bij te blijven met fotoboeken. Hoe kun je het zo organiseren dat het overzichtelijk en haalbaar blijft? Een blog met tips fotoboek maken kind zodat de kinderjaren herinnert blijven.

De herinnering is het parfum der ziel

George Sand – Franse schrijfster
Tips fotoboek maken kind. Een herinnering aan de kinderjaren. Van een goede camera, goed sorteren tot het bewerkingsprogramma.

Bijzondere momenten vastleggen

De eerste stapjes, zwemdiploma’s, vakantiekiekjes, verjaardagen en nog heel veel meer. Ontelbare foto’s maken we de eerste jaren van onze kinderen. Die kunnen we via onze telefoon makkelijk terugkijken. We laten anderen meegenieten via Social Media. Maar het zou toch best leuk zijn als we onze kinderen later ook deze mooie herinneringen kunnen meegeven in boekvorm. Met wat tekst en uitleg erbij. Maar ga je van ieder jaar een fotoboek maken? Zijn je foto’s een beetje van goede kwaliteit? We geven een aantal aandachtspunten en tips voor een fotoboek maken van je kind. Waar je het liefst ook niet maanden mee bezig hoeft te zijn!

Tips fotoboek maken kind

Het begint met een goede camera

Tussen al die ontelbare kiekjes die we maken zitten ook vele dubbele foto’s. Die een heel klein beetje van elkaar verschillen. Of die net een beetje bewogen zijn. Zeker met beweeglijke jonge kinderen, lukt het niet altijd om een goede foto te maken. Daar begint het in ieder geval mee wat betreft de tips om een fotoboek te maken. Ga voor de beste camera! Benieuwd zijn we naar de nieuwe iPhone 14 Pro, deze belooft de beste camera ervaring. En daarmee kun je allerlei bijzondere momenten het mooiste vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan een goede portretfunctie. Of het maken van een mooie foto bij weinig licht. Wil je meer leren over het gebruik van jouw smartphone als camera, dan is het boek de Smartphone fotograaf wellicht een aanrader.

iphone 12
Afbeelding via Apple.com

Sorteren en deleten

In tegenstelling tot vroeger hoef je niet op goed geluk een foto te maken op een filmrolletje die je een week later kunt ophalen. Wat een voordeel van onze tijd, waarin we direct kunnen terugkijken, editen en opnieuw proberen. Nadeel: we hebben natuurlijk veel te veel foto’s. En dan is het lastig kiezen. Het begint dus met sorteren en deleten! Kies bijvoorbeeld 1 of 2 momenten per jaar dat je alle foto’s verzamelt en chronologisch in mappen op je computer zet. Vergeet vooral geen back-ups. Op een externe harde schijf en/of digitale opslaglocatie.

Bewerkingsprogramma

Er zijn natuurlijk heel veel websites en apps waarmee je fotoboeken snel en makkelijk kunt samenstellen. Van Hema, Kruidvat tot Albelli. Probeer uit en kijk welk bewerkingsprogramma het beste bevalt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een assistent bij het vullen van het fotoboek. Handig is ook om de inspiratiepagina met voorbeeldboeken eens te bekijken. Zo kun je ideeën opdoen voor de indeling en stijl. Kijk voor tips waar je op moet letten bij het bestellen van een fotoboek van je kind eens bij de consumentenbond.

Kies voor een langere periode

Enthousiast begonnen aan een fotoboek van het eerste jaar maar vervolgens vier jaar achterlopen? Herkenbaar misschien. Ieder jaar een fotoboek (per kind) is ook eigenlijk best veel. Stel dat je tot 15 jaar een fotoboek wilt maken en je hebt drie kinderen, dan zijn het uiteindelijk 45 boeken. En wordt een kind blij van een stapel met 15 fotoboeken als ze het huis uit gaan? Net als vroeger is het eigenlijk leuker om bijvoorbeeld vijf wat grotere albums te maken. Dan word je ook een beetje gedwongen tot een echt goede selectie. Zo hebben we zelf van het geboortejaar een apart fotoboek, maar daarna per iedere drie jaar een boek. Dat geeft een leuk overzicht! Een groot boek is ook goedkoper dan drie kleine fotoboeken. Dus één van de tips bij het maken van fotoboeken van je kind is om er vooral niet te veel te maken! 

Gebruik dezelfde opmaak bij een fotoboek maken van je kind

Is het fotoboek klaar, dan is een praktische tip om de opmaak te gebruiken voor het volgende fotoboek. En dan natuurlijk opslaan onder een andere naam en niet overschrijven! Maar dat scheelt veel tijd als je het niet helemaal vanaf de basis weer moet samenstellen. Ook houd je de stijl een beetje hetzelfde. Je kunt altijd bepaalde indelingen een beetje aanpassen, maar achtergronden en tekstvakken kun je makkelijk hetzelfde laten.

Je mooiste foto’s afdrukken

Genieten van mooie herinneringen is net wat leuker als je een foto in handen hebt. Laat je mooiste foto’s daarom afdrukken en geef ze een plek in huis waar je er nog vaak van kunt genieten. Of maak een gezinsalbum met jullie allermooiste foto’s, ouderwets ingeplakt. Eventueel ook leuk om daar bijzondere kaartjes en aandenkens in te plakken. Zoals toegangsbewijzen voor dagjes uit e.d.

Plan tijd in voor een fotoboek maken

Op een regenachtige zondagmiddag in de winter heb je vast een keer tijd om ermee aan de slag te gaan. Misschien niet direct zin, maar bedenk je dat de tijd voorbij vliegt. Beginnen als ze 18 zijn, dan maak je het jezelf wel heel lastig. En het is ook heel goed om af en toe eens even terug te kijken. Oh ja, daar zijn we geweest. Toen was je iets heel grappigs en ondeugends aan het doen. Herinneringen kunnen je ook in het heden nog plezier geven! En voor kinderen en ouders is het ook heel gezellig om samen eens in een fotoboek te bladeren.

Tips fotoboek maken kind. Een herinnering aan de kinderjaren. Van een goede camera, goed sorteren tot het bewerkingsprogramma.
Afbeelding van Cottonbro via Pexels

Vergeet niet het gewone en alledaagse in een fotoboek kinderjaren

Nog een tip bij het maken van een fotoboek van je kind is het vastleggen van de alledaagse momenten. Een leuk speelmoment. Zelf tandenpoetsen. Maak ook eens een foto in de straat, want later kunnen terugzien hoe je woonomgeving eruit zag is heel leuk. Maar ook bepaalde rituelen in je gezin vastleggen is heel waardevol. Bijvoorbeeld altijd patat op zaterdag. Een dansje doen na etenstijd. Spelletjes op zondag. Leuk om dat later terug te zien in jouw persoonlijke fotoboeken!

Lees ook deze blog voor het uitkiezen van een smartphone voor goede foto’s!

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.