De smartphone fotograaf; een handleiding voor iedereen met een smartphone

Je bent lekker een dagje weg, ziet een mooi gebouw of juist een prachtig natuurfenomeen. Wat pak je erbij; je camera of je telefoon? Ik denk dat zeker 95% kiest voor hun telefoon. Dit stukje technologie wat je iedere dag bij je draagt en meerdere keren per dag in je hand houdt maakt best mooie foto’s tegenwoordig. De techniek is er aardig op vooruit gegaan. Maar wist je dat de techniek niet het belangrijkste is bij het maken van een goede foto? Dat is je kennis en ervaring en dat is wat de smartphone fotograaf je bij gaat brengen. Kennis over het maken van een technisch goede foto met behulp van je eigen smartphone.

hoofdfoto
De smartphone fotograaf

Indeling van het boek

De smartphone fotograaf is een boek dat heerlijk in de hand ligt. Door zijn compacte formaat pak je het er snel bij en draag je het ook makkelijk mee in bijvoorbeeld je tas. Mike Kus levert met dit boek echt een handboek af voor de beginnende fotograaf die gebruik maakt van de smartphone. Voor iedereen, ongeacht je camera op je smartphone; jij kunt een betere fotograaf worden met dit boek als leidraad.

Mike Kus is een ontwerper, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Hij is gespecialiseerd in branding, grafisch webdesign, illustratie en fotografie. Hij spreekt ook vaak op conferenties en het boek de smartphone fotograaf is dan ook helemaal van zijn hand. Je voelt wanneer je het boek leest hem gewoon tegen je ‘praten’. Hij deelt zijn kennis over fotografie op een fijne en laagdrempelige manier met je en dat siert het boek. Om kennis te vergaren van een gerenommeerde ontwerper voelt goed voor een beginnende / amateur fotograaf als ikzelf.

De smartphone fotograaf is ingedeeld in 8 duidelijke hoofdstukken; van licht tot scherpte en van fotobewerking tot compositie. De hoofdstukken hebben een paar sub hoofdstukken en dat leest erg prettig weg. Ze zijn kort en krachtig en vooral leerzaam. Je kunt er meteen mee aan de slag!

Foto’s

Een boek wat gaat over fotograferen moet natuurlijk prachtige foto’s bevatten en dat doet de smartphone fotograaf zeker! De foto’s zijn echt een plaatje om naar te kijken. Ze laten precies zien waar de theorie over gaat. De diversiteit is groot; er zijn foto’s van de natuur, architectuur, personen en objecten. De foto’s zijn echt een meerwaarde in het boek. De theorie die besproken wordt en de tips die gegeven worden, komen terug in de foto’s en versterken daardoor de boodschap. Zolang je de tips volgt, kan ook jij dit soort foto’s gaan maken.

De smartphone fotograaf geeft snelle tips

Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een stuk tekst over het desbetreffende onderwerp. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van ‘het gouden uur’. Na het lezen van dit hoofdstuk weet ik nu dat het gouden uur het eerste en laatste uur zonlicht op een dag is. Daarbij kun je tijdens deze uren een natuurlijke filter aan je foto’s toevoegen en ze daardoor een unieke sfeer geven die je alleen in deze uren kunt bereiken.

De smartphone fotograaf
Snelle tip

De snelle tip is het vaste onderdeel van ieder hoofdstuk. De snelle tip duwt je de goede richting in zodat jij de best mogelijke foto kunt gaan maken. De theorie van deze snelle tip wordt onderbouwt en versterkt door de foto’s die pronken bij deze uitleg. Zo krijg je meteen een beeld als lezer van de manier van foto’s maken.

Foto’s bewerken

In de smartphone fotograaf ben ik veel te weten gekomen over de manier van foto’s maken. Hoe licht op je foto een bepaald gevoel kan oproepen, hoe de hoek waarin je de foto maakt ervoor kan zorgen dat je een optische illusie krijgt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het laatste hoofdstuk staat helemaal in het teken van fotobewerking. Eerlijk gezegd doe ik daar nooit echt aan. Ik wil wel eens een foto bewerken van kleur naar zwart/wit, maar dat is het dan ook wel. Volgens Mike Kus zijn er wel grenzen aan wat een smartphone kan bereiken in vergelijking met een gewone camera. Maar deze beperkingen kunnen veelal wel opgelost worden met het bewerken. De aanpassingsgereedschappen, zoals ze genoemd worden, helpen je met het bewerken van je foto’s. Veel van deze gereedschappen zitten vaak op je smartphone en anders in de apps die je daarvoor kunt downloaden.

Het contrast bijvoorbeeld tussen licht en donker is een simpele handeling om aan te passen, maar met een groot effect. De schaduwen worden donkerder en de lichte plekken worden helderder. De foto heeft dan al een heel andere uitstraling dan zonder de aanpassing van het contrast.

Weerspiegeling en werken met diepte en afstand

Twee onderwerpen uit de smartphone fotograaf zijn mijn focus geweest voor nu en ben ik mee aan de slag gegaan; weerspiegeling en werken met diepte en afstand. Ik fotografeer vooral mijn dochter en maak graag foto’s tijdens feestjes en dergelijke. Sinds ik mag bloggen voor het team van MamaScrapelle en StoerLeesVoer ben ik me meer bewust van de achtergrond en positie van foto’s. Ik wil het beste uit de foto halen. Ik heb eigenlijk nog niet echt foto’s gemaakt als het gaat om weerspiegeling en ook diepte en afstand komt niet echt voor in mijn fotorol. In en om het huis vind ik dit ook lastig te fotograferen, maar tijdens een zondagochtend wandeling door de prachtige bossen pakte ik meteen mijn smartphone erbij. Wat een pracht en praal in de natuur!

Aangezien het de afgelopen dagen best geregend heeft heb ik het geluk dat het maken van een foto met weerspiegeling niet zo’n grote opgave is worden. En voor het onderwerp diepte en afstand vind ik ook twee momenten waarbij mijn fotografie hartje sneller gaat kloppen. Vinden jullie ze ook zo mooi als ik?

Binnenshuis kan je ook weerspiegeling fotograferen en vond ik dit een mooie tegenhanger van de weerspiegelingsfoto uit de natuur. In het glas weerspiegeld mooi het daglicht dat door het raam valt en zie je de weerspiegeling van de gedroogde bloemen ook heel subtiel.

De smartphone fotograaf

De smartphone fotograaf; erg leerzaam

Mike Kus heeft met de smartphone fotograaf een leerzaam en hanteerbaar boek afgeleverd. Naast de theorie over de verschillende foto technieken, de snelle tips en de waanzinnige foto’s kan ik het ook erg waarderen dat hij ook persoonlijke tips deelt. Zo is te lezen in het hoofdstuk over nachtzicht dat je het beste een statief kunt gebruiken. Nachtfotografie is een kunst op zich en geeft Mike Kus aan dat het gebruik van een statief daarbij niet mag ontbreken. Tijdens het maken van de foto wil je namelijk geen bewegingen vastleggen die niet zo bedoeld zijn. Manfrotto PIXI; dat is het ministatief dat Mike Kus zelf gebruikt. Dat is nu nog eens een goede tip rechtstreeks van de expert zelf!

De smartphone fotograaf is een cadeautje voor iedereen die van fotograferen houdt. Beginneling of juist een wat meer doorgewinterde fotograaf; ik denk dat iedereen wel wat kan opsteken van dit boek. Of je nu foto’s maakt voor Instagram of voor een mooi fotoboek. Ik heb vooral genoten van de prachtige en sprekende foto’s. Deze zijn me echt bijgebleven. Wat ik zeker zal gaan doen is dit boekje op een vaste plek in huis gaan bewaren en er zeker bij pakken als ik voor een (boeken)blog of andere aangelegenheid een mooie en betekenisvolle foto moet maken.

Specificaties De smartphone fotograaf

Auteur: Mike Kus | Uitgeverij: Laurence King Publishing | Vertaling: Renate Hagenouw | oktober 2021 | 9789492938633 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Chantal

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

33 reacties

 1. Asjemenou weer een waanzinnige prijs die jullie met hart en ziel verloten onder al jullie fans,ja daar ben ik er 1 van en dat wil ik jullie laten weten ook!
  Jullie zijn een van mijn hobby.s die ik elke dag doe met passie en gedrevenheid zoek ik naar leuke hebbedingen want jullie blinken elke dag op Facebook en daar stralen jullie elke dag weer om de mensen iets leuks te geven.
  Toppers en nog eens toppers!!
  Renate R C Van Zijp Troost
  Ellen Verbunt

 2. Wat gaaf! Zelf maak ik vaak gebruik van mijn camera voor zakelijke foto’s voor Instagram en Facebook. Ik zou heel graag dit boek willen winnen en lekker aan de slag te gaan en de mogelijkheden ontdekken!

 3. Oooh te gek! Ik houd van fotograferen. Laatst kreeg ik de tip om herhaling in je foto te laten zien. En natuurlijk kiezen voor een ander standpunt. Ik kan nog wel meer tips gebruiken vooral voor binnen fotografie. Dus ik doe graag mee met deze winaktie.

 4. Wat een leuke prijs! Ik kan inderdaad wel wat tips en tricks gebruiken om leukere foto’s te maken met mijn smartphone 🙂

 5. Ik maak zoveel foto’s met mijn smartphone. Dit is dan ook een handleiding die ik goed kan gebruiken om nog betere foto’s te maken.

 6. Omdat ik momenteel ontzettend ”slecht” ben in foto’s maken met mijn smartphone en hier graag beter in wil worden!

 7. Ik loot graag mee voor dit leerzame boek! Ik wil graag mooiere en betere foto’s maken met mijn smartphone en dit boek lijkt me een goede start.

  Ik volg je via Instagram (Truusje26, bericht geliked) en Twitter (@Glambertgirl77, bericht geliked en geretweet).

 8. Wauw wat leuk ik doe heel erg graag mee! Tijdens het wandelen maak ik veel foto’s en dat zou best beter kunnen.

 9. Dat boek kan ik wel gebruiken. Ik probeer altijd mooie foto’s te maken maar het lukt me op een of andere manier niet zoals ik wil. Dit boek gaat mij hier vast bij helpen met een heleboel goede tips. Ik laat me er graag mee verrassen en ga dan enthousiast aan de slag!

 10. Fotografie is mijn passie, dit boek zal mij nog beter maken met het maken van foto’s op de smarthphone! Echt top.

 11. Ben op dit moment op zoek naar een nieuwe smartphone, één van mijn wensen waaraan deze smartphone moet voldoen is een goede camera. Dit boek zal mij waarschijnlijk nog voldoende kunnen leren.

 12. Ik heb voor kerst een nieuwe telefoon gekregen omdat ik zo een betere camera zou hebben. Nu ben ik volop aan het uitzoeken hoe ik er goed mee kan werken en er de mooiste foto’s mee kan maken. Dit boek zou dus exact op de juiste moment komen voor mij zodat ik er helemaal mee betrokken ben! 😍

 13. ik ga dagelijks op pad, vroeger met mijn camera, maar sinds kort met mijn mooie nieuwe mobiel en dit boek zou ik dolgraag lezen, zodat ik het maximale uit mijn mobiel kan halen. dus ik doe graag mee

 14. Ik hou erg van fotograveren maar door een dubbele nekhernia kan ik dat niet meer doen met mijn spiegelreflexcamera. Fotograveren met de smartphone kan natuurlijk wel!! Dat lijkt me super leuk!

 15. “Papa, niet steeds foto’s maken!” “Niet ons op de foto zetten!”

  Het zijn zomaar een paar reacties die ik regelmatig krijg van mijn meiden. Altijd de telefoon in de hand om foto’s te maken… En dat zal ik ook niet afleren. Het is veel te leuk!

  Dit boek zou ik echt heel erg leuk vinden. Nog meer mooie plaatjes van mijn dochters en de omgeving!

 16. 😱Wauw wauw wauw❣️. Dit is de perfecte cadeau voor mijn man. Z
  Hij zit nu door veel gebeurtenissen die hem aan zijn gedaan in een burnout en hij heeft het alleen maar erover dat hij zo graag foto’s wilt leren maken en maken. Is ook altijd ermee bezig met zijn telefoon als we een dagje weg zijn met de kinderen en hij maakt mooiere foto’s dan mij. Wat zou dit geweldig gaaf zijn om aan hem te geven met zijn verjaardag. Hij is bijna jarig en verdiend het enorm. Nu is hij de dupe. Doen ik dat was en in de rolstoel belanden door ptts door bepaalde mensen, is hij er altijd voor mij geweest. En de herstel van mij heeft lang geduurd en impact op iedereen gehad. Nu helaas op hem na jaren sterk te vechten. Wat zou ik dit zo graag willen winnen. Ik ben niet zo van dit bloot te geven. Maar dit is echt een uitzondering voor een geweldig cadeau waar mijn man echt mee zou stralen en het ook zal helpen met zijn herstel en hij de hobby voort kan zetten. IPV denken aan en het leuk lijken het gaan doen. 🙏🙏🙏🙏

 17. Ik neem nog altijd een aparte fotocamera mee om foto’s te maken. Onzin natuurlijk, want mijn iPhone heb ik altijd bij me en heeft ook een goede camera. Ik zou me hier graag meer in verdiepen en wat tips en tricks leren.

 18. heel gaaf.. ik hou van fotografie. ik ga ook wel eens met mijn camera op pad, maar die neem je natuurlijk niet altijd mee! mijn telefoon daar in tegen…..

 19. Wat lijkt me dit een super handig boek. Vind het heerlijk om veel foto’s te maken maar me grote camera altijd mee nemen is niet een optie. Hoop op deze manier wat tips te krijgen zodat ik ook met me telefoon meer aan de slag kan. Super winactie

 20. Ik loot graag mee omdat ik super veel foto’s maak met mijn telefoon. Het zou te gek zijn hier meer uit te halen mbv dit mooie boek zodat ik nog meer foto’s kan maken die nog mooier zijn

 21. Ik doe erg graag mee, ik maak veel foto’s met mijn telefoon 😊😊.
  Zou ik graag willen lezen dit boek om mooiere foto’s te maken.

  Groetjes Anneliese

 22. Wat een mooi boek! In de kerstvakantie heb ik mijn camera thuis gelaten en heb ik mooie foto’s met mijn smartphone kunnen maken. Ik leer graag hoe ik hier nog beter in kan worden 🙂

 23. Ik ben dol op fotografie en baal regelmatig als ik mijn camera niet bij mij heb en dan toch een prachtig plaatje zie. Tot op heden is het mij nog niet gelukt om ‘echt’ mooie foto’s te maken met mijn smartphone. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.