Skip to Content

Een veilige trap met kinderen in huis

Kinderen verrijken je leven én je huis. Waar je misschien in het begin denkt dat je met wat stopcontact stoppers en bumpers je huis veilig maakt… Zo erg moeten veel ouders nu om die gedachte lachen. Naast aanpassingen voor de veiligheid nemen kinderen ook langzaam je interieur over. Ik ben altijd aan het balanceren tussen beide. Er mag gezien worden dat er kinderen leven maar ik zorg wel dat ze de woonkamer niet overnemen. Ik ruim bijvoorbeeld graag speelgoed bij elkaar op in bakken. De trap is wel een punt wat voor mij veilig moet. Een veilige trap met kinderen in huis, waar let je op?

Een veilige trap met kinderen in huis
Photo by Johannes Plenio via Pexels

Een veilige trap

Ik heb helaas wel eens een zwaar ongeval in huis met de trap meegemaakt. Dat was nog voor dat we een traprenovatie hadden gedaan. Daarbij maak ik zelf regelmatig flinke uitglijders. De trap is voor mij altijd bewust en onbewust een spannend stukje in mijn huis. Zo weet ik nu dat ik echt rustig aan moet lopen en liever geen sokken draag op de trap. Dit geef ik uiteraard ook mee aan mijn kinderen. Niet mijn angst, wel de voorzichtigheid. Ze nemen dan ook netjes de tijd om de trap op en af te gaan. Daarbij oefenen we van kleins af aan al om zelf omhoog, en omlaag te gaan. Liever leren hoe het veilig kan, dan als het eens voorkomt en ze gaan zonder toezicht de trap op en af, dat dit onveilig gebeurd. Een veilige trap begint begint dus bij goed gebruik.

Ook hebben wij een traphekje bovenaan de trap. Een veilige die gekeurd is. We hebben ook even getwijfeld om dit onderaan te doen. Maar dat bleek uiteindelijk niet noodzakelijk. Onze trap is bekleed met paars tapijt. Mooi maar niet per se een veilige trap. Wel hebben we veel leuningen, ook bovenin bij de draai op het stuk wat stijl is. Aan beide kanten. Voor ons in ons huishouden en budget is het dus een kwestie van bewustwording, leuningen en goed traploopgedrag aanleren.

interieur
Photo by Life Of Pix via Pexels

Meer tips

Wat kan je dan nog meer doen voor een veilige trap met kinderen in huis? Ideaal is antislip elementen op je trap. Dat als je glijdt, dit afgeremd wordt. Ook wanneer er sokken worden gedragen is de kans op uitglijden minimaal. Tegenwoordig zijn er vele diverse mogelijkheden wat betreft materialen en stoffen om je trap mee te bekleden. Een traprenovatie kan dan ook een goed idee zijn. Niet alleen is het mooi, het is dus ook heel goed om je trap veilig mee te maken.

Dus goede bewustwording in het veilig gebruik van een trap. Vroeg al beginnen met samen veilig de trap op en af. Goede leuningen, antislip treden en eventueel een traprenovatie zijn de tips die ik wil meegeven voor een veilige trap met kinderen in huis!

Een veilige trap met kinderen in huis
Photo by Gerritt Tisdale via Pexels
Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.