Skip to Content

The end we start from, een apocalyptisch verhaal

Al een tijdje neem ik mezelf voor het nieuws niet meer te volgen. De ene na de andere ramp volgt zichzelf op. Van oorlogen en rellen tot kabinets- en klimaatcrisis. Niet dat ik mijn kop in het zand steek voor de vreselijke gebeurtenissen, zeker niet. Ik probeer, gewoon op mijn eigen manier, in minivorm, mijn steentje bij te dragen. Dat kan natuurlijk door het lezen van boeken over bepaalde artikelen/onderwerpen. Of het bekijken van films die betrekking hebben op maatschappelijke onderwerpen, zoals onlangs nog ‘Radical’, en de film ‘Green Border’. Voor dit blog bezocht ik de persvoorstelling van de ‘The end we start from’.

filmposter the end we start from

Hier gaat de film over

Terwijl een vrouw bevalt van haar eerste kindje, komt Londen onder water te staan door een enorme overstroming. Deze ecologische ramp zorgt dat zij en haar partner noodgedwongen hun huis moeten verlaten en op zoek moeten naar onderdak en eten, temidden van alle chaos. In eerste instantie kan het jonge gezin bij familie terecht, maar door de steeds grimmigere nasleep van de overstroming, raakt de vrouw van haar partner verwijderd. Dan moet ze samen met haar baby haar eigen weg naar veiligheid vinden in een tocht over het Engelse platteland, waarmee duidelijk wordt hoe kwetsbaar én krachtig ze eigenlijk is als vrouw, en als jonge moeder. ‘The end we start from’ is een zowel een ramp als een uitdaging.

Regisseur Mahalia Belo

De Engelse Mahalia Belo is een Engelse film- en televisieregisseur die in 2012 afstudeerde aan de National Film and Television School. De film waarmee ze afstudeerde – Volume – won direct een prijs in de categorie Best Britisch Short Film. Ze regisseerde de psychologische thriller ‘Requiem’ en deed de televisiebewerking van de roman ‘The Long Song’, een verhaal over de laatste dagen van de slavernij in Jamaica. Nu is ze ook verantwoordelijk voor de regie van de film ‘The end we start from’.
De film ‘The end we start from’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Megan Hunter uit 2018.

The end we start from

Acteur Benedict Cumberbatch

Regisseur Mahalia Belo is in Engeland veel bekender dan in Nederland. Wel zijn de meeste hier bekend met een van de spelers uit de film ‘The end we start from’, namelijk Benedict Cumberbatch. Hij speelde al in vele theaterproducties en films en heeft al meer dan dertig prijzen voor zijn acteertalent in de wacht gesleept. Hij speelde onder andere in ‘The Hobbit, ‘Twelve years a slave’, ‘Spiderman’ en ‘The Avengers.

Benedict Cumberbatch
Acteur Benedict Cumberbatch

Dat zo een grote acteur als Benedict Cumberbatch, zich leende voor de film ‘The end we start from’ roept bij mij wel een vraagteken op. Zijn rol is zo klein, en eigenlijk ook wel onwaardig. Hij is zoveel meer waard. Maar toegegeven, het is een geweldige aanwinst op je filmposter. Ga je echter echt als fan voor hem naar deze film, dan zal je teleurgesteld raken.

Film is een opeenvolging van snapshots

Er zijn meer punten waarop de film ‘The end we start from’ niet zo hoog weet te scoren. De film hangt aan elkaar van kleine, snel op elkaar volgende scènes. Je zou het een soort van snapshots kunnen noemen. Misschien aan te raden voor een publiek wat veel op social media, denk aan Tik-Tok, Snapchat en Instagram, zit maar het merendeel van filmkijkers wil toch echt wel een volledig beeld van een verhaal.

The end we start from

Mist diepgang en daardoor komt de boodschap niet over

Doordat de snapshots elkaar opvolgen is er ook geen ruimte om de diepte op te zoeken. Zowel de karakters als het verhaal blijven daardoor vlak. Het had wellicht beter geweest als regisseur Mahalia Belo een duidelijkere keuze had gemaakt. Bijvoorbeeld waarom betreft de ramp Engeland en waaróm komt er geen buitenlandse hulp? Behalve de groei van de baby, van pasgeboren naar de eerste stapjes, maken de andere spelers totaal geen groei dan wel ontwikkeling door. En dat is jammer, want er had zoveel meer aanwezig kunnen zijn in deze film. ‘The end we start from’ had zo een belangrijke boodschap over kunnen brengen. Nu gaat het verhaal eigenlijk als een nachtkaarsje uit.

The end we start from

Verfilmd naar het gelijknamige boek van Megan Hunter

Dat is niet geheel te wijten aan regisseur Mahalia Belo. In het boek ‘The end we start from’ gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Megan Hunter * blijft ook daar erg oppervlakkig over de milieuramp. Alleen het moederinstinct overheerst. Ook het hoe en waarom wordt in het boek niet uitgediept. Voor een (post-) apocalyptisch verhaal allemaal te weinig om er een bloedstollende thriller van te maken.
Wanneer je dus het boek en de film naast elkaar legt moet ik toch een compliment naar Mahalia Belo maken. Ze heeft zich precies aan het verhaal gehouden. Dan kunnen wij, in dit geval ik, wel meer willen, maar wellicht waren er wel afspraken dat er meer niet mocht. In dat geval heeft Belo het prima gedaan.

The end we start from

The end we start from – Meer een streamersdienst film

Vraagt rijst dan of een film als ‘The end we start from’ dan wel relatief genoeg is om te worden gedraaid in bioscopen. Eerlijk gezegd denk ik dat het zijn doel voorbijschiet, simpelweg omdat er te weinig gebeurt en de spanning het thriller gehalte niet behaald. Op de streamingsdiensten zal het wellicht hoger gaan scoren. Tot die tijd is het voor diegene die begaan zijn met het klimaat een aardige film om te gaan bekijken.

Bekijk hier alvast de trailer van de film The end we start from

Details over de film The end we start from

  • Releasedatum : vanaf 23 mei 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 123 minuten
  • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: Thriller, Drama
  • Regie: Mahalia Beli
  • Acteurs: Jodie Comer, Benedict Cumberbatch, Katherine Waterston, Mark Strong, Joel Fry, Gina McKee
  • DistributeurSearchers Film
Jodie Comer
Actrice Jodie Comer

Klik hier voor meer films

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.