Skip to Content

Rare mensendag: Een moment van erkenning en eigenheid

Op 10 januari wordt wereldwijd “Rare Mensendag” gevierd, een dag die de eigenaardigheden, uniciteit en excentriciteit van individuen viert. Het is een dag waarop mensen worden aangemoedigd om hun eigenaardigheden te omarmen, anders te zijn en zichzelf te laten zien zonder angst voor oordeel. Zijn we niet allemaal een beetje raar?

rare mensendag

Diversiteit op Rare mensendag

Deze rare mensendag draait om het vieren van diversiteit in alle vormen. Vaak worden mensen aangemoedigd om zichzelf te uiten, hun unieke kwaliteiten te omarmen en te tonen wat hen anders maakt. Het is een moment waarop normaliteit terzijde wordt geschoven en waarop eigenzinnigheid en authenticiteit worden gevierd.

Het concept van Rare Mensendag gaat verder dan alleen degenen die buiten de maatschappelijke normen vallen. Het is een dag voor iedereen om te erkennen dat iedereen op zijn eigen manier uniek is. Het gaat erom dat we onze eigenaardigheden vieren, of deze nu subtiel of opvallend zijn, en begrijpen dat dit is wat ons als individuen interessant maakt.

Op deze dag worden vaak verschillende activiteiten georganiseerd om diversiteit te omarmen. Er kunnen bijeenkomsten zijn waar mensen worden aangemoedigd om hun eigenaardigheden te delen of verhalen te vertellen over momenten waarop ze trots waren op hun eigen uniekheid. Maar er zijn ook evenementen waarbij mensen kostuums of outfits dragen die hun eigenzinnige kant benadrukken.

Doel van rare mensendag

Het doel van Rare Mensendag gaat dieper dan alleen maar anders zijn voor een dag, alhoewel veel mensen over de wereld juist alleen op deze dag anders durven te zijn. Het is een kans om de stereotypen te doorbreken en anderen te inspireren om zichzelf te zijn. Laten we een cultuur van acceptatie en begrip bevorderen. Het herinnert ons eraan dat het oké is om anders te zijn, om buiten de gebaande paden te treden en om trots te zijn op wie we zijn. En ja ongeacht de normen van de samenleving. Wees lief voor jezelf en voor anderen en omarm wie je bent zolang het anderen niet schaadt natuurlijk.

Het vieren van Rare Mensendag kan zo simpel zijn als het aanmoedigen van anderen om hun unieke kwaliteiten te laten zien, het delen van persoonlijke verhalen over eigenzinnigheid, of gewoon een dag waarop mensen zichzelf kunnen zijn zonder angst voor afkeuring.

diversiteit
Foto door Alexander Grey: via pexels

Activiteiten om vreemdheid te omarmen

Er zijn tal van leuke activiteiten die je kunt organiseren om Rare Mensendag te vieren en om de eigenaardigheid en de uniekheid van mensen te benadrukken. Hier zijn een aantal ideeën:

  1. Kostuumwedstrijd: Moedig mensen aan om zichzelf te uiten door een kostuumwedstrijd te organiseren waarbij ze hun eigenaardigheden kunnen laten zien. Dit kan variëren van excentrieke kleding tot het aannemen van een rolmodel of personage waar ze bewondering voor hebben.
  2. Eigenaardige talentenshow: Organiseer een talentenshow waarbij mensen hun unieke talenten kunnen laten zien, hoe vreemd of bijzonder die talenten ook zijn. Dit kan alles zijn, van aparte vaardigheden tot eigenaardige hobby’s. Van het Wilhelmus boeren tot je oren kunnen bewegen alles kan en mag.
  3. Creatieve workshops: Bied workshops aan waar mensen hun creativiteit kunnen uiten. Denk aan schilderen, schrijven, knutselen of andere kunstzinnige activiteiten die hen aanmoedigen om hun eigenaardigheden te verkennen. Ook voor kinderen is dat een krachtige activiteit.
  4. Open mic avond. Geef mensen de kans om hun eigen verhalen, gedichten, grappen of liedjes te delen op een open mic avond. Dit biedt een podium voor iedereen om hun eigen stem te laten horen.
  5. Een ‘Ik ben trots op…’ muur. Creëer een muur waarop mensen briefjes kunnen achterlaten met iets waar ze trots op zijn, iets dat hen uniek maakt of iets waar ze normaal gesproken niet over zouden praten. Dit kan een geweldige manier zijn om verbinding en acceptatie te bevorderen tijdens rare mensendag ook voor kinderen.
  6. Quiz of spel over eigenaardigheden. Organiseer een quiz of een spel dat draait om rare feiten, eigenaardige tradities of ongewone weetjes. Het kan leuk zijn en mensen laten lachen om de diversiteit die er bestaat.
  7. Bespreek eigenaardigheden. Houd een open discussie of een panelgesprek waar mensen kunnen praten over hun eigenaardigheden, ervaringen met diversiteit en hoe ze hun uniciteit omarmen.

10 januari

Dus op 10 januari tijdens rare mensendag, is het tijd om de individualiteit te omarmen, om de eigenaardigheden te vieren en te erkennen dat het juist onze verschillen zijn die kleur en rijkdom toevoegen aan de wereld om ons heen. Het is een dag om te vieren dat het oké is om “raar” te zijn. Want dat is wat ons menselijk maakt.

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.