Nachtzindelijkheid , zo help jij jouw kind!

Is het eindelijk gelukt om je kind overdag zindelijk te krijgen, komen de nachten. Sommige kinderen lukt dit vrij snel achter elkaar. Maar andere kinderen hebben veel meer moeite mee met nachtzindelijkheid. Het is ook veel lastiger om je kind ´s nachts zindelijk te krijgen dan overdag. Daarom een paar tips om jou te helpen met het zindelijk maken van jouw kind.

nachtzindelijkheid
foto door cottonbro van pexels.com

Eerst overdag zindelijk

Misschien trap ik nu een open deur in, maar het allerbelangrijkste is dat jouw kind overdag zindelijk is. Dan pas kan je beginnen aan die nachten. Jouw kind is zich nu bewust van het feit dat je een drang voelt als je moet plassen. Nu kan je met de nachten beginnen. Zijn jullie er allebei klaar voor?

Ben je gemotiveerd om je kind nachtzindelijk te krijgen?

Het allerbelangrijkste is motivatie. Ben jij gemotiveerd om hier je energie in te stoppen? Je bent niet de eerste die het na een paar nachten op geeft en het pas maanden later weer probeert. Een kind nachtzindelijk krijgen kost energie en tijd. Wees je hiervan bewust. Ook kan je regelmatig een nat bed ’s ochtends aantreffen. Een molton kan hierbij helpend zijn. De komende dagen heb je helaas wat extra was. Dit hoort er allemaal bij.

Nachtzindelijkheid? Kijk voor een plaswekker!

Als het lang duurt voordat je kind ook nachtzindelijk is, is het misschien een goed idee om te kijken naar een plaswekker. In het broekje zit namelijk een zendertje die een melding stuurt naar de plaswekker. Om jouw kind ’s nachts zindelijk te krijgen is het namelijk belangrijk dat het voelt/weet wanneer het moet plassen. Daar werkt dit plaswekkertje aan. Door de wekker wordt jouw kind wakker en weet het dat het naar de wc moet. Een plaswekker kopen is zeker een goed idee als de nachtzindelijkheid wat langer duurt.

Extra keertje plassen

Ook is het verstandig, als je jouw kind ’s nachts zindelijk wil maken, om je kind wakker te maken wanneer jij zelf ook naar bed gaat. Zo kan het nog een keertje de blaas legen en heb je een grotere kans dat het ’s nachts droog blijft. Een plaskalender is ook een hulpmiddel die erg motiverend kan werken. Bij elke droge nacht krijgt jouw kind een sticker. Na een x aantal stickers mag jouw kind een beloning. Maak van elke droge ochtend een juichmoment, maar wordt niet boos als het niet is gelukt. Ongelukjes bij de eerste fase van nachtzindelijkheid horen erbij.

Drink genoeg overdag

Het helpt ook om overdag genoeg te drinken en in de avond zo min mogelijk. Zo heb je kans dat de blaas leeg is als jouw kind gaat slapen. Dit helpt weer om ’s nachts droog te blijven. Kinderen ’s nachts zindelijk krijgen is niet makkelijk. Je hebt er een hoop geduld, doorzettingsvermogen en enthousiasme voor nodig. Maar wij weten zeker dat het je gaat lukken!

Footer3
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.