Skip to Content

Zo verhoog je je melkproductie – een blog over borstvoeding

Het aanmaken van voldoende moedermelk kan voor veel moeders een zorg zijn. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je echt te weinig melk produceert? Allereerst is het belangrijk om te weten dat als je baby gezond is en goed groeit, de kans groot is dat je voldoende melk produceert. Toch is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt als je twijfelt aan je melkproductie. Gelukkig zijn er manieren om dit aan te pakken. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en bieden we advies over hoe je je melkproductie kunt verhogen.

borstvoeding geven

Redenen voor een lage melkproductie

Een kleine groep moeders heeft moeite met het produceren van voldoende moedermelk om verschillende redenen:

  • Overmatig bloedverlies tijdens de bevalling of achtergebleven placentafragmenten kunnen ervoor zorgen dat je melkproductie vertraagd op gang komt
  • Een voorgeschiedenis van polycysteus ovariumsyndroom, diabetes, schildklier- of andere hormonale aandoeningen kan leiden tot een lage melkproductie
  • De zeldzame medische aandoening tubulaire borsten, waarbij er niet genoeg melkproducerend klierweefsel in de borst aanwezig is
  • Eerdere borstoperaties of borsttrauma kunnen ook van invloed zijn, hoewel veel moeders die een operatie hebben ondergaan erin slagen om succesvol borstvoeding te geven

Als een van deze omstandigheden op jou van toepassing is, is het raadzaam om een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist te raadplegen.

Hoe werkt de melkproductie eigenlijk?

Zodra je moedermelk op gang komt, beginnen je borsten melk te produceren door middel van een proces van ‘vraag en aanbod’. Telkens wanneer melk wordt verwijderd, hetzij door je baby te voeden of door af te kolven, maken je borsten meer melk aan.

Dit is waarom het geven van flesjes met kunstvoeding je melkproductie kan verminderen – je lichaam krijgt niet het signaal om meer moedermelk te produceren, omdat er geen melk wordt verwijderd.

De manier waarop je baby aan de borst drinkt, heeft ook invloed op je melkproductie. Hoe vaker en effectiever ze borstvoeding krijgen, hoe meer melk je zult produceren. Als je baby niet genoeg melk binnenkrijgt tijdens een voeding, is het essentieel om regelmatig af te kolven om je melkproductie te beschermen.

melkproductie verhogen
Foto door Serdi Nam: via pexels

Tekenen dat je baby niet genoeg melk krijgt

Hoewel een lage melkproductie zeldzaam is, kan je baby toch moeite hebben om genoeg binnen te krijgen om andere redenen tijdens de eerste weken. Ze kunnen niet vaak genoeg of lang genoeg aan de borst drinken, vooral als je probeert vast te houden aan een voedingsschema in plaats van op verzoek te voeden. Ze kunnen ook moeite hebben met goed aanhappen, of een aandoening, zoals schisis, hebben die het moeilijker maakt om melk binnen te krijgen.

De volgende zijn tekenen dat je baby niet genoeg melk binnenkrijgt:

  • Slechte gewichtstoename
  • Onvoldoende natte of vieze luiers
  • Uitdroging

Als je vermoedt dat je baby niet genoeg melk krijgt, raadpleeg dan een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist. Zij zullen beoordelen of je een lage melkproductie hebt en een borstvoedingssessie observeren om te zien of je baby goed aanhapt en voldoende melk binnenkrijgt. Ze kunnen aanpassingen aanraden aan je voedingspositie of de aanhap van je baby, zodat ze efficiënter kunnen drinken.

Misvattingen over een lage melkproductie

Het is belangrijk om te weten dat frequente voedingen en andere gedragingen van je baby geen tekenen zijn van een slechte melkproductie. Deze misvattingen omvatten onder andere:

  • Frequente voedingen
  • Weigering om neergelegd te worden
  • Nachtwaken
  • Korte of lange voedingen
  • Het drinken van een flesje na een voeding
  • Zachtere borsten dan in de eerste weken
  • Geen lekkende borsten of gestopt zijn met lekken
  • Niet veel melk kunnen afkolven
  • Kleine borsten hebben

Zo verhoog je je melkproductie!

Als je baby nog niet genoeg melk uit de borst drinkt, misschien omdat ze te vroeg geboren zijn of speciale behoeften hebben, moet je mogelijk afkolven om je melkproductie te beschermen en kan je zorgverlener galactogogen voorschrijven (medicatie om de melkproductie te verhogen).

Als je nog niet genoeg moedermelk kunt afkolven voor je baby, moet je haar aanvullen met donormelk of kunstvoeding, onder begeleiding van een medisch professional. Een supplementair voedingssysteem kan een bevredigende manier zijn voor je baby om alle melk te krijgen die ze nodig heeft aan de borst.

vulpes goods draadloze borstkolf

Hoe je de melkproductie kunt verhogen met een borstkolf

Als je je melkproductie in de eerste vijf dagen na de geboorte wilt stimuleren, kan je een borstkolf gebruiken. Een borstkolf bootst de manier na waarop een baby de borsten stimuleert tijdens het voeden en is gebleken dat het de langdurige melkproductie verhoogt.

Hoewel elke moeder anders is, is het vaak een goed idee om melk af te kolven direct na, of een uur na, een voeding. Dit kan in eerste instantie tegenstrijdig lijken, omdat het meestal makkelijker is om te kolven van een volle borst. Maar je moet je kolfsessie zien als het ‘plaatsen van een melkbestelling’ voor de volgende dag.

In het begin verzamel je misschien maar kleine hoeveelheden, maar wees niet ontmoedigd – met regelmatig kolven zal dit toenemen. Streven naar het verwijderen van melk (door zowel borstvoeding als kolven) acht tot twaalf keer per dag, inclusief een sessie ’s nachts wanneer je niveaus van het melkproducerende hormoon prolactine het hoogst zijn. Hoe vaker melk wordt verwijderd, hoe beter. Na twee of drie dagen regelmatig kolven zal je een aanzienlijke toename van de melkproductie zien.

Hands-on kolven om meer melk te produceren

Als je baby helemaal niet rechtstreeks aan de borst drinkt, of als je nog niet genoeg melk voor haar kunt kolven, kan een techniek genaamd ‘hands-on kolven’ nuttig zijn. Het is aangetoond dat het de hoeveelheid melk die moeders in een sessie kunnen afkolven, verhoogt. Het hele proces duurt ongeveer 25 tot 30 minuten. Onthoud, hoe leger je borsten zijn, hoe sneller ze melk zullen maken.

Volg deze eenvoudige stappen:

  • Masseer je borsten
  • Dubbel kolven met een kolfbeha om je handen vrij te houden
  • Gebruik tijdens het kolven je vingers en duim om je borst enkele seconden te comprimeren. Laat los en herhaal. Gebruik compressies op beide borsten totdat je melkstroom vertraagt tot een straaltje.
  • Masseer je borsten opnieuw
  • Eindig met handmatig afkolven of enkelvoudig kolven, met behulp van borstcompressies en wisselend tussen borsten om ze zo volledig mogelijk te legen

Als je baby gewicht begint aan te komen en je je melkproductie hebt verhoogd, kan je overstappen op exclusieve borstvoeding aan de borst.

Al met al zijn er verschillende strategieën en technieken beschikbaar om je melkproductie te verhogen en ervoor te zorgen dat je baby alle voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft. Als je echter nog steeds moeite hebt om voldoende melk te produceren, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.