Skip to Content

Lego Duplo viert een halve eeuw groot bouwplezier

Het is dit jaar exact 50 jaar geleden dat de LEGO Group zijn eerste grote bouwsteen voor kleine handjes onthulde (in 1969, inderdaad) – hetzelfde jaar dat de eerste mens voet op de maan zette. Hieronder belichten we alvast enkele hoogtepunten uit een halve eeuw groot bouwplezier met Lego Duplo.

Bouwblokken voor het leven

lesideeen duplo

Mensen spelen graag, het is onze natuur. Zo leren we de wereld om ons heen begrijpen. Wat het betekent ergens bij te horen en hoe het voelt geliefd en gelukkig te zijn. Van hun geboorte tot hun vierde levensjaar maken kinderen een ingrijpende neurologische transformatie door. In die korte periode van vier jaar ondergaan ze het snelste leer- en ontwikkelingsproces dat ze ooit zullen ervaren. En aan het eind ervan ligt er een soort ‘blauwdruk’ klaar van hun volwassen versie in wording. Dat is zo mooi aan mijn werk als gastouder. Je ziet zoveel kinderen van heel dichtbij in sneltreinvaart ontwikkelen. Ik vergelijk jonge kinderen altijd aan droge sponzen. Zodra ze de kans krijgen zuigen ze zich vol met informatie en dat slaan ze ook nog eens allemaal op in dat kleine hoofdje!

Op mijn verlanglijstje staat nog deze nieuwe set Lego Duplo Steam een zeer leerzame uitgebreide set bouwstenen.

Dit vinden ouders wereldwijd van DUPLO

Juist daarom wordt er zoveel zorg besteedt aan de ontwikkeling van LEGO® DUPLO®-producten. Ze willen peuters inspireren en hen helpen zich te ontplooien door creatieve, speelse ervaringen die hun verdere toekomst vormgeven. In het LEGO Play Well Report van 2018 vroegen ze meer dan 9.000 ouders over de hele wereld naar hun mening over het LEGO System in Play. 94% vindt dat het de verbeeldingskracht van hun kind stimuleert, 93% zegt dat het hun kind helpt creatief te zijn, 91% oordeelt dat hun kind er nieuwe dingen door leert en ontdekt en 84% is van mening dat het hun kind helpt sociale vaardigheden te ontwikkelen. Oh, en 91% vindt het ook gewoon een hele leuke activiteit voor het hele gezin!

LEGO Friends Magische Kermisachtbaan

Een konijn … en zijn vriendjes

In de late jaren ’70 besloot Kjeld Kirk Kristiansen – LEGO Group-eigenaar van de derde generatie – LEGO DUPLO verder uit te bouwen tot een afzonderlijk merk. Sindsdien is het LEGO® DUPLO®-logo met het rode konijn niet meer van de verpakking verdwenen. Net als elk beroemd icoon heeft het door de jaren heen enkele make-overs gehad, maar het konijn is en blijft het symbool van het merk.

lego duplo

Het bekende beestje bleef niet lang alleen. Er werden nog een heleboel andere DUPLO-dieren aan toegevoegd – paarden, schapen en koeien, maar ook olifanten, leeuwen en zelfs dino’s. In de loop der jaren kwamen er ook nog tal van andere DUPLO-figuren bij – landbouwers en politieagenten, dokters, cowboys, wetenschappers, ‘brutale jongens’ en hun hipsterouders … Kortom, voor elke kleine bouwer wat wils om zijn of haar verbeelding te laten spreken én het opstapje naar een uniek verhaal en rollenspel.

Kwaliteit en veiligheid van Lego Duplo

De grootste inspiratiebron en bestaansreden zijn de kinderen. Die zijn meteen ook de grootste zorg voor kwaliteit en veiligheid. Kinderen moeten in alle veiligheid plezier kunnen maken met de producten. Alle
LEGO DUPLO producten voldoen aan de strengste internationale veiligheidsregels voor speelgoed of overstijgen ze zelfs.

Leuk om te weten:

Voor alle fysieke en digitale spelervaringen werken ze altijd vanuit een safety-by-design-benadering, waarbij ze al vanaf het ontwerp rekening houden met de veiligheid. Dat doen ze met een opdeling naar leeftijd zodat kinderen op het voor hen gepaste niveau kunnen spelen en tegelijk uitgedaagd worden. Omdat de producten in de handen van ’s werelds meest creatieve breinen worden gelegd, moeten ze ook bestand zijn tegen uiterst diverse ervaringen en grote emoties. Er wordt in gebeten, op gekwijld, ze worden in een driftbui door de kamer gesmeten, er wordt op getrapt (auw, héél herkenbaar) of aan getrokken door vastberaden jonge ontdekkers. Ze moeten dus minstens even creatief zijn bij het testen van ode LEGO DUPLO producten – dus worden ze getest op zaken waarvoor ze bedoeld … en ab-so-luut niet bedoeld zijn! Neem hier een kijkje bij de echte experts. Altijd fijn om eens achter de schermen te kunnen kijken.

De volgende 50 jaar en ver daarna

Als LEGO® DUPLO® een mens was, begon hij nu al bijna aan zijn pensioen te denken. Wat rustiger aan doen. Gelukkig is dat niet zo.

Nu fysiek spelen en digitaal spelen steeds meer in elkaar overlopen, helpen producten zoals de nieuwe LEGO DUPLO-Stoomtrein en Goederentrein peuters als nooit tevoren probleemloos daartussen te navigeren. Kleine bouwers krijgen al een eerste introductie tot programmeren, ze leren kleuren herkennen en ontdekken de bijbehorende apps boordevol leuke activiteiten – dit ALLES met als belangrijkste doel de fysieke spelervaring nog verder aan te moedigen en te versterken.

De bouwsteen is en blijft het sleutelelement, waarmee ze de bouwers van morgen hopen te inspireren en verder te ontwikkelen. Wie weet welke nieuwe lichting ruimtevaarders de LEGO DUPLO-spelwereld voortbrengt?

LEGO® DUPLO® en de wondere wereld van een kind

Kijk je vaak verwonderd hoe creatief kleintjes kunnen zijn met de bouwblokken van LEGO® DUPLO® ? Haal uit deze 10 best ever LEGO® DUPLO® play ideas nog 10 x meer inspiratie voor héél wat plezier.

Wist je dat lego duplo…?

Wist je dat de naam DUPLO® afgeleid is van het Latijnse woord ‘duplex’ dat dubbel betekent?
De benaming dook voor het eerst op in 1969 bij de lancering van twee LEGO® DUPLO-sets – nr. 510 en nr. 511 om precies te zijn.

Wist je dat de LEGO DUPLO-bouwstenen zowel in hoogte, breedte als diepte dubbel zo groot zijn als de klassieke LEGO-steentjes?

Daardoor passen ze allemaal perfect in het befaamde LEGO System in Play (waar kinderen eindeloos mee kunnen blijven bouwen). Die 2:1-schaal vinden, bleek nog niet zo eenvoudig. Ze probeerden het eerst met een 4:1-schaal. Dan met een 3:1-schaal. Tot Godtfred Kirk Christiansen – LEGO Group-eigenaar van de tweede generatie – in 1968 (in zijn slaap!) op het idee kwam de noppen van de LEGO DUPLO-bouwstenen hol te maken. Zo konden ze probleemloos gecombineerd worden met de klassieke LEGO-bouwstenen. En vormden ze meteen de basis voor veilige LEGO-creaties die geschikt zijn voor de allerkleinsten.

Wist je dat ik heel veel duplo heb?

lego duplo

Ja echt ik heb bijna 3 volle grote diepe bakken van de Ikea vol met Duplo! Er zitten hele oude series bij, maar ook vrij recente zoals het bos en het circus. Wel eerlijk om te zeggen dat er ook een serie van Biobuddi bijzit, maar dat is maar een klein beetje. En wist je dat niet alleen de gastkinderen en dochterlief hier mee spelen, maar ook ikzelf en sommige vraagouders 🙂 Duplo verbindt! Spelen voor jong en oud, groot en klein.

Allernieuwste series LEGO DUPLO

Er worden met regelmaat nieuwe serieus LEGO DUPLO uitgebracht. Voor extra fans altijd leuk om weer wat nieuws aan te schaffen natuurlijk. Maar ook de technieken worden steeds beter met meer bewegende delen, plaatjes al mee geverfd in plaats van een sticker erop plakken en steeds meer kleuren stenen.

Heb jij ook veel Duplo thuis? Hoe oud is jouw oudste serie die je hebt liggen? En wat is je meest recente aankoop?

Lees ook deze blogs:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.