Opdrachten met Duplo – een uitdaging voor peuter of kleuter

Ik merk dat peuters en kleuters tijdens het thuisonderwijs steeds meer toe zijn aan leerzame uitdagingen. Ze willen dolgraag spelletjes spelen en ze vinden het prachtig om ouders na te doen met iets. Eigen creativiteit in deze tijd raakt op zowel van de ouder als het kind. Het zelf ontdekken en leren van bijvoorbeeld evenwicht met houten blokken, duploblokken die op elkaar passen, kralen kettingen rijgen en tekenen in alle kleuren van de regenboog in plaats van dat een bloem rood hoort te zijn. In deze blog een hoop opdrachten met duplo die je makkelijk thuis kunt doen!

Kleine opdrachten met duplo

Kleine opdrachten met duplo zijn goed voor je kind. Op school moeten ze meedoen met de juf/meester met rekenwerkjes, taalwerkjes en knutselwerkjes. Alles om te laten zien hoe het OOK kan. Nabouwen van Duplo bouwwerken of kralen kettingen bijvoorbeeld. Het bevorderd het tellen en herkenning van kleuren. Maar ook vormen en ruimtelijk inzicht worden hiermee getraind.

Alles op een spelende wijze uiteraard. Want niks moet, een peuter en kleuter mogen vooral lekker spelen en zelf ontdekken. Ze komen echter wel op een leeftijd dat ze vaak wat meer uitdaging willen en dat stimuleer en begeleid ik graag.

Duplo bouwwerken

Zo heb ik met allerlei verschillende duplo blokken heel veel verschillende kaarten gemaakt op A4 en deze gelamineerd. Overigens heb ik deze blokken apart gehouden in een zak zodat ze het zelf kunnen pakken als ze met deze opdrachten met duplo willen spelen.

opdrachten met duplo

Opdrachten met duplo Hello Kitty en Nijntje

opdrachten met duplo
plaatsbepalingen

Met twee stoeltjes 2 poppetjes en een tafel kun je een hoop opdrachten met duplo doen. Met de gezichten naar elkaar, van elkaar af. Allebei staan op de stoel of zitten, of de een wel en de ander niet. De stoeltjes naast elkaar of de tafel ertussen. Op de tafel, of op de grond. Je oefent zo op een speelse manier de plaatsbepalingen met je kind.

Boerderijdieren

Duplo nabouwen
dieren

Zet de dieren steeds in een andere volgorde, met de neuzen naar elkaar of van elkaar af. Opdrachten met duplo zijn leuk en leerzaam!

Bloemen

Duplo nabouwen
opdrachten met duplo

Opdrachten met duplo met bloemen zijn ook leuk. Tellen en kleuren. 1 bloem, 2 bloemen, 3 bloemen. 1 lange toren, 3 gelijke torens of allemaal los.

1,2,3,4

cijfers op een rij
tellen met blokken

Leer de cijfers 1,2,3,4 met de duplo getallen trein leuke opdrachten met duplo! En de kleuren rood, oranje, geel en groen. Zet ze op verschillende dieptes op het bord, maak een grote toren of een vierkante toren. Zet de cijfers door elkaar en op volgorde en leer ze diepte zien.

Opdrachten met duplo Losse blokken

opdrachten met duplo
opdrachten met duplo

Met de losse blokken kun je een hoop opdrachten met duplo doen en het zo ingewikkeld en makkelijk maken als je zelf wilt of dat je peuter aan kan. Van geel groen blauw en rood, naar wit en lichtgroen, lichtblauw, roze, paars en bruin extra benoemen.

regenbloog blokjes

Kijk ook eens naar deze blogs voor meer inspiratie:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

2 reacties

  1. Leuke tip, ik ga het ook eens proberen met mijn dochter 🙂 Dit soort opdrachtfoto’s maken kan ook wel met het Grimm’s speelgoed denk ik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.