Skip to Content

Koken met rode wijn- Een bijzondere en stevige Malbec

Malbec, heb jij deze wijnsoort wel eens geproefd? Dit is een Bordeauxwijn die gemaakt word in Frankrijk en Argentinië. In Frankrijk word deze echter steeds minder gemaakt. In Argentinië doet de druif het erg goed, hier komt dan ook zeker 75% van de wereldwijd verkochte Malbec wijnen vandaan. Ik wilde eens proberen te koken met rode wijn en koos voor de Malbec. Dit schijnt namelijk het ondergeschoven kindje van de wijnen te zijn.

Koken met rode wijn met Malbec, een stevige rode wijn uit Argentinië. Lekker bij vleesgerechten, risotto en gerechten met paddenstoelen

Eindejaarsgeschenk met rode wijn

Relatiegeschenken en wijn geschenken bedrukken zijn geweldige manieren om waardering te tonen en blijvende indrukken te maken. Combineer deze gulle gebaren met een passie voor koken met rode wijn en je opent een wereld van culinaire mogelijkheden. Het toevoegen van een persoonlijk tintje aan een fles wijn met bedrijfslogo maakt het niet alleen memorabel, maar ook functioneel voor het bereiden van smaakvolle gerechten. Een leuk recept dat goed samengaat met rode wijn is coq au vin, een klassiek Frans gerecht waarbij sappige kip gestoofd wordt in rode wijn, samen met spek, champignons en kruiden. Het is een heerlijke manier om de rijke smaken van rode wijn in een gerecht te ervaren, en het maakt het geschenk des te waardevoller en onvergetelijk. Voor dit recept met de Malbec heb ik echter gekozen voor een lekkere biefstuk met rode wijnsaus.

Koken met rode wijn – Temporada Malbec

Ben je deze wijn nog nooit tegen gekomen? Je ziet hem niet zo veel als je gewoon in de supermarkt loopt, daar word hij namelijk zelden verkocht. Wel heeft elke redelijke slijterij minstens een paar soorten in de aanbieding. Malbec is een stevige, fruitige wijn vol met tannines. Toch kunnen verschillende soorten onderling nét beter bij een bepaald gerecht passen. Kies je Malbec daar dus op uit. Ik koos een Temporada Malbec uit Argentinië. Ik wilde voor deze blog zorgen dat de wijn goed te verkrijgen is. En natuurlijk dat hij goed van smaak is bij mijn gerecht. Dat natuurlijk Argentijns en lekker een tikkeltje luxe is, maar ook hier weer algemeen genoeg blijft. Hopelijk kun je thuis dan ook koken met rode wijn. Ik deed wat research naar vlees en groenten soorten die bij deze wijn passen. Uiteindelijk koos ik voor biefstuk met rode wijnsaus, gekruide aardappelstukjes in schil en gevulde champignons.

Biefstuk met rode wijnsaus

De andere recepten zal ik hieronder ook delen. Voor het koken met Malbec is dit echter het belangrijkste, de rode wijnsaus. Een klassieker voor bij vlees. Door Malbec te gebruiken valt de smaak van deze saus niet weg tegenover de uitgesproken smaak van biefstuk. Zelf zijn wij hier gek op en waren wij dus ook enthousiast om dit uit te proberen.

Ingrediënten biefstuk met rode wijnsaus

  • 4 stukken biefstuk
  • 200 ml Malbec
  • 2 potjes runderfond (400ml)
  • 1 sjalotje
  • 3 theelepels tijm
  • zout en peper voor op de biefstuk

    Ik gebruikte kogelbiefstuk. Andere soorten biefstuk werken natuurlijk ook. Eventueel kun je deze ook vervangen voor bijvoorbeeld entrecote. In de ingrediëntenlijst staat ook 200ml Malbec, in raad je aan om te zorgen dat je nog een glaasje hebt voor bij het eten. Dit smaakt namelijk echt goed bij je vlees en groenten en draagt bij aan de ervaring van deze maaltijd.

Bereiding biefstuk met rode wijnsaus – Heerlijk koken met rode wijn

Haal de biefstuk een half uur van te voren uit de koelkast. Zo kan het op kamertemperatuur komen. Snijd de sjalot in stukjes. Breng de wijn en fond aan de kook. Doe hier de sjalot en 2 theelepels tijm bij. Laat dit inkoken tot een derde overblijft. Het kan even duren voordat dit goed is ingekookt, maar je geduld word beloond. Duurt het te lang, voeg dan wat zetmail (maizena bijvoorbeeld) toe of wat roomboter.
Doe zout en peper op de biefstukjes en bak deze in boter, 2 tot 3 minuten per kant.

Laat deze daarna rusten in aluminiumfolie. In de tussentijd maken we in deze pan de wijnsaus af.
Zeef de ingekookte saus en doe het overgebleven vocht in de pan met bakvet van het vlees. Roer de aanbaksels los en warm gezamelijk op. Breng op smaak met zout, peper, en eventueel een snufje kaneel. Voeg naar smaak zonodig tijm toe. De rest kun je gebruiken als garnering.

Leg de biefstuk op de borden. Schep hier wat saus over.
Serveer met de aardappeltjes en champignons.
Wil je ook koken met Malbec maar liever luxer vlees? Of, wil je gewoon meer recepten met rode wijn? Bekijk dan ook deze blogs:

Deze blogs zijn gericht op de feestdagen, maar ook erg geschikt voor een luxe maaltijd of een sessie koken met rode wijn. Je hoeft niet persé te wachten tot de feestdagen met eens lekker uitpakken voor het eten.

Het eerste wijntje is voor de kok, toch?

Gevulde champignons

Heb jij wel eens gevulde champignons gegeten? Dit is een gemakkelijk bijgerecht dat zich leent voor zowel een luxe maaltijd als een tapas avond. Ik koos voor champignons omdat wij hier enorm gek op zijn, maar vooral omdat ze erg goed samengaan met de smaak van de Malbec. Die combinatie wilde ik proeven.

Ingrediënten gevulde champignons

Variatietip: Portobello champignons lenen zich erg goed voor koken met rode wijn.

Bereiding gevulde champignons

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de rode ui, ontbijtspek en knoflook fijn. Hak de salie in stukjes. Haal de stelen van de champignons af en hol eventueel voorzichtig iets verder uit. De stelen kun je fijnsnijden en apart zetten voor in je mengsel. Ik voeg zelf de helft toe, omdat ik anders veel te veel vulling heb. Meng alle ingrediënten behalve de champignons. Roer tot deze goed gemengd zijn.
Schep met een lepel de vulling in de champignons. Ze mogen best heel vol zijn.
Doe de gevulde champignons in een ovenschaal en zet in de oven.
Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Serveer naast de biefstuk en aardappeltjes.

Aardappeltjes als bijgerecht bij koken met rode wijn

Voor de aardappeltjes bij dit gerecht kun je eindeloos variëren. Ik koos voor krieltjes met schil omdat deze een eigen smaak en karakter hebben. Natuurlijk kun je dit aanpassen naar jouw smaak als jij gaat koken met rode wijn. Zo maakte ik ze;
Snij de krieltjes in plakjes. Verhit een koekenpan met boter. Bak de krieltjes goudbruin. Voeg rozemarijn toe en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper.
Geduld is een schone zaak, deze krieltjes zijn het lekkerst als ze wat langer zijn gebakken. Zodat ze echt goudbruin zijn.
Variatietip: Heb je champignon of sjalot over van de vorige recepten? Dit kun je door de aardappeltjes bakken voor wat extra groenten en smaak.

17 april, malbec day Koken met Malbec, een stevige rode wijn uit Argentinië. Deze leent zich erg goed voor vleesgerechten, risotto en gerechten met paddestoelen.

17 april Malbec day

Malbec Day, ook wel bekend als de “Wereld Malbec Dag”, is een jaarlijks terugkerende feestdag die op 17 april wordt gevierd. Deze dag staat in het teken van de Malbec-druif, een bekende druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Franse regio Cahors en in de Argentijnse regio Mendoza. Tijdens Malbec Day worden wereldwijd evenementen georganiseerd waarbij wijnliefhebbers de kans krijgen om te genieten van deze populaire wijn en meer te leren over de geschiedenis, de productie en de smaakprofielen van Malbec. Malbec Day is een mooie gelegenheid om deze bijzondere druif te eren en te proosten op de wijnmakers die deze kwaliteitswijn produceren.

Ga jij ook koken met rode wijn? Alvast veel plezier en eet en drink smakelijk!

Footer3
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.