Skip to Content

Textielmuseum (Tilburg) reviews van een gezin met kinderen

Het Textielmuseum Tilburg, ken je dit? Wij wel want we wonen er in de buurt. Daarbij staat Tilburg bekend als textielstad. Tijdens carnaval heet het niet voor niets Kruikenstad en worden Tilburgers Kruikenzeikers genoemd. Waarom? Nou met die “zeik in de kruik” werd onder andere textiel gebleekt. Het museum heeft vaste highlights maar er zijn ook telkens nieuwe tentoonstellingen. Dit keer zijn wij gaan kijken naar de tentoonstelling Kleurstof. En speciaal voor kinderen zijn er ook allemaal leuke dingen te doen. Ben jij klaar voor Textielmuseum (Tilburg) reviews van ons gezin?

textielmuseum (tilburg) reviews gezin met kinderen! Kijk hoe textiel gemaakt wordt, dit in een prachtig gebouw met leuke dingen te doen.

Textielmuseum Tilburg

Het Textielmuseum is een dynamisch en creatief museum wat nog in bedrijf is. Binnen zie je onder andere weefgetouwen gaan, gemalen draaien en creatieve breinen echt aan het werk. Het is namelijk gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma’s en het gespecialiseerde TextielLab maakt het museum uniek in zijn soort.

Het TextielLab is het kloppende hart van het Textielmuseum Tilburg. Hier kijk je mee over de schouders van (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers. Wat ze echt actueel aan het ontwerpen en maken zijn. Jij mag meekijken! Kunstenaars en ontwerpers onderzoeken hier samen met experts de eindeloze mogelijkheden van textiel. Daarbij zijn er diverse ruimtes met tentoonstellingen, is er een panorama verdieping, een winkel en een horeca gelegenheid aanwezig. Ook zijn er bepaalde lezingen en workshops die je op de website terug kan vinden vinden.

TextielLab: onderzoek en educatie

In de voormalige weverij laat het TextielLab als hedendaagse variant van een fabriek zien wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is op het gebied van weven, breien, tuften, borduren en laseren. In dit moderne textiellaboratorium wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën. De meest geavanceerde machines zijn dagelijks in bedrijf. En jij kan dit zien als je het Textielmuseum Tilburg bezoekt. Verschillende ontwerpers, architecten, kunstenaars en studenten doen er spraakmakend onderzoek en werken aan innovatieve textiele projecten. Ook het ambacht met het bijbehorende vakmanschap houden ze in stand en ontwikkelen ze verder.

Sociaal betrokken

Het Textielmuseum Tilburg en het TextielLab is als museum ook sociaal betrokken. Ze werken bijvoorbeeld samen met De Diamant-groep: dit is een leerwerkbedrijf (voorheen sociale werkvoorziening) dat bijdraagt aan de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo krijgen zij de kans om mee te doen in de maatschappij. Ze werken op verschillende afdelingen binnen het museum; van beveiliging tot administratie en het innovatieve TextielLab.  

In de Handweverij naast het Textielmuseum Tilburg werken mensen met een verstandelijke beperking. Ze werken aan allerlei textiele producten. Ze maken onder andere handgeweven placemats, theedoeken, vaatdoeken en tassen. Ook maken ze met de techniek ‘vilten’ tal van kleine kunstzinnige artikelen van wol, zoals prachtige bloemen. In het Textielmuseum helpen ze ook in de wasserij en op de confectie-afdeling. Daar voeren ze textiele opdrachten uit van ontwerpers of van het Textielmuseum zelf.

Alle producten zijn in de Handweverij te koop. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 13.00 – 15.00 uur. 

Tentoonstelling Kleurstof

Van 9 april 2022 t/m 13 november 2022 (wegens succes verlengde einddatum!)

Lees deze blog met de nieuwste voorstelling Makersgeheimen 3

Textiel is er in alle denkbare kleuren. Maar wat maakt je favoriete spijkerbroek eigenlijk blauw? In de tentoonstelling Kleurstof ontdek je alles over het verven van textiel: van de oorsprong van kleurstoffen tot de verhalen die erachter schuilgaan en de impact die het heeft op mens en milieu.

De kleuren geel, blauw en rood zijn het uitgangspunt van de nieuwe tentoonstelling Kleurstof. Het werk van verschillende kunstenaars en (mode)ontwerpers als Claudy Jongstra, Antonio José Guzman & Iva Jankovic, Nienke Hoogvliet, Aboubakar Fofana en Nan Groot Antink geeft je een blik op de schoonheid en de dilemma’s van geverfd textiel. Ontdek de grootste uitdagingen voor ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars van vroeger tot nu. En ontdek welke oplossingen er gevonden zijn. Neem een kijkje in de Verfplantentuin om te zien met welke planten je textiel kunt verven. En doe mee aan het familiespel om te ervaren hoe kleuren tot leven komen door ze te voelen, ruiken en zélfs proeven!

Textielmuseum (Tilburg) reviews – kinderen

In de Kleurstof vind je een speciaal familiespel. Ga op ontdekkingstocht en volg het kleurenspoor waarin kleuren werkelijk tot leven komen. Hoeveel soorten blauw kun je ontdekken? En wist je dat het mooiste rood gemaakt wordt van schildluizen? Niet alleen textiel, maar ook roze koeken krijgen hun kleur door dit kleine beestje. Ontrafel samen met de familie antwoorden op al je vragen over kleur. Kies uit één van de vragenkaarten en neem deze mee. Ook is er een boekje wat je kan invullen en zijn er bij elke kleur opdrachten die je kan doen. En je mag kleur bekennen aan het begin en aan het einde van de tentoonstelling.

Textielmuseum (Tilburg) reviews – gezin

Ik vind de locatie van het textielmuseum Tilburg echt prachtig. Deze goed onderhouden en de nog werkzame fabriek is prachtig. Het is een museum wat echt leeft en bruist en wat goed verzorgd is. Soms dwaal je even verkeerd, waar ik een ster in ben, en kom ik opeens op een derde verdieping wat voor personeel is. En soms weet ik nou niet zo goed of ik ergens ben waar ik wel of niet mag zijn. Je staat namelijk echt bijvoorbeeld midden in het creatieve proces bij het TextieLab.

Soms mag je ergens wel fotograferen en soms ook niet. Check dus altijd even of het mag. Maar dat is ook de charme, je stapt echt binnen in een werkzame smeltkroes van diverse disciplines, met als grote deler textiel. Ik vind Viktor & Rolf een tof ontwerpduo en van hen zag ik ook stukken. Dat was een leuke verrassing. De nieuwe tentoonstelling Kleurstof in het Textielmuseum Tilburg is boeiend! Er zijn leuke elementen dat je kan ruiken, horen en proeven. Het is een leuk stukje bewustwording waar onze kleuren vandaan komen.

Met kinderen

Bij de kassa kan je voor kinderen een tasje kopen met allemaal leuke activiteiten. Deze tasjes worden ook met grote zorg door de mensen met een verstandelijke beperking klaargemaakt. Mijn dochter van 3 keek haar ogen uit en mijn dochter van 8 was meer gericht op de dingen die ze kon doen. Het Textielmuseum heeft leuke dingen voor kinderen maar let wederom wel op dat er ook vele kunstobjecten staan die niet aangeraakt mogen worden.

Nou komen mijn dochters regelmatig in musea en houden ze zich netjes. Maar het was voor de jongste niet altijd duidelijk wat wel en niet aangeraakt mag worden. Een wat strenge bewaker gaf aan dat ze een zwevend object rondom een vloerprojectie niet mocht aanraken en daar schrok ze wat van. Maar daarna was het ook weer goed. Let dus op dat het voor jonge kinderen wat lastig kan zijn en loop ook echt met ze mee. De panoramaverdieping was favoriet bij hen. Niet dat hier nou een hele bijzondere tentoonstelling was. Maar er stonden enkele imposant aangeklede “poppen”. En de weg ernaar toe en de plek zelf is gewoon prachtig.

Textielmuseum Tilburg is toegankelijk en vriendelijk

Textielmuseum Tilburg is heel toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn. Overal zijn wel liften. De toiletten zijn ruim en er is een verschoonruimte. Het personeel is heel erg betrokken. Zo was de mevrouw in de winkel echt heel erg lief voor mijn dochters en mochten ze zelf een cadeauzakje en sticker uitzoeken. Zo konden wij even rustig kijken zei ze met een grote glimlach en knipoog, en ze vond het leuk om voor kinderen iets extra te kunnen doen.

Ook het horeca deel is prachtig qua omgeving en heeft heel vriendelijk en behulpzaam personeel. Het aanbod is divers, van zoet naar hartig. Van vlees naar vegetarisch. Ook kan je gewoon een simpel Brabantsch worstenbroodje eten (wel jammer dat ze worden ontdooit in de magnetron en daarna in de oven wat droog gebakken, maar goed mijn dochters vonden ze heerlijk haha). De meiden kregen zonder probleem een rietje in hun limonade. En je kan binnen of buiten zitten.

Het Textielmuseum Tilburg is een uniek en bruisend stukje museum. De locatie is geweldig en het personeel is echt oprecht betrokken. Je bent hier niet een hele dag zoet dus het is goed combineren met bijvoorbeeld de Oliemeulen, het Natuurmuseum of de Spoorzone. Let wel even op als je jonge kinderen meeneemt.

Praktische informatie Textielmuseum Tilburg

Adres en route

TextielMuseum
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013 – 53 67 475
info@textielmuseum.nl

Openingstijden TextielMuseum en TextielLab

Dinsdag tot en met vrijdag 10.00 uur – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 12.00 uur – 17.00 uur
Maandag gesloten

Openingstijden bibliotheek TextielMuseum (er is ook een bijzondere bibliotheek aanwezig!)

Dinsdag tot en met donderdag van 10.00 uur – 17.00 uur
Vrijdag op afspraak
Zaterdag tot en met maandag gesloten en tijdens feestdagen wanneer het museum gesloten is

Entreeprijzen

Kinderen 0 – 12 jaar – gratis
Jongeren 13 – 18 jaar – € 4.-
Volwassenen – € 12.-

Groepen en kaarthouders hebben korting. Alles staat duidelijk op de website van het Textielmuseum Tilburg.

Website Textielmuseum Tilburg

kleuren maken
Foto met toestemming van Textielmuseum

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.