Skip to Content

Makersgeheimen 3, een tentoonstelling om te doén bij Textielmuseum

Yes, er is weer een nieuwe expositie in het Textielmuseum in Tilburg. Inmiddels een bekende en geliefde plek voor ons. Het gebouw vind ik prachtig industrieel. Een toffe combinatie van rauw en wauw. Oude authentieke hoekjes, tot nieuwe innovatieve plekken. Het komt allemaal samen. Het Textielmuseum staat niet direct bekend bij mijn dochters als doe-museum, wat ook niet altijd hoeft. Maar met Makersgeheimen 3 hebben ze daar verandering in gebracht, en dat is toch wel erg leuk. Dit is echt een expositie om te doen! Te zien tot en met mei 2024.

Makersgeheimen 3 is een tentoonstelling om te doen! Textielmuseum en mogelijkheden met textiel. In Tilburg.

Expositie Makersgeheimen 3

Makersgeheimen 3 is een expositie voor het hele gezin! Deze doe-tentoonstelling neemt jong en oud mee in de creatieve zoektocht van kunstenaars en ontwerpers die van over de hele wereld naar het TextielLab van het museum komen om hun meest wonderbaarlijke ideeën te vertalen naar textiel. En dat zijn hele boeiende en verrassende verhalen. Je kan zelfs een kaartje sturen naar een onwerper van vazen in Amerika.

De makers

In de expo ontdek je de geheimen van diverse makers. Wie zijn de makers?

  • Sangmin Oh
  • Sigrid Calon
  • Brian Anderson
  • Sampat Studio (Marcos Kueh & Isabelle Nair-Lacheta)
  • Miriam Sentler
  • Sandra Keja-Planken
  • Jojo Shone & Leonie Burckhart

Ontrafel de geheimen van makers

Wanneer je het TextielMuseum binnenstapt merk je al snel dat er ontelbaar veel mogelijkheden zijn om textiel te maken. Van kunstenaars, mode- of productontwerpers, tot architecten. Allemaal verwezenlijken zij hun ideeën op een andere manier. In deze tentoonstelling kruip je in de hoofden van deze vindingrijke makers. Hierdoor maak je kennis met hun creatieve brein en ontdek je wat zij allemaal moeten doen om tot hun gedroomde eindresultaten te komen.

Gelukkig hoeven de makers dit niet helemaal alleen te doen. In het TextielLab – de professionele werkplaats van het museum – kunnen ze niet alleen rekenen op de precisie van de allernieuwste textielmachines. Maar ze kunnen ook rekenen op een ervaren team van textielexperts. Zij weten alles over het maken van bijvoorbeeld een geweven wandkleed, een getuft vloerkleed, een gebreide deken of zelfs een driedimensionale vorm! Ze helpen de makers met het kiezen van de juiste garens of het ontwikkelen van een stof die héél sterk of juist zacht en aaibaar is. Of zelfs licht geeft in het donker.

Makersgeheimen 3 is een tentoonstelling om te doen! Textielmuseum en mogelijkheden met textiel. In Tilburg.

Onze ervaring van Makersgeheimen 3

Op de eerste verdieping is de hele ruimte daar gereserveerd voor Makersgeheimen 3. Met een trap, of lift, kan je deze bereiken. Zoals ik aangeef in mijn intro weten mijn kinderen dat het Textielmuseum niet een museum is om te doen en aan te raken. Maar dat mag dus bij deze expositie wel! Het is even wennen en aftasten want mogen we echt op die speciale matrassen met prachtige dure design dekens zitten? Ja dat mag! Mogen we echt met die design stoffen blokken bouwen? Ja dat mag ook! Wel even je schoenen uitdoen. Het staat overigens allemaal duidelijk aangegeven wat wel en niet mag hoor, mijn kinderen waren alleen wat te ongeduldig dus dat bordje waren we voorbij gelopen.

Echt wat een gave tentoonstelling is dit! Wat kan je allemaal doen?

  • Spelen met licht en donker en glow in the dark textiel
  • Met een vergootglas alles nog beter bekijken
  • Patronen maken met een magneetbord
  • Vazen ontwerpen met patronen en deze vervolgens opsturen naar de vazenontwerper in Amerika
  • Bouwen met stofblokken
  • Lezen op een speciaal matras
  • Een wandkleed tot leven laten komen met je mobiel en AR
  • Spelen met draden en deze ophangen aan een groot bord
  • Speciale technieken zien en voelen zoals tuften en skimpen
  • Onderdeel worden van een grote tekening

En ik vergeet vast nog iets van de Makersgeheimen 3 om te benoemen. Het is niet gigantisch groot maar voor ons eigenlijk precies goed. De ruimte is heerlijk ruim en overzichtelijk en er zit een toilet. Check vooral het verborgen kunstwerk aan het plafond. Alles ziet er verzorgd uit en is bestand tegen kinderhanden. Twee onderdelen waren helaas in reparatie maar dat vonden mijn dochters niet heel erg. Omdat we wel vaker in het textielmuseum komen was het even wennen met daadwerkelijk items mogen aanraken en om te doen. Maar dat maakte het des te bijzonderder dat het nu wel mocht. Mijn dochters van 4 en 9 vonden dit echt een hele toffe tentoonstelling en willen er nog een keer heen.

Textile Now

Maar er is meer dan Makersgeheimen 3. Deze tentoonstelling is echt gericht op de hele familie. Buiten deze tentoonstelling is er meer te doen. Zo is er tot 1 oktober de expositie Textile Now. In deze tentoonstelling beleef je hoe hedendaagse kunstenaars textiel toepassen om verhalen te vertellen die ertoe doen. Actuele maatschappelijke thema’s zijn vertaald in installaties en wandkleden vol poëzie en verbeeldingskracht. Textiel is geliefd medium vanwege de specifieke eigenschappen, de lange traditie van storytelling en de symbolische, ambachtelijke en emotionele waarden.

Over de tentoonstelling

Je merkt het op kunstbeurzen en in musea: textiel is buitengewoon populair. Kunstenaars van over de hele wereld komen naar het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum, om te onderzoeken en experimenteren. In ‘Textile now’ zie je veel niet eerder vertoond werk van bekende namen, maar ook van jong talent. Ze zetten de unieke zeggingskracht van textiel in om actuele thema’s zoals identiteit en diversiteit, seksualiteit en gender, milieu en dekolonisatie onder de aandacht te brengen en betrekken jou als publiek daar soms actief bij.

De expo bevat werk van: melanie bonajo in samenwerking met Théo Demans, Afra Eisma, Ada M. Patterson, Otobong Nkanga, patricia kaersenhout en rolando vázquez, Karo Akpokiere, Geo Wyex, Alydia Wever en Ryan Oduber, Raquel van Haver en Bindweefsel. Een hele andere tentoonstelling dan makersgeheimen 3, maar er is wel een overkomst.

Want ook bij Textile Now mag je voelen en beleven. Let op, niet bij alles! Maar er zijn twee kunstwerken waarbij je bescherming over je schoenen mag doen en dan mag je het kunstwerk instappen. Dit vonden we zo gek dat we het eerst niet doorhadden. Maar het mag echt. Twijfel je nou? Er loopt voldoende personeel rond waar je aan kan vragen wat wel en niet mag.

Wat vinden wij van Textile Now?

Eigenlijk was dit dus ook heel erg tof. Dat vonden mijn dochters ook. Je stapt al binnen bij een draaiend kunstwerk wat reageert op beweging. Verder zijn de items heel prikkelend, kleurig en divers. En je mag dus bij sommigen echt voelen om te beleven. Wij begonnen bij Textile Now, voordat we naar Makersgeheimen 3 gingen, dus we waren het nog niet gewend dat we mochten aanraken. Ik durf dat ook niet aan met mijn dochters. Maar er is me echt verteld dat het mag, dus als je gaat ga het vooral beleven! Het is zo uniek als je je zintuigen op die manier kan inzetten. Het is zo bijzonder hoe kunstig de makers hun werken maken. Naast kijken geeft voelen, ruiken en beleven er echt een toffe extra dimensie aan.

Mijn dochters waren onder de indruk van de draaiende jurk en van de ruimte met filmpjes. Dit was heel artistiek met een zware boodschap over maatschappij en milieu. Ik benadruk zwaar want het maakte indruk bij mijn dochters, en daar geniet ik van. Ik hou van kunst en musea die de emoties op diverse manieren aanspreken. Heerlijk als mijn dochters naast plezier ook andere emoties ervaren. Dat is toch ook het hele punt van cultuursnuiven? Het verrijkt lichaam en ziel. En dat een mevrouw in een bootje met een schelp en beetje eng masker wat boos praat, triggert hun juist om aan mij te vragen wat de boodschap en bedoeling is van de kunstenaar. Het zet aan tot gesprek over actuele onderwerpen. Heel tof. Textile Now vonden we net zo leuk, al dan niet anders leuk, als Makersgeheimen 3.

Eten en drinken

Altijd als we in het textielmuseum zijn bezoeken we ook het panoramadeck. Hier ben je hoog en kan je een beetje kijken. Vaak is hier ook een tentoonstelling. Maar nu niet. Het is een beetje gekke ruimte die wel indruk maakt. Ik zie een toffe relaxplek hier wel voor me. Op een bank van heerlijk textiel wegdromen bij de wolken en het uitzicht. Een grote snoozel ruimte voor jong en oud, met wat speeldingen. Maar nu geen tijd om te relaxen, we hebben trek gekregen van alles.

Beneden is een café waar je kan eten en drinken. Na alle doe dingen bij Makersgeheimen 3 hadden we trek gekregen. Het aanbod is divers voor jong en oud en houdt rekening met allergieën. Ook zijn er vega opties. Het is niet overdreven hip of fancy, gewoon lekker en aangenaam eenvoudig. We hadden broodjes kroket en dat krijg je ook, lekker met vers brood. De garnalenkroket was echt heel lekker. En voor kinderen zijn ook eenvoudige kinderboterhammen. Er zijn drankjes met en zonder alcohol en ook voor de zoete trek zijn er veel lekkere opties. We hebben heerlijk buiten gezeten en daar mochten mijn meiden lekker even “los”. Op het plein konden ze lekker rennen en dit hebben ze gedaan rondom het kunstige beeld.

De banken bij het café binnen zijn echt tof en overal staan leuke klosjes. Er is best wat plek en ruimte en het zit aangenaam.

Is Makersgeheimen 3 leuk?

Een volmondige ja van ons als gezin! Het is tot nu toe onze favoriete tentoonstelling. Ik hoop dat ze dit vaker gaan doen. Die textiel bouwblokken zijn echt geweldig trouwens. Zwaar, lomp en daardoor juist prachtig uitdagend speelgoed. Ideaal voor een kinderspeelhoek of voor op de panoramaverdieping. Lekker bouwen met uitzicht. De rest was ook echt leuk. Het vaste stukje van wolverwerking beneden als je binnenkomt is ook keer op keer leuk. Het voelen en ruiken aan de diverse stadia van wol, heel tof. Ze mochten zelfs een stukje meenemen die nu nog thuis gekoesterd word.

De winkel slaan we ook niet over en mijn jongste dochter is een tof textiel kroontje rijker en mooie armband. Ik ook plus een toffe boekenlegger. Je hebt hier echt hele toffe unieke items. Van kleine tot grotere prijsjes.

We zijn blij dat we zijn uitgenodigd want Makersgeheimen 3 is echt heel tof en we hebben een hele leuke dag gehad!

kroontje en armband uit winkel

Praktische informatie Textielmuseum

Adres en route

TextielMuseum
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013 – 53 67 475
info@textielmuseum.nl

Openingstijden TextielMuseum en TextielLab

Dinsdag tot en met vrijdag 10.00 uur – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 12.00 uur – 17.00 uur
Maandag gesloten

Openingstijden bibliotheek TextielMuseum (er is ook een bijzondere bibliotheek aanwezig!)

Dinsdag tot en met donderdag van 10.00 uur – 17.00 uur
Vrijdag op afspraak
Zaterdag tot en met maandag gesloten en tijdens feestdagen wanneer het museum gesloten is

Entreeprijzen

Kinderen 0 – 12 jaar – gratis
Jongeren 13 – 18 jaar – € 4.-
Volwassenen – € 12.-

Groepen en kaarthouders hebben korting. Alles staat duidelijk op de website van het Textielmuseum Tilburg.

Website Textielmuseum Tilburg

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.