Het Uitvinders Memospel: Leuk voor de Lockdown

Op de doos van het Uitvinders memospel staat dat het ‘het andere memospel’ is. En dat vind ik meer dan prima. Uiteraard hebben wij wel heel gezellige Nijntje memory in huis. En ik geloof dat de Fabeltjeskrant ook nog meedoet in een memoryspel. Alleen die zijn saai, vinden ze unaniem. ‘Ze’ zijn de Jongste van zes jaar en de Oudste bijna negen jaar willen best weleens memory spelen, maar dan wel met een leuk memospel. Zeker tijdens de lockdown als ze niet weer achter een scherm willen en graag een spelletje willen doen.

Uitvinders memospel

Uitvinders Memospel voor kinderen die kunnen lezen

Dan is het goed dat je het Uitvinders memospel hebt. Dat is namelijk wel echt bedoeld voor kinderen die al kunnen lezen. Het is niet de bedoeling dat je onthoudt waar er twee identieke plaatjes aan elkaar koppelt. Welnee, dit is memory 2.0. Je moet niet alleen onthouden waar precies de kaartjes liggen, maar ook welke uitvinding bij welke uitvinder hoort. En dat is in het begin even wennen. Want had Tesla nou de auto uitgevonden, zoals de jongste bezwoer of was dat toch Bentz? (Het was Bentz trouwens, maar dat terzijde).

Uitvinders memospel

Variatie in onderwerpen

Ook zaken als wisselstroom (die dus wel door Tesla is uitgevonden), de verbrandingsmotor en de batterij komen voorbij in dit Uitvinders Memospel. Het is handig dat er een boekje bij zit waarin je kunt lezen wie wat heeft uitgevonden en hoe dat ongeveer zit. Wel zo gemakkelijk als je de koppeling uitvinder-uitvinding moet maken. De nadruk ligt dus vooral op de ‘harde’ natuurkundige of scheikundige uitvindingen. Daarnaast is er ook ruimte voor de uitvinder van het koffiefilterzakje. Voor iedereen die denkt dat dat niet essentieel is, wil ik graag dat die persoon dat aan mij komt uitleggen vóór ik ’s morgens koffie op heb. Ook de uitvinders van respectievelijk de paperclip, de teddybeer en de minirok komen voorbij.

Er zitten in dit memoryspel 25 combinaties en de kaarten zijn niet iel. De kaarten hebben de grootte van speelkaarten, maar dan dikker. Je moet echt de ruimte nemen op de tafel om te spelen. Nu zit ik daar niet mee omdat de illustraties zo duidelijk naar voren komen. Dat is wel zo handig als je wat abstractere begrippen als de relativiteitstheorie wil laten zien (via de formule) of het morse-apparaat met de morsecode.

Suggesties voor Uitvinders Memospel 3.0

Ik denk dat als de spelmakers het helemaal zelf hadden mogen weten ze bijvoorbeeld ook de Engelse Ada Lovelace, de uitvinder van de computerprogramma’s hadden toegevoegd aan het Uitvinders Memospel. Ook de Afro-Amerikaanse Shirley Jackson die zonnecellen uitvond was een waardevolle toevoeging geweest. Maar er moesten keuzes gemaakt worden. Op zich zijn die keuzes qua tijdsperiodes wel mooi gedaan. De boekdrukkunst werd ongeveer in 1450 uitgevonden en de e-mail in 1971. Ook hier ligt de nadruk wel in de 19de en begin 20ste eeuw. Precies op de periode waarin de uitvindingen gedaan zijn waar we ons hele leven al mee te maken hebben en waar we eigenlijk niet meer bij stilstaan. Toch een mooie eye-opener, ook voor volwassenen.

Spelend leren tijdens de lockdown

Juist door abstractere begrippen als wisselstroom zo te koppelen aan een persoon en een plaatje gaat het meer leven. In mijn geval loopt er in huis ook een Lief rond die de kinders uit kan leggen hoe dat er nu precies uitziet, wisselstroom. Zo hebben ze in de ze lockdown periode op een speelse manier toch weer iets erbij geleerd zonder dat het als een verplicht lesje voelt.

Lees ook over het dilemma op dinsdag spel

Uitvinders memospel

Het Uitvinders Memospel is een leerzaam spel voor kinderen die al kunnen lezen. Het blijft lang leuk en nodigt uit tot het verder onderzoeken van de uitvinders en hun uitvindingen.

Naam: Het andere memospel: Uitvinders | Leeftijd: vanaf 8 jaar en ouder | Maker: Libero | 9789463594899| Verkrijgbaar bij boekenvoordeel

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.