Skip to Content

Tips EuropaPark – van wachttijden tot hoeveel dagen een topvakantie

De afgelopen tijd zijn er al heel wat blogs op MamaScrapelle online gekomen over ons bezoek aan Europa-Park. In deze blog zullen we wat tips EuropaPark geven, zodat je helemaal goed voorbereid op reis gaat. En zal ik een paar leuke weetjes met jullie delen!

tips bezoek europa-park

Goed op pad met tips bezoek EuropaPark

Als je mijn vorige blogs over Europa-Park hebt gelezen, ben je er al vast al achter dat je aan één dag Europa-Park echt niet genoeg zult hebben. Je kunt je hier zeker meerdere dagen vermaken! En hoe fijn is het dan als je helemaal goed op pad kunt, door vooraf al wat tips te krijgen? Daarom hier mijn tips voor een bezoek aan EuropaPark. Doe er je voordeel mee!

Download de Europa-Park apps

Een goede voorbereiding is het halve werk… Daarom adviseer ik om van tevoren zeker de apps van Europa-Park te downloaden. Er is een EP & Rulantica app. Hier kun je alle informatie over de attracties vinden, zodat je je van tevoren al kunt inlezen. Ook bijvoorbeeld de lengte die je moet hebben om in bepaalde attracties te mogen. Omdat er in Europa-Park zoveel te doen is, is het handig om van tevoren al een beeld te hebben welke attracties je zeker zou willen zien of waar je misschien het beste kunt beginnen in het park. Ook is er een Europa-Parks hotels app. Als je je bezoek nog aan het plannen bent, kun je hier veel informatie over de hotels vinden.

Maar ook tijdens je bezoek is deze app heel handig. Je kunt dan bijvoorbeeld zien welke extra activiteiten en faciliteiten de hotels tijdens je bezoek aanbieden. En je kunt met één klik op de knop uitchecken. Super makkelijk, omdat je dan ’s ochtends niet in de rij hoeft te staan voor het uitchecken en je gewoon weer meteen het park in kunt!

Boek één van de Europa-Park hotels

Één van de beste tips voor je bezoek aan EuropaPark die ik kan geven, is om een hotel van het park zelf te boeken. Natuurlijk kun je ook in de omgeving van het park kijken of er verblijfsmogelijkheden zijn, maar overnachten in een hotel van het park heeft gewoon echt veel voordelen. Ten eerste hoef je ’s ochtends niet meer te reizen. Wij stonden na ons ontbijt binnen één minuut in het park! En je bent ook geen geld kwijt aan parkeren, want hotelgasten parkeren gratis.
Maar de allergrootste meerwaarde is dat je als hotelgast een half uur eerder in de attracties mag! Goed om te weten is dat de poorten naar het park zelfs al om 8.15 openen. Zo kun je om 8.30 al in de rij staan voor een attractie! Als er al een rij is dan.

tips bezoek europa-park Hotel Andalu
Hotel El Andaluz

Tips bezoek Europa Park: kom op tijd

Misschien een beetje een onnodige tip, maar ik ga het nogmaals benadrukken. Kom op tijd! De eerste tijd in het park tellen de minuten misschien wel dubbel of driedubbel, omdat er dan nog nergens echt veel drukte is.
Als je overnacht in de hotels kun je dus al om 8.15 bij de poorten gaan staan. Je kunt dan op je gemak naar één van de attracties wandelen die al speciaal een half uur eerder open zijn. Zo kun je rond 8.45 soms al wel 2 (of met geluk 3) rondjes achtbaan gedaan hebben. Vervolgens kun je nog een attractie doen en dan om 9.00 vooraan in de rij staan voor een attractie die dan pas open gaat. Als je dan kiest voor attracties die in de loop van de dag een wat langere wachttijd hebben, dan scheelt dit echt heel veel op je dag!

Meivakantie

Deze tip is speciaal voor de Nederlandse gasten. Overweeg je een bezoek aan Europa Park, oriënteer je dan vooral op de meivakantie. Het was nu extreem rustig in het park, de langste wachttijd in de dagen dat wij er waren was 20 of 30 minuten. Maar zeker in drukkere periodes kan de wachttijd wel oplopen. Maar de meeste bezoekers komen uit Duitsland, en daar hebben ze geen meivakantie. In de meivakantie is het dus beduidend rustiger dan bijvoorbeeld in de zomervakantie!

Eten in de hotels Europa park

In het park is enorm veel te eten. In elk themagebied zijn specialiteiten van dat betreffende land te verkrijgen. Maar als je het maximale uit je dag wil halen, kan ik je aanraden om zeker ook ’s avonds gebruik te maken van de restaurants van de hotels. Zo kun je de maximale tijd in het park spenderen (het park sloot toen wij er waren om 18.00 uur) én heb je ook een avondvullend programma. Er zijn verschillende soorten restaurants, zoals á la carte en buffetrestaurants. En er is zelfs een 2 sterren restaurant in één van de hotels!

Wij hebben gebruik gemaakt van het buffet in Castillo Alcazar en dat was echt voortreffelijk! Er was enorm veel keuze en voor de kinderen een speciaal kinderbuffetje. Maar de obers kwamen ook met grote spiesen vlees langs de tafels, waar ze ter plekke er een stukje voor je afsneden. En dan was er ook nog eens live muziek! Een leuke tips bezoek Europa Park om je dag heerlijk af te sluiten.

Combineer Europa-Park met een bezoek aan Rulantica

Tja… als je mijn blog over Rulantica hebt gelezen dan had je natuurlijk allang bedacht om je bezoek aan Europa-Park te combineren met een bezoekje aan Rulantica. Rulantica is zó gaaf, het zou gewoon zonde zijn als je daar vlak naast bent, en het gewoon overslaat. Ook als je niet van zwemmen of glijbanen houdt, kun je je daar nog steeds prima vermaken. Gewoon door te zien hoe geweldig de kids het vinden! (of om heerlijk op een ligbedje of strandstoel te liggen de hele dag).
Je kunt ervoor kiezen om een combinatieticket te kopen (het ‘Ride and slide‘ ticket). Daarmee kun je overdag naar Europa Park, en dan vanaf 17.00 uur naar Rulantica. Maar je zou je ook goed een hele dag kunnen vermaken in Rulantica. Je kunt dus bijvoorbeeld ook kiezen voor 2 dagen Europa Park bezoeken en dan 1 dag Rulantica.

Hoeveel dagen Europapark

Sommige volgers zijn benieuwd naar hoeveel dagen Europapark je moet boeken. Die vraag is lastig te beantwoorden en afhankelijk van een paar factoren.

 • Ben je van plan om jaarlijks te gaan dan is 2 dagen voldoende, zo heb je ook nog wat te doen volgend jaar. Focus op een paar shows, achtbanen en andere attracties.
 • Ben je van plan om ook naar Rulantica te gaan dan zou ik 3 dagen aanraden. Hierbij kun je zelf bepalen of je voor een avondticket gaat of dat je waterratten in je gezelschap hebt en een hele dag gaat zwemmen in het grote waterpark.
 • Ben je van plan om 1 keer te gaan en wil je zoveel mogelijk kunnen doen dan zou ik 4 a 5 dagen aanraden. Hierbij ligt het ook aan je gezelschap en of je gebruik kunt en wilt maken van single line/baby switch en of je echt benieuwd bent naar alle shows en attracties.
rulantica waterpark buitengebied glijbanen waterpret Duitsland

Navigatie in het attractiepark in Rust

Een van de tips die ik absoluut moet geven voor een bezoek aan EuropaPark is dat je de app niet alleen moet gebruiken tijdens de voorbereiding van je trip, maar zeker ook op het moment dat je er bent. Er is namelijk een hele handige functie in die app: je kunt door het park navigeren. De eerste dag zijn wij zomaar wat gaan lopen, maar ’s avond kwamen we erachter dat we echt hele gebieden nog niet hadden gezien. Je kunt met de app heel eenvoudig aanklikken naar welke attractie je wil gaan, en de app navigeert je daarheen (met een indicatie van hoe lang dit ongeveer nog lopen is). Echt ideaal!

Pretpark Duitsland

Virtual line

En dan heeft de app nog een hele handige functie, waar niet zoveel mensen gebruik van maakten toen wij in het park waren. Dat is de virtual line, een laatste tips bezoek EuropaPark die je heel wat tijdwinst gaat leveren. Als je geen zin hebt om in een lange rij aan te staan, kun je je via de app aanmelden voor deze virtuele rij. Dat werkt echt heel eenvoudig. Als je je tickets hebt, kun je deze toevoegen in je app. Dit doe je door de cijfers in te voeren, of door simpelweg de streepjescode te scannen. Daarna kun je bij je attractie waar je in wil, kiezen voor de virtual line.

De app laat dan zien hoe laat je daar verwacht wordt. Tussendoor kun je dus nog even een andere attractie doen of lekker op een terrasje gaan zitten. En als je je dan op het goede moment bij de attractie meldt, zal de medewerker de QR-code in je app scannen en mag je in een speciale rij. Hiermee wandel je zo langs alle wachtende mensen in de ‘gewone rij’ en zit je binnen een paar minuutjes in de attractie! Hier hebben wij de laatste 2 dagen heel veel gebruik van gemaakt, dit werkt echt perfect!

tips bezoek europa-park
De attractie ‘Piraten van Batavia’ is voor hotelgasten al om 8.30 te bezoeken!

Wat leuke weetjes over Europa-Park

In deze blog heb ik een aantal tips voor een bezoek aan EuropaPark gegeven, maar het is nog wel leuk om af te sluiten met wat leuke weetjes over dit attractiepark!

Wist je dat….

 • …Europa-Park een familiebedrijf is dat al sinds 1780 bestaat? Ze zijn gestart als fabrikant van houten postkoetsen en zijn daarna achtbanen gaan bouwen.
 • …Europa Park in 1975 geopend is, en dat het park toen ook dienst deed als showroom van de fabriek?
 • …Voor de achtste keer op rij Europa Park nu is uitgeroepen tot het beste attractiepark ter wereld?
 • …De 7e en 8e generatie van de familie Mack nu aan het roer staan in het pretpark?
 • …Er zo’n 24 uur aan entertainment en shows per dag te bekijken is in Europa Park?
 • …Iedereen die in het plaatsje Rust woont (waar het attractiepark ligt) een abonnement heeft op het pretpark?
 • …Er volgend jaar een nieuw themagebied geopend gaat worden? Dit zal Kroatië gaan worden.
 • …Er alleen al bij Rulantica 400 medewerkers in dienst zijn?
 • …Op dit moment 50,5% van de bezoekers afkomstig is uit Duitsland? 22,5% komt uit Frankrijk, 20,5% uit Zwitserland en slechts 6,5% heeft een overige nationaliteit.
 • …81% van de mensen die een bezoekje heeft gebracht aan Europa Park binnen 3 jaar opnieuw een bezoek brengt aan het park?
 • ….Europa Park zo’n 4450 medewerkers in dienst heeft?
 • … er 600.000 kilo friet per dag wordt gebakken in het park? En wel 270.000 crêpes per jaar worden gemaakt.
 • …het park van januari tot en met maart elk jaar gesloten is voor onderhoud?
 • … van de meer dan 100 attracties in het park, 90% van eigen fabriek (Mack Rides) afkomstig is?
 • … ik nu na dit bezoekje aan Europa Park zo’n fan ben geworden, dat is zeker nog een keer terug wil gaan?

Ben je enthousiast geworden over Europa Park? En wil je nog meer tips bezoek Europa Park? Lees dan zeker ook mijn andere blogs!

Footer 6 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.