Tips voor een eerste vliegreis met je baby

Als nieuwe moeder kan het heel spannend zijn om je baby mee te nemen op zijn of haar eerste vliegreis, en wil je liever wachten tot hij of zij wat ouder is. Maar soms slaat de reislust toe en wil je dat je baby voor het eerst de wereld gaat ontdekken. En hoewel die eerste vliegreis best een hele overweldigende ervaring kan zijn, hebben we toch een paar tips om de reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

eerste vliegreis baby
michelle-spollen-unsplash

Regel op tijd een paspoort en visum voor je baby

Voor sommige landen is het zo dat je baby met je mee kan reizen op jouw paspoort, wat je natuurlijk een hoop gedoe bespaart met het aanvragen van een paspoort en visum voor je pasgeborene. Maar aangezien de meeste landen een digitaal visumsysteem hebben ingevoerd, hebben ook baby’s tegenwoordig een eigen paspoort en visum nodig om naar dat land te kunnen reizen, hoe klein ze ook zijn. Dit geldt ook voor reizen naar Amerika.

In dit geval hebben kinderen wel een eigen paspoort en visum nodig om naar Amerika te kunnen reizen. Om aan de visumplicht te voldoen kunnen de meeste reizigers uit Nederland, ook kinderen, eenvoudig online een ESTA aanvragen. Een ESTA is in theorie geen visum, maar een elektronische reistoestemming waarmee visumvrij naar het land gereisd kan worden. Omdat baby’s natuurlijk niet zelf een ESTA kunnen aanvragen, kun je die voor je kind eenvoudig apart aanvragen of als onderdeel van een groepsaanvraag wanneer je zelf je eigen ESTA aanvraagt. Op die manier heb je alle aanvragen voor je gezin bij elkaar in één aanvraag en hoef je de meeste informatie maar één keer in te vullen.

Kies de juiste vliegtuigmaatschappij en vlucht

Dit is misschien iets waar je niet echt aan denkt als je je eerste vlucht met je kind neemt, maar het kan van vitaal belang zijn om jou en je baby een zo vlot mogelijke vlucht te bezorgen. Bij het kiezen van de juiste luchtvaartmaatschappij is het aan te raden om op hun website te kijken of ze een aparte sectie hebben over reizen met kinderen, en wat hun bagagebeleid is, omdat je hoogstwaarschijnlijk naast je eigen bagage ook extra spullen voor de baby moet meenemen.

Vaak hebben de wat grotere vliegtuigmaatschappijen, zoals KLM of Lufthansa, extra regelingen wat betreft bagage en zitplaatsen in het vliegtuig, maar dat geld zeker niet voor alle maatschappijen. In veel gevallen geldt: hoe goedkoper de maatschappij, hoe minder extra voorzieningen ze hebben speciaal voor gezinnen met kinderen, denk hierbij bijvoorbeeld aan budgetmaatschappijen als Easyjet en Ryanair.

Bovendien is het aan te raden, zelfs al voordat je je vlucht gaat boeken, om na te gaan wat de dagelijkse routine van je baby is en je vlucht daarop af te stemmen. Daardoor is de kans groot dat als de baby zijn of haar natuurlijke ritme ook tijdens de vlucht kan volgen, de vlucht een succes is. Stel je hebt een baby die gemiddeld twee keer per dag slaapt, en rond een uur of 10 zijn of haar eerste dutje doet, dan kan een vlucht om 10 uur s’ ochtends daarvoor ideaal zijn. Probeer vluchttijden te vermijden als je weet dat je kind op dat tijdstip juist heel onrustig en moe is.

Eerste vliegreis met je baby wat neem je mee?

Misschien weet je het zelf al, maar een pasgeborene brengt veel extra spullen met zich mee, en dat kan nogal overweldigend zijn, vooral als je voor het eerst moeder wordt. De truc is om in dit geval, vooral als je op reis gaat, niet alles wat je in huis hebt mee te nemen wat je kind op reis misschien nodig zou kunnen hebben. Je zult alleen maar gefrustreerd raken als je alles van de luchthaven naar je huurauto enz. moet sjouwen. Als je een accommodatie hebt geboekt, heb je vast al geïnformeerd wat ze voor je kind hebben en wat je eventueel mee moet nemen. In de meeste gevallen, als u enkele essentiële zaken vergeet, is de kans groot dat u die op uw bestemming kunt kopen.

Er zijn echter enkele essentiële zaken die u absoluut moet meenemen als u met uw baby reist, en dat zijn voeding, babyvoeding (indien nodig) en heel veel luiers. Temeer omdat veel van deze artikelen niet altijd voorradig zijn op een luchthaven. En zelfs als je niet reist, verbruiken baby’s deze dingen alsof het niets is. Zorg ervoor dat je een extra voorraadje bij je hebt, voor het geval er vertraging is of je vlucht wordt geannuleerd, zodat je niet het risico loopt door je voorraad heen te gaan.

borstvoeding in het openbaar

Als je nog borstvoeding geeft, hoef je misschien minder flesvoeding mee te nemen. In het begin kan het een beetje spannend zijn om borstvoeding te geven in een openbare ruimte, maar luchthavens en luchtvaartmaatschappijen zijn heel toegankelijk voor moeders die nog borstvoeding geven, en veel luchthavens hebben speciale kamers of afdelingen waar je in alle rust borstvoeding kunt geven.

Informeer je over speciale voorrangsregelingen

Iets waar je misschien niet naar uitkijkt voor je eerste vliegreis met je baby, zijn de soms lange en vermoeiende wachtrijen op het vliegveld. Als het op enigerlei wijze mogelijk is om die zo kort mogelijk te houden, doe dat dan in dit geval. Probeer van tevoren zo veel mogelijk te onderzoeken hoe lang de wachtrijen gemiddeld zijn op de luchthaven waar je vandaan vliegt. Meestal zijn ze rond drukke perioden, zoals de zomervakantie, veel langer, dus wees bereid om in dat geval langer te wachten om door de veiligheidscontrole te gaan. De meeste grotere luchthavens hebben, als je geluk hebt, aparte wachtrijen voor gezinnen. Als dat op de luchthaven niet het geval is, zijn er misschien andere manieren om soepel met je kind door de veiligheidscontrole te gaan.

Eerste vliegreis met je baby houd je kind bezig!

Baby’s staan bekend om hun korte concentratievermogen, en vooral op langeafstandsvluchten kan het een hele uitdaging zijn om ze voortdurend bezig te houden. Afhankelijk van de leeftijd van je baby kun je verschillende speeltjes of spelletjes meenemen om hem of haar bezig te houden. In de meeste gevallen is eenvoud de sleutel. Je hoeft niet het luidste of felste speelgoed mee te nemen om ze te kunnen vermaken, hun favoriete knuffel of kauwspeeltje kan meer dan genoeg zijn.

Veel plezier met je eerste vliegreis met je baby!

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.