Skip to Content

Vijf bizarste dingen die ik heb meegemaakt in een kleuterklas.

Ruzies, vallen, boze ouders, het hoort er allemaal bij. Maar de dingen die ik nu ga beschrijven heb je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord. Toen ik het namelijk tegen mijn man vertelde wist hij niet wat hij hoorde. Daarom bij deze de vijf bizarste dingen die voorbij zijn gekomen in al die jaren dat ik juf was van een kleuterklas.

foto van pexels.com door Pavel Danilyuk

“Als jij het vertelt, schiet ik je dood!”

Boys will be boys en regelmatig hoor je wel eens de woorden “Ik ga je dood maken.”. Zeker als jongens spelen kunnen ze dat weleens roepen. Maar nog nooit eerder heb ik een kleuter een andere kleuter met de dood horen bedreigen. Dit keer dus wel. De jongen had het meisje op de grond geduwd en dit meisje wilde dat tegen mij gaan zeggen. De betreffende jongen pakte haar vast en riep “Als jij het vertelt, schiet ik je dood!” Het gevolg was dat ik hier met een woeste vader zat die graag het jongetje even wilde spreken en een vader die boos was dat ik zijn zoon naar de directie had gestuurd. Ik weet niet wat ik het bizarste in deze kleuterklas vond. De vaders die zo tekeer gingen of die ene zin.

Bekraste babypop in de bizarste kleuterklas

In mijn huishoek ligt een blanke en een gekleurde baby. Een jongetje en een meisje. Laatst had ik twee nieuwe gekocht en in de huishoek neergelegd. Één van de poppen lag onder de kast en toen ik hem pakte schrok ik. Zijn gezicht en lijf zaten vol krassen. Ik heb de babypop tijdens een kringgesprek in het midden van de kring gezet. “Deze baby heeft heel veel pijn. Kan iemand mij vertellen hoe dat komt?”.

Een jongen uit mijn klas bekende gelijk dat hij met een andere jongen de babypop had bekrast met een mes omdat hij lelijk was. Toen ik vroeg waarom ze dat hadden gedaan kreeg ik als antwoord dat deze baby, de gekleurde pop, niet mooi was. Hij had een lelijke neus en hoofd. Ik ben gelijk een gesprek begonnen over normen en waarden. En waarom iedereen mag zijn hoe ze zijn. Één van de bizarste dingen die ik heb meegemaakt in een kleuterklas.

foto van pexels.com door lukas

Hoekstoot in het gezicht in de bizarste kleuterklas

Dat mijn jongens in de kleuterklas nogal fysiek waren, wist ik al, maar dat ze dit konden doen had ik niet verwacht. Ik stond bij het kopieerapparaat en zag een jongen op de tafel staan. Toen ik de klas in kwam wilde A. het tegen mij zeggen, maar I. hield hem tegen en gaf hem een hoekstoot in het gezicht met de woorden “Jij bent echt een verrader!”. Laat ik het nog één keer zeggen. We hebben het hier over kleuters, hè? Die zijn vier á zes jaar oud.

Aangifte doen tegen een vijfjarige

Kleuters kunnen erg fysiek zijn en een kleuter die een ander van de fiets afduwt is echt niet vreemd. Dat die ander dan pijn heeft is ook niet echt gek. Maar als een vader aangifte wil gaan doen tegen die vijfjarige is wel één van de bizarste dingen die ik heb meegemaakt met ouders in een kleuterklas. Hij vond het niet normaal dat het jongetje zijn dochter had pijn gedaan. Uiteindelijk heeft de directie met hem gepraat en is het met een sisser afgelopen.

bizarste kleuterklas boze vader
Van pexels.com gemaakt door Andrea Piacquadio

Hoger scoren bij de CITO toets

Gelukkig is de CITO toets afgeschaft bij de kleuters, maar toen ik hem nog wel moest afnemen kreeg ik een vader met wel een heel vreemd verzoek. Zijn zoon van vijf had namelijk een B gehaald. Een A score was het allerhoogste en deze vader wilde het allerbeste voor zijn zoon. Hij vroeg mij hoe IK ervoor ging zorgen dat ik zijn zoon naar een A zou begeleiden. Hij wilde graag een plan van aanpak, wekelijkse evaluaties en extra huiswerk voor zijn zoon. Ik heb hem uitgelegd hoe we bij de kleuters werken en dat huiswerk daar absoluut niet bij hoort. Met hoge poten is hij naar de directie gegaan om met hangende pootjes bij mij terug te komen om zijn excuus aan te bieden.

Bizarste kleuterklas

Nu jullie mijn verhalen hebben gehoord, ben ik wel erg benieuwd naar die van jullie. Wat is het bizarste dat jullie hebben meegemaakt in een kleuterklas? Dit kan zowel als leerkracht of als ouder zijn. Laat je het mij weten?

Lees ook deze blogs

Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Monday 31st of January 2022

Ik schrik van deze voorvallen in een kleuterklas. Dit is toch niet normaal, blijf daar maar eens rustig bij.Respect!! In geval van de kleuters, denk ik dat ze veel te veel tv kijken naar dingen die niet voor hen bedoeld zijn. DE ouders moeten daarop worden aangesproken en dat doe jij ook. Gelukkig heb ik als ouder nooit zoiets meegemaakt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.