Skip to Content

Uk & Puk – tel en beweeg een educatieve speelset

Leren tellen en bewegen tegelijk! Dat kan met de telkaartjes in combinatie met beweegopdrachten van Uk & Puk – tel en beweeg. Samen met Puk doet je kind leuke opdrachten, zoals drie keer een rondje draaien, vijf keer in de lucht springen of tien tellen op één been staan. Dat kan hij/zij alleen spelen of met andere kinderen. Of je wordt, net als ik, als moeder uitgedaagd om te laten zien wat je (nog) kunt…

Actief leren tellen met Uk & Puk – tel en beweeg

Uk & Puk - tel en beweeg educatief spel van Zwijssen

Vroeger leerde ik de cijfers (en letters) kennen met een schooltje van Fischer Price. Dat schooltje is zelfs nog bewaard gebleven en mijn zoontje kreeg het laatst via mijn ouders. Hij is erg geïnteresseerd in cijfers en letters. Tellen deden we al dagelijks in de lift met de cijfers die elke verdieping voorbij komen. Tja, je moet toch wat als je daar staat… Maar door het coronavirus nemen we nu de trap. Mijn zoontje zit daarbij op mijn rug in de drager (anders doen we er een half uur over…). Met Uk & Puk – tel en beweeg kan hij niet alleen lekker tellen, maar dus ook bewegen!

Doelen van het spel

De doos bevat naast de spelregels 10 telkaartjes en 22 beweegkaartjes. En het heeft als leerdoelen: tellen van 1 t/m 10, bewegend leren en het oefenen van de grove motoriek. En als je als ouder denkt dat je dat allemaal (nog) wel kunt, nou, daar kom je tijdens dit spel vanzelf wel achter!

Hoe speel je Uk & Puk – tel en beweeg

Je legt de telkaarten en de beweegkaarten op twee stapels naast elkaar. Dan laat je je kind een kaart van de stapel pakken. Mijn zoontje pakte bijvoorbeeld als eerste de opdracht “Een stap naar achteren zetten”. Hoeveel keer? Dat weet je als je het kaartje van de andere stapel pakt.

In dit geval dus negen keer. De negen staat duidelijk op de kaart afgebeeld en het plaatje met de vingers motiveerde mijn zoontje om zelf ook netjes tot negen te tellen met zijn vingertjes. Daarna deed hij de negen stappen naar achteren. “Nu jij, mama!” En dat was geen probleem. Ik doe graag mee met Uk & Puk – tel en beweeg.

Niet al te moeilijk?

De daarna volgende opdrachten lukten ook nog wel. Zes keer in onze handen klappen, vijf tellen met onze benen fietsen. Er kwam wat twijfel bij mijn zoontje bij ‘Tik je neus aan met een hand.’ “Zal ik je even helpen?” Ik dacht even dat hij de opdracht niet snapte. En toen ik zijn hand pakte om ‘m naar zijn neus te brengen, riep hij: “Maar dan komt er corona aan!” Ahhh. Ik wist niet of ik nou trots moest zijn of dat ik het zielig vond. Ik was er eventjes stil van. Is dit dan het nieuwe normaal?

Nog een keer Uk & Puk – tel en beweeg!

Maar kinderen lijken zonder problemen altijd gewoon weer verder te gaan met hun spel, zonder bij de realiteit stil te staan. En zo sprongen we het volgende moment weer vrolijk door de kamer. Als een kikker, stond op het kaartje. We ‘moesten’ daarna zelfs op onze handen gaan staan en koprollen maken. Dat lukt mij op dit moment niet i.v.m. een blessure, maar wat ik wel goed kon, was juichen toen mijn zoontje goed had geteld bij de opdrachten. En hij vond het maar al te leuk. Hoe ik omging met zijn teleurstelling toen het stapeltje telkaarten op was? Gewoon weer omdraaien en verder gaan met Uk & Puk – tel en beweeg.

Vind jij het, net als ik, ook zo leuk om actief bezig te zijn met je kind? En om hem/haar iets te leren? Dan is dit spel zeker een aanrader!

Uk & Puk - tel en beweeg educatief spel van Zwijsen

Specificaties Uk & Puk – tel en beweeg:

Aanbevolen leeftijd: 3 – 5 jaar | Aantal spelers: 2 tot 4 spelers | Spelsoort: Educatief spel| In de doos: telkaartjes en beweegkaartjes | meer informatie vind je hier en op de site van Zwijsen

Footer4 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.