Skip to Content

Wachtwoordenboek, een organizer met tips voor wachtwoorden


Met Mijn wachtwoordenboek bewaar je al je wachtwoorden en gebruikersnamen bij elkaar. En die hebben we meer en meer, dus zijn het er te veel om te onthouden. Bovendien kun je een goed wachtwoord niet onthouden, omdat het uit veel tekens bestaat en niet uit gebruikelijke woorden. Want gemakkelijke wachtwoorden zijn te achterhalen en je wil niet dat anderen bij jou privé gegevens kunnen. Het is echt noodzaak om jezelf aan te wenden om veilige wachtwoorden te maken.

Mijn wachtwoordenboek, tijd om je wachtwoorden te verbeteren

Gelukkig hoef je met deze kleine password organizer nooit meer te klikken op de link ‘wachtwoord vergeten’. Dat scheelt de nodige frustratie en tijd. In Mijn wachtwoordenboek kun je je wachtwoorden op alfabetische volgorde noteren zodat je ze makkelijk kunt opzoeken. Bij de F zet je bijvoorbeeld je Facebook inloggegevens en bij de B die van je Bol.com-account. Per wachtwoord kun je een naam, website, gebruikersnaam / login en het wachtwoord invullen. Ook vind je handige tips in het boekje.

Lees ook het belang van een wachtwoordenboek voor kinderen

Goede wachtwoorden hebben niets te maken met jou, je kinderen of je huisdieren.

Wat zet je in Mijn wachtwoordenboek?

Voordat je je wachtwoorden opschrijft, kun je ze misschien eerst eens veranderen. Maak dan gelijk veilige wachtwoorden. Het is een klein klusje, maar daar heb je daarna veel profijt van. Maar hoe maak je een veilig wachtwoord?

 • Bedenk een lang wachtwoord, van minimaal acht tekens. Maar nog langer is beter. Maak bijvoorbeeld gebruik van zinnen of acroniemen waarbij je de beginletters van alle woorden van de zin gebruikt.
 • Gebruik voor ieder account, website of app een ander wachtwoord. Stel een wachtwoord samen uit hoofdletters, kleine letters, cijfers, leestekens en symbolen. Vervang bijvoorbeeld letters uit een woord door tekens en cijfers die er op lijken, zoals een s door een $ of een i door een 1.
 • Zet geen cijfers of letters achter elkaar die logischerwijs naast elkaar zouden kunnen staan, zoals abc en 123. Wees een beetje creatief. 😉
 • Maak geen wachtwoorden van persoonlijke informatie die te achterhalen is zoals je naam of de geboortedatum van je kind.

Gelukt? Test dan op testjewachtwoord.nl of je wachtwoord veilig is.

Overige tips voor online veiligheid

 • Geen zin of tijd om zelf iets te verzinnen? Maak gebruik van wachtwoordengenerators zoals onlinewachtwoordgenerator.nl.
 • Verander wachtwoorden om de zoveel tijd. Doe dat minimaal eens per jaar, bijvoorbeeld op 24 november (Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag). Bij je mail kun je dat zelfs instellen, dat je bijvoorbeeld om de 72 dagen een melding krijgt om een nieuw wachtwoord te maken.
 • Deel je wachtwoorden niet met anderen.
 • Log op openbare plekken alleen in via je eigen databundel en niet via openbare wifi-netwerken.
 • Gebruik tweetrapsauthenticatie als extra beveiliging. Dan kun je alleen inloggen met een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Zo kan iemand zonder jouw telefoon nooit inloggen.
 • Op haveibeenpwned.com kun je checken of jouw wachtwoorden gelekt zijn.

Noteer je veilige wachtwoorden in het makkelijk in te vullen Mijn wachtwoordenboek en bewaar het op een veilige plek. Het is een handzaam en handig boekje dus vind een mooi plekje. We kunnen niet meer onder digitalisering uit, dus zorg dat je (online) veilig blijft!

Mijn wachtwoordenboek
Gecodeerde wachtwoorden

Specificaties Mijn wachtwoordenboek

Vormgeving en binnenwerk: Nanja Toebak ǀ Uitgeverij: Witte Leeuw ǀ ISBN: 9789493236059 ǀ Tweede druk: 2021 ǀ Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Kun je zelf een wachtwoordenboekje maken?

Dat is een geweldig idee dat je wilt zorgen voor een betere beveiliging van je wachtwoorden! Het is erg belangrijk om verstandig om te gaan met je digitale veiligheid. Elk schriftje kan je natuurlijk hier voor gebruiken. Zolang je er voor jezelf maar een soort code in bewaard dat als dit schriftje in verkeerde handen komt je opeens alles kwijt kan zijn.

Wachtwoordmanager

Je kunt ook een wachtwoordmanager gebruiken, zoals LastPass, 1Password, Bitwarden, Keeper of een andere betrouwbare wachtwoordmanager. Hieronder geef ik je een voorbeeld van hoe je een wachtwoordmanager kunt gebruiken om je wachtwoorden op een veilige en georganiseerde manier bij te houden:

 1. Kies een wachtwoordmanager: Download en installeer een wachtwoordmanager naar keuze op je computer en/of mobiele apparaten. Registreer je voor een account en stel een sterk masterwachtwoord in.
 2. Voeg je accounts toe: Wanneer je inlogt op een website of een nieuwe online account maakt, zal de wachtwoordmanager je vragen of je de inloggegevens wilt opslaan. Bevestig dit en de wachtwoordmanager zal de informatie automatisch voor je bewaren.
 3. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden: Laat de wachtwoordmanager willekeurige, sterke wachtwoorden genereren voor je accounts. Deze wachtwoorden zijn moeilijk te kraken en hoef je niet zelf te onthouden.
 4. Organiseer je gegevens: Wachtwoordmanagers hebben meestal de mogelijkheid om je wachtwoorden in categorieën of mappen te organiseren. Bijvoorbeeld, je kunt een map maken voor sociale media, een voor financiële accounts, enzovoort.
 5. Synchroniseer over apparaten: Als je de wachtwoordmanager op meerdere apparaten hebt geïnstalleerd, zorg er dan voor dat je gegevens gesynchroniseerd worden. Hierdoor heb je altijd toegang tot je wachtwoorden, ongeacht welk apparaat je gebruikt.
 6. Beveilig je masterwachtwoord: Het masterwachtwoord dat je gebruikt om toegang te krijgen tot de wachtwoordmanager is uiterst belangrijk. Zorg ervoor dat het sterk en uniek is en deel het met niemand.
 7. Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA): Schakel, indien mogelijk, tweefactorauthenticatie in voor je wachtwoordmanager. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe.
 8. Regelmatig bijwerken: Verander je wachtwoordmanagerwachtwoord en het wachtwoord voor je masteraccount regelmatig voor extra veiligheid.
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.