Mijn eigen planning – overzicht houden in een druk gezin

Druk, druk, druk…. wat loopt er toch veel door elkaar in een druk gezin. Mijn eigen planning en de planning van de rest van het gezin is een ingewikkelde klus om op elkaar af te stemmen. Wij hebben drie kinderen, we werken allebei (waarbij ik eigenlijk 2 banen combineer in 1) en we hebben ook nog onze eigen afspraken. In de afgelopen jaren heb ik een manier gevonden hoe we toch overzicht houden en ik ook mijn eigen planning goed in beeld houd.

Mijn eigen planning
Foto van Energepic via Pexels.com

Mijn eigen planning op papier

Veel mensen hoor ik over digitaal plannen en je planning synchroniseren met de planning van je partner en andere gezinsleden. Voor mij werkt dit echt niet als het om mijn eigen planning gaat. Gek genoeg doe ik dit wel voor mijn werk.

Op papier dus. We hebben een gezinsplanner, maar ik merkte dat dat voor mij niet genoeg was. Alleen die kleine vakjes per dag en dan een losse werkagenda, ik verzandde in losse lijstjes. Aangezien ik van nature een nogal chaotisch persoon ben, is dit niet heel handig. Lijstjes kun je namelijk wel kwijtraken.

Tips voor het plannen

Laat ik beginnen met een disclaimer. Wat voor mijn eigen planning werkt, hoeft voor jou absoluut niet te werken. Maar soms is het fijn om even van een ander te horen hoe het bij haar gaat. Bij deze deel ik dus mijn tips met jou:

 • Zorg voor een eigen agenda
  Hierin houd ik het overzicht op mijn eigen planning. Ik combineer in mijn eigen agenda alle overige taken en afspraken waar ik zelf bij betrokken ben.
 • Plan in de gezinsagenda de planning van elk gezinslid.
  Deze planning neem ik op zondag met mijn man door, zodat we goed afspreken wie wanneer de kinderen brengt en ophaalt of meegaat naar sport, therapie of andere bijzonderheden. We bekijken dan ook de nieuwsbrief van school en voegen belangrijke data vanuit die nieuwsbrief toe aan de gezinsagenda. Ik neem mijn taken daarna over in de agenda voor mijn eigen planning.
 • Houd je werkagenda apart, maar combineer het later
  Ik werk niet vanuit mijn eigen agenda. Voor mijn werk gebruik ik outlook, omdat ik 2 functies uitvoer in één week. Ik heb veel afspraken en ik zou het overzicht verliezen als ik dit vanuit 1 agenda doe.
  Toch noteer ik wel, tijdens mijn afstemmoment op zondag met mijn man, de belangrijkste afspraken ook in mijn eigen planning. Ik weet namelijk van mijzelf dat bepaalde werkzaken mij meer energie kosten of dat ik dan vroeg weg moet bijvoorbeeld.

Algemene plantips in een agenda

 • Start bij de vaste afspraken
  Er zijn wekelijks terugkerende afspraken in mijn eigen planning. Zo werk ik wekelijks op dezelfde tijden en heb ik een vaste ’thuisdag’. Daarnaast ga ik wekelijks naar yoga.
 • Voeg daarna de afspraken toe die voor thuis nodig zijn
  Ik noteer na de vaste afspraken alle thuisafspraken die ik moet integreren in mijn eigen planning. Het ophalen van de kinderen, het meegaan naar therapie, etc.
 • Noteer ook reistijd
  Ik vergeet in mijn eigen planning heel vaak reistijd op te nemen. Was het maar zo’n feest dat ik met 1 druk op de knop ergens ben. Dit zorgt ervoor dat ik de hele dag een gehaast en vervelend gevoel heb, want dan kom ik overal te laat. Reistijd inplannen dus.
Mijn eigen planning
Foto van Sam Lion via Pexels.com

Reflecteren op mijn eigen planning en vooruitkijken

Net als veel andere moeders ben ik ook op zoek naar balans binnen mijn eigen planning. Ik heb dan ook een vaste routine in het reflecteren en vooruitkijken. Een paar tips hiervoor:

 • Maandelijks terugkijken
  Ik kijk maandelijks terug in mijn agenda naar mijn eigen planning. Ik kijk dan of ik vaak last minute nog iets heb moeten toevoegen, of dat ik door het plannen juist beter wist waar ik aan toe was. Ook kijk ik of de balans in mijn planning goed was. Het gaat dan om balans tussen werk en prive, maar ook of ik genoeg vrije tijd heb gehad.
 • Aanpassingen gelijk doorvoeren
  Als ik heb teruggekeken heb ik vaak ‘goede voornemens’ voor de nieuwe maand. Als ik dit niet direct doorvoer in mijn eigen planning, gaat het verzanden. Ik plan dus direct meer vrije tijd in als ik heb geconstateerd dat ik teveel aan het ‘doorhollen’ ben.
 • Vooruitkijken
  Het gevaar van wekelijks plannen met mijn man bleek te zijn dat ik heel erg ‘per week’ leefde. Hierdoor kon het voorkomen dat we vergaten op tijd BSO aan te vragen, of dat ik veel te veel achter elkaar plande. Alle weekenden volplannen werkt gewoonweg niet voor mij. Wij werken beide in het onderwijs en kijken dus van vakantie tot vakantie of er bijzonderheden zijn.

De eerste stap

Wil jij ook naar meer overzicht op je eigen planning? Ga dan gauw een agenda kopen. Zoek vooral een leuke uit, zodat je er blij van wordt om het er bij te pakken. Kijk vooral ook goed welk formaat er bij je past. Mijn tip is, zorg voor voldoende schrijfruimte, maar misschien wil jij wel juist een zakagenda zodat je die in je kleine handtas kan stoppen.

Veel succes met plannen! En vooral… geniet daarna van de rust die het je gaat opleveren.

Footer3
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.