Keuken het hart van je huis – waarom is dat?

Steeds vaker wordt er in interieurs voor gekozen om de keuken bij de woonkamer en/of eetkamer te betrekken. We zien de keuken niet meer enkel als iets functioneels, een plek waar gekookt wordt. Tegenwoordig is de keuken veel meer dan dat. Het is een plek waar geleefd wordt en waar je samen kunt genieten. Wij leggen je uit waarom de keuken het hart van je huis is.

keuken hart van je huis
Foto door August de Richelieu: via pexels

Een plek om samen te komen

Good food, good mood wordt wel eens gezegd. En dat klopt, want als we goed eten voelen we ons automatisch beter. En waar kan dat beter dan in de keuken het hart van je huis! De keuken is de plek waar mensen samenkomen. Vaak wordt er ook nog eens samen gekookt, wat op zich al een leuke activiteit is. Daarnaast wordt er bijgekletst en meestal een lekker drankje genuttigd. Hét recept voor een gezellige middag dus.

Investeren in een goede keuken

Niet ieder huis heeft standaard een grote, open keuken en dat hoeft ook niet. Kleinere keukens zijn juist heel knus. Je kunt door creatief te zijn met de indeling van je keuken al een heel eind komen, zonder muren door te hoeven breken. In een goede keuken investeren is dan ook geen overbodige luxe. Er zijn verschillende keukenopstellingen mogelijk. Bij een kleinere ruimte voor je keuken, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een L keuken, omdat deze erg praktisch is en je zo de ruimte optimaal kunt benutten. Er zijn talloze mogelijkheden om van elke keuken een gezellige leefruimte te maken die het hart van je huis kan zijn, wat het formaat van je keuken ook is.

kinderen koken in de keuken hart van je huis
Foto door Polesie Toys: via pexels

Tips voor een gezellige keuken het hart van je huis

Als je veel in je keuken gaat zijn, wil je natuurlijk dat de keuken het hart van je huis is. Je hoeft hiervoor niet een gigantische verbouwing te ondergaan, of een dure interieurarchitect in te schakelen. Vaak kom je al met een paar kleine aanpassingen of toevoegingen om het gezellig te maken. Met deze tips heb je gegarandeerd in een handomdraai een gezellige keuken:

  • Kies voor een warme kleur op de muur: door een muur te verven in een warme kleur creëer je sfeer in je keuken. Zorg daarbij dat de kleur een beetje matcht met de keukenkasten, omdat het anders wellicht te druk wordt.
  • Voeg een plantje toe: groen in de ruimte zorgt altijd voor extra aankleding. Heb je niet veel ruimte over? Dan kun je twee vliegen in één klap slaan met een paar kruidenplantjes. Zet bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn en peterselie neer en je hebt meteen wat groen in je keuken. Bonus: het ruikt ook nog eens heerlijk!
  • Wrap je keukenkastjes: is je keuken nog goed, maar ben je toe aan een andere look? Dan zou je er voor kunnen kiezen om je keukenkasten te (laten) wrappen. Dit houdt in dat je keukenkasten en ladefronten worden beplakt met plakfolie. Zo bespaar je geld, omdat je niet je hele keuken hoeft te vervangen en je kunt een patroon kiezen wat je zelf leuk vindt.
  • Kies voor de juiste verlichting: je kunt sfeer creëren in je keuken door de juiste verlichting te kiezen. Heb je felle lampen, dan is de ruimte killer dan wanneer je warm licht hebt. Verlichting die dimbaar is, is ook zeker een goede keuze. Zo kun je zelf de sfeer bepalen. En verlichting hoeft niet altijd elektrisch te zijn, je kunt ook zeker een paar kaarsjes aansteken voor wat extra warmte.
  • Kleed je keuken aan met accessoires: door een paar kleine accessoires toe te voegen wordt de ruimte al meteen een stuk gezelliger. Door te kiezen voor accessoires die passen bij de keuken, sla je wederom twee vliegen in één klap. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een keukenmachine of een paar leuke, glazen voorraadpotten waar je ingrediënten als bloem, suiker of pasta in kunt bewaren. Of wat dacht je van een kruidenrek? Al deze accessoires brengen de keuken het hart van je huis, tot leven en dragen bij aan een sfeervolle ruimte.

Is de rest van je interieur ook toe aan een make-over, maar wil je er niet een fortuin aan uit hoeven geven? Lees dan ook zeker onze blog ‘zes tips voor een mini make-over van je interieur’.

Is jouw keuken het hart van je huis? Veel kookplezier!

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

1 reactie

  1. Ik heb een plankje met voorraad potten en ben er blij mee. Misschien ga ik nog een plantje toevoegen voor extra sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.