Ieder jaar vindt van 29 januari tot en met 4 februari de Week van het Vergeten Kind plaats. In Nederland groeien naar schatting 100.000 kinderen op in gezinnen met heftige problemen. Deze kinderen hebben vaak het idee dat niemand hen ziet. In hun kleine wereld wordt de eenzaamheid steeds groter. Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor deze kinderen met als doel om Ieder kind een veilig en liefdevol huis te bieden. Vanuit MamaScrapelle willen we graag aandacht vestigen op belangrijke goede doelen. Zeker als het over kinderen gaat. Lees verder en kijk hoe je kunt helpen!
Week van Het vergeten kind
Van 29 januari t/m 4 februari 2024 vindt ook dit jaar de Week van Het Vergeten Kind plaats. Het thema van 2023 was ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’. Jaarlijks worden zo’n 3.300 uithuisgeplaatste jongeren 18 jaar. Met het bereiken van deze leeftijd is iemand voor de wet volwassen en daarmee valt de jeugdzorg voor deze kwetsbare jongeren van de ene op de andere dag weg.
Dit zijn kinderen die in een complexe situatie zijn opgegroeid en soms lang hebben moeten wachten op passende hulp. Zorg die ook na hun 18e verjaardag vaak nog nodig is. Maar dan breekt juist een onzekere periode aan. Wat gebeurt er met mijn vaste hulpverlener? Heb ik nog wel een huis om in te wonen als ik 18 ben?
Ieder kind een veilig en liefdevol huis
Het is dus belangrijk dat jongeren zo lang mogelijk de zorg krijgen die zij nodig hebben. Juist in de huidige tijd waarin er een toename is van zorgen over kinderen in moeilijke omstandigheden. Door de coronacrisis en energiecrisis bijvoorbeeld. Kinderen die een achterstand hebben opgelopen door het thuisonderwijs. Kinderen die niet meer naar sport kunnen vanwege financiële problemen. Er zijn veel kinderen die het verdienen om de aandacht te krijgen die zij zo hard nodig hebben.
Kinderen die bijvoorbeeld verwaarloosd of mishandeld worden. Zij groeien op in moeilijke omstandigheden en hebben weinig mensen om hen heen die bescherming bieden. Het gaat om gezinnen die belast zijn met psychische problemen, financiële zorgen, werkloosheid of slechte woonomstandigheden. Ouders die in hun eigen jeugd niet het goede voorbeeld hebben gekregen en daardoor ook niet weten hoe zij met moeilijkheden kunnen omgaan, of hulp kunnen vragen.
Campagnes voor Het Vergeten Kind
Aandacht voor al deze kwetsbare kinderen is zo belangrijk. Ieder kind een veilig en liefdevol huis geldt voor alle kinderen! Er is ieder jaar een thema waarmee Stichting Het Vergeten Kind de aandacht wil vestigen op een bepaalde doelgroep.
2021 Kinderen in sociaal isolement
Tijdens de Week van Het Vergeten Kind in 2021 was het thema Kinderen in sociaal isolement. Ambassadeurs van de stichting gingen met elkaar op pad, onder wie Jamai Loman, Natasja Froger, Juvat Westendorp, Angela Schijf, Saar Koningsberger en Babette van Veen. Samen met The Unforgettables (leden van de jongerenraad van Het Vergeten Kind) probeerden zij zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de problematiek en harten op de kaart te verzamelen. Via de petitie hebben zij 30.000 harten verzameld en hebben zij het onderwerp op de kaart gezet.
Langdurig isolement heeft namelijk grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Ze hebben minder zelfvertrouwen en meer last van depressie en angst. Zonder hulp en steun van hun netwerk is ook hun toekomst onzeker. Bijvoorbeeld doordat ze moeite hebben met het vinden van een opleiding, baan of stabiele huisvesting.
2022 Kinderen in gesloten jeugdzorg – Ieder kind een veilig en liefdevol huis
In 2022 vroeg Stichting Het Vergeten Kind aandacht voor jongeren in de gesloten jeugdzorg. Ook daarvoor is er een petitie opengesteld. Want helaas is de trieste constatering dat veel reeds kwetsbare jongeren extra beschadigd worden door een opname in een gesloten instelling.
De gesloten jeugdzorg helpt kinderen niet en is zelfs schadelijk voor kinderen. Kinderen komen er in onveilige situaties terecht: 87% wordt door begeleiders vastgepakt en op de grond geduwd, 78% wordt in een isoleercel opgesloten. Dat laat zijn sporen na. Door hun tijd in de gesloten instelling krijgt 76% er psychische klachten bij, zoals nachtmerries, angsten en flashbacks. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Het Vergeten Kind.
Stichting van het Vergeten Kind
2023 Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn
In principe stopt de jeugdhulp als een jeugdige 18 jaar wordt. Maar meestal zijn de problemen dan natuurlijk niet ineens klaar. Er zou dan een soepele overgang moeten zijn naar andere vormen van hulp zoals Verlengde Jeugdzorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg (Wlz). Maar dit is vaak een complexe procedure. Jongeren zijn vaak ook niet in staat om zelf van alles te regelen, zeker als ze daar vanuit hun omgeving niet goed in worden begeleid.
Elk jaar worden 3.300 jongeren uit de jeugdhulp volwassen. Vaak stopt dan hun vertrouwde hulpverlening. Het Vergeten Kind deed onderzoek en ondervroeg 176 uithuisgeplaatste jongeren en 105 hulpverleners. 65% van de jongeren die wonen op groepen moest verhuizen, vanwege hun leeftijd. 98% van de jongeren vindt zelf dat ze er op hun 18e nog niet klaar voor waren om op eigen benen te staan. Verhuizen zorgde er bij uithuisgeplaatste jongeren voor dat ze zich alleen en angstig voelden. Jongeren die mochten blijven, zijn daar juist positief over.
Stichting Het Vergeten Kind
Hulp zo lang als nodig
Soms kan jeugdzorg voor 18 jaar en ouder dus verstandig zijn. Bijvoorbeeld omdat de behandeling doorloopt. Of omdat de jeugdige nog niet op eigen benen kan staan. Dan kan de gemeente besluiten tot verlengde jeugdhulp. Maar in de praktijk blijkt vaak dat jongeren tussen wal en schip vallen. Dat er van ze wordt verwacht dat ze alles zelf kunnen regelen, maar daar totaal niet op voorbereid zijn. Vaak is er ook geen duidelijk beleid bij de gemeente voor de verlengde jeugdzorg. Er moet dus meer duidelijkheid, bestaanszekerheid én tijd worden geboden!
Via de petitie wordt de steun van Nederland gevraagd om ervoor te zorgen dat 18 worden geen reden is om zorg voor jongeren te stoppen. Ieder kind een veilig en liefdevol huis! ook als je al 18 bent.
Ieder kind een veilig en liefdevol huis
Wat kun je nog meer doen? Kijk gauw op de site van Het Vergeten Kind. Doneer, kom met je school in actie (bijvoorbeeld door een sponsorloop of lesmateriaal) of meld je aan als vrijwilliger om te ondersteunen bij activiteiten.
Wat doet Stichting Het Vergeten Kind nog meer?
Het Vergeten Kind biedt een kinderprogramma aan waardoor kwetsbare kinderen weer even ‘gewoon’ kind kunnen zijn. Door plezier even al hun zorgen vergeten, op adem komen, spelen, vriendschappen sluiten, positieve herinneringen maken en meedoen. Zo is er Hotel Heppie Mierlo, een fijne en liefdevolle plek voor al die duizenden kinderen die het zo hard nodig hebben.
En uit onderzoek is gebleken dat deze weekenden veel betekenen voor deze kinderen. Zo voelen ze zich meer ontspannen en leren ze sociale vaardigheden. Hun batterij is opgeladen en ze hebben meer zelfvertrouwen. Kijk hier voor meer mooie onderzoeksresultaten!
Daarnaast zet de stichting activiteiten op die bijdragen aan een stabiel en veilig thuis voor alle kinderen. Het liefst in hun eigen gezin. Dat doen ze door beleidsmakers aan te jagen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en door zelf te laten zien hoe het ook anders kan.
We strijden voor een stabiele, liefdevolle omgeving waar zij zich goed kunnen ontwikkelen. We geven ze positieve ervaringen met échte aandacht, zodat ze zich gezien en gesteund voelen en ze weer zelfvertrouwen krijgen.
Stichting Het Vergeten Kind
Helden van het onderwijs en de hulpverlening
En bij deze niet te vergeten: hulde aan alle medewerkers in het onderwijs en de hulpverlening die zich zo enorm inzetten om deze kinderen in beeld te krijgen. Om goede hulp in te zetten, en om het netwerk van het gezin te vergroten. Zodat ze ook op langere termijn een stabiele en fijne thuissituatie hebben. De leerkrachten, die geen enkel kind over het hoofd zien of vergeten. Maar helaas kunnen zij niet altijd achter de voordeur kijken ondanks hun onderbuikgevoelens. Ieder kind een veilig en liefdevol huis is wel de ultieme wens.
Zie bijvoorbeeld de review van het boek Stille leerling in je klas over wat dit betekent voor een leerling. Het verhaal wordt opgetekend uit de mond van Paul. Hij zegt: ‘ik heb veel gehad aan enkele leraren, omdat ze me zagen, me het gevoel gaven dat ik iemand was en ze me waardeerden’. Voor een kind kan deze aanwezigheid en aandacht een groot verschil maken.
Wat kun je doen, bijvoorbeeld als je zorgen hebt over een kind of gezin in je omgeving? Probeer natuurlijk altijd eerst zelf in gesprek te gaan met ze. Of je iets voor hen kunt betekenen, omdat je ziet dat het niet zo goed gaat. Ook al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar vaak zijn kinderen én ouders opgelucht als iemand een handreiking biedt. Juist omdat dit hen het gevoel geeft dat ze gezien worden. Bij zorgen over de veiligheid van een kind kun je advies vragen bij Veilig Thuis. Zij kunnen tips geven over hoe je dit aan kunt pakken, en kunnen ook in actie komen als dat noodzakelijk is.
Meer achtergrondinformatie vind je ook in onze blog, over de taak van de maatschappij om kindermishandeling te signaleren.
Boekentips in het kader Ieder kind een veilig en liefdevol huis
Op StoerLeesVoer staan een aantal mooie reviews van boeken voor kinderen rondom het thema eenzaamheid en mishandeling. Heftige en indringende onderwerpen waarvan het belangrijk is dat het onder de aandacht komt. Want voor een kind is het gevoel dat ze er alleen voor staan misschien nog wel het moeilijkste. Mooie boeken in het kader: Ieder kind een veilig en liefdevol huis
- In Grote mensen mogen ook niet slaan staat uitgebreide informatie over huiselijk geweld en kindermishandeling. Een voorbeeld hoe je kunt helpen is door een veilige cirkel met kinderen te maken. Bij wie voel jij je veilig? Wie kan je goed troosten? Wie maakt je aan het lachen?
- De Koningin der Luizen. Een boek over eenzaamheid bij kinderen. Over het ontdekken dat het belangrijk is om hulp te vragen en van jezelf te houden.
- Mama heeft een beer in haar hoofd. Een prentenboek voor kinderen over een ouder met psychische problemen.
- Andreas en de draak is een indringend prentenboek over een gespannen thuissituatie. Het laat zien wat het kan doen met kinderen om altijd in spanning te leven.
- In Met de kinderen alles goed – opgroeien in tijden van crises van de Vlaamse pedagoog Pedro De Bruyckere wordt beschreven wat de invloed is van een maatschappelijke crisis op de ontwikkeling van kinderen. En hoe er kansenongelijkheid kan zijn voor kinderen uit verschillende milieus.
‘Life is not fair, but keep trying to make it more fair’
Pedro de Bruyckere
Help jij het vergeten kind? Ieder kind een veilig en liefdevol huis!
F.palmeri
Wednesday 19th of January 2022
Ik wil petitie tekenen maar weet niet hoe en waar