Corona maatregelen op school na de meivakantie?

Overal wordt er op dit moment gespeculeerd wat onze Minister – President Mark Rutte op 21 april voor nieuws gaat vertellen. Velen hopen erop dat de scholen na de meivakantie weer open gaan, maar er zijn ook vele ouders die hopen dat de scholen dichtblijven tot na de zomervakantie. Ook ik heb daar als moeder en leerkracht een mening over en met name hoe we de corona maatregelen op school kunnen handhaven.

Wanneer mag ik geen thuisjuf meer zijn?

corona maatregelen op school  thuisonderwijs
foto door Twitter Trends 2020 op Flick.com

Sommige mensen hopen heel erg dat de scholen weer open gaan na de meivakantie. Ze zijn het thuis houden van hun kinderen en thuisonderwijs geven meer dan zat, het huishouden stapelt zich op, je hebt alle soorten lunchen wel gegeven de afgelopen 4 weken en de kinderen zijn in huis niet meer te houden. Je denkt er sterk over om toch maar een trampoline aan te schaffen, stiekem voor jezelf omdat je hebt gelezen dat een half uurtje springen veel meer verbrandt dan een half uurtje steppen (maar dat durf je niet aan je man te vertellen) en stiekem om de kinderen gewoon constant de tuin in te gooien en ze helemaal af te matten op dat enorme ding in de tuin.

De voordelen van thuisonderwijs zijn inmiddels ver te zoeken, waar het bij andere gezinnen juist steeds rustiger en stabieler wordt. Ik heb er alle begrip voor, maar zie het allemaal nog niet zo helder voor mij hoe het dan veilig met corona maatregelen op school moet na de meivakantie?

Scholen open na de meivakantie?

Stel je hebt 3 kinderen. In groep 1, groep 4 en groep 7. De partner werkt in de vitale sector en je eigen werkgever is redelijk coulant geweest de afgelopen weken. Maar nu die hoort dat de scholen weer open gaan vind hij dat je alle zeilen weer bij moet zetten op je werk. Je bent al redelijk overspannen van de afgelopen 5 weken en was blij dat je je kinderen 2 weken lang niet achter hun broek hebt hoeven aan te zitten tijdens de meivakantie. Inspiratie haalde je overal vandaan om veilig te kunnen buitenspelen. Eindelijk mogen je kinderen weer naar school!! Halleluja. Maar je ontvangt een brief van school in verband met corona maatregelen op school:

Optie 1 corona maatregelen op school halve klassen

Om de drukte in de klassen te spreiden mag de ene helft van de klas in de ochtend naar school en de andere helft van de klas in de middag naar school. Omdat het onmogelijk is om naar voorkeuren van ouders te kijken en naar broertjes en zusjes in de klassen zijn de klassenlijsten gewoon door de helft geknipt. Jullie achternaam zit in het midden van sommige klassen wat resulteert in dat het ene kind in de ochtend naar school moet en het andere kind in de middag. Overblijven zit er niet in op school, want ja die corona maatregelen en de leerkrachten hebben ook echt pauze nodig. Wachten op het schoolplein mag niet en je bent van werkende carrierevrouw, naar thuisblijfmoeder en thuisjuf verder gepromoveert naar taxi chauffeur. Je werkgever heeft hier allemaal geen begrip voor. Je hebt nog minder tijd dan eerst.

Optie 2 corona maatregelen op school vertraagt naar binnen

Om de drukte op het schoolplein te verminderen mogen de kinderen om de 10 minuten naar binnen. Groep 7 en 8 mogen eerst omdat die vaak al alleen naar school mogen. Daarna zijn er steeds twee groepen aan de beurt die de school mogen betreden. Allemaal leuk en aardig, maar je kind uit groep 7 mag echt dat enorme drukke verkeersplein nog niet over in zijn eentje want hij is zo’n dromer die nog onder een auto terecht komt.

Je kind uit groep 1 is bijna een uur later aan de beurt en is niet bij je te houden op straat. Je mag niet op het schoolplein wachten want ja die corona maatregelen op school en je hoort allemaal zuchtende ouders om je heen die langs je heen willen omdat hun kind aan de beurt is. Maar je hebt geen idee waar je nu veilig en niet in de weg van andere ouders kunt staan midden in de grote stad.

volle schoolpleinen voor corona
foto van janneke_homan via flickr.com

Optie 3 corona maatregelen op school niet mee schoolplein op

Alle kinderen mogen naar school, maar je kinderen moet je afgeven bij het schoolhek en dan moet je snel weglopen zodat de andere ouders en kinderen er ook bij kunnen. Je school heeft 3 ingangen en de leerkrachten staan op 1 van de pleinen hun klas te verzamelen. Je maakt je zorgen om je kinderen. die van groep 1 vind het allemaal veels te druk en heeft enorme huilbuien en wil bij mama blijven. die van groep 7 is een dromer en kan niet tegen al die prikkels om hem heen. die van groep 4 vind het allemaal een grote grap en springt van de ene rij in de andere rij om de leerkrachten lekker te plagen. Jippie eindelijk ben ik buiten en zie ik al mijn vrienden weer!

Optie 4 corona maatregelen op school leerplicht opschorten

Misschien is het ook wel een idee om de leerplicht op te schorten tot na de zomervakanite. En dan bedoel ik niet dat de kinderen na de meivakantie al aan hun zomervakantie kunnen beginnen, maar dat de ouders er voor kunnen kiezen om hun kind verder thuisonderwijs te geven. Een oplossing voor de volle klaslokalen en schoolpleinen en de drukte op straat, maar niet een echte oplossing voor leerkrachten. Want die moeten op school lesgeven en ook lessen voorbereiden voor de kinderen thuis. Of er moet dagelijks een open videoverbinding zijn met de klas zodat kinderen thuis mee kunnen kijken. Mhmz al die corona maatregelen op school het is lastig!

Optie 5, 6, 7 etcetera

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties. Kinderen die in shifts naar school komen zodat er maar 5 a 6 leerlingen tegelijk in de klas zitten voor anderhalf uur. Voor lessen die het beste door leerkrachten gegeven kunnen worden en de rest dan weer thuis doen.

In Duitsland hoor ik, dat ze beginnend met examenkandidaten en dan langzaam aan van middelbare scholen naar basisscholen gaan. Van oudste kinderen naar jongste kinderen op een langzaam tempo.

Maar hoe dat er allemaal uit moet komen te zien voor ouders die kinderen op verschillende scholen hebben, hoe het werkt met kinderopvang en bso, hoe het werkt voor kinderen van leerkrachten etcetera? Geen idee!

Word jij al gek ik wel?!

Afijn dit zijn een paar van de opties die ik al om mij heen heb gehoord. Ik word er al als ouder al gek van, laat staan als leerkracht, maar daar kom ik zo op. Heel fijn dat de scholen misschien weer open gaan na de meivakantie. Maar die opties zijn alledrie gewoon niet te doen. Je snapt wel dat het nodig is om veilige corona maatregelen op school te hebben, maar geen van alle zijn ze handig. Bezorgd vraag je je wellicht af hoe dat voor de leerkrachten moet voelen?

Gillend gek, stress, nog hogere werkdruk

Ik kan het je wel vertellen. Ik denk dat ik als leerkracht gillend gek wordt, enorme stress ga ervaren en misschien al bezwijk onder de nog hogere werkdruk die met deze corona maatregelen op school ontstaan. Volgens mij is het nog steeds niet bekend in hoeverre kinderen corona met zich meedragen en anderen kunnen besmetten. Van bijna geen contact met andere kinderen in een keer contact met 30 kinderen in de klas ( en laten we dan de rest van de school met 300 leerlingen maar even niet aan denken). Zij-instromers die boventallig op een groep staan, stagiaires van de PABO die boventallig op een groep staan, onderwijsassistenten en andere extra handjes. Je probeert 1.5 m afstand van elkaar te houden, maar daar heb je zowat een dagtaak aan. Je durft niks aan te raken en loopt op je tenen door de klas.

Kuchen en niezen

Je kijkt je klas aan. 30 kleuters zitten voor je in de kring. 1,5 m afstand lukt niet daar zijn de klassen gewoon te klein voor. Daarbij kleuters leren om samen te spelen in de hoeken, je hebt geen 30 tafels voor ze om aan te werken en de concentratie bogen zijn te kort om ze ook echt allemaal aan het werk te hebben.

Saar niest in haar elleboog, Anna veegt haar neus af aan haar mouw. Danielle en Chantal hebben elkaar zo gemist dat ze elkaar alleen maar knuffelen en kusjes geven. Boris begint even te hoesten en 3 andere kinderen gaan ook hoesten, kijken wat de juf doet. “in je elleboog jongens!” Je begint de dag met de liedjes en dan opeens een nies van Saar voluit in de klas. Hij kwam zo spontaan op dat ze haar elleboog te laat erbij had.. Jij zit in de zone van de spetters en staat verstijfd van schrik. Wat nu?

Je belt de directrice en laat Saar en Anna en de vier kuchers ophalen van school. je gooit alle ramen open pakt de schoonmaakmiddelen erbij en zet de kinderen voor een film om schoon te maken. Dan is het tijd om fruit te gaan eten. Er staan 2 bekers water bij de kraan voor kinderen die geen drinken mee krijgen van huis, die moeten 6 kinderen vandaag delen. Tussendoor ben je alleen maar aan het afwassen. Elk kind dat hoest of niest laat je bellen door de administratie. Daar worden ze ook gillend gek van al die ouders die ze moeten bellen en weer moeten laten ophalen vanwege de corona maatregelen op school.

Minder buiten spelen

Normaal speel je 2 keer een uur buiten, maar ja door de corona maatregelen op school kan dat niet meer. De klassen moeten afzonderlijk buiten spelen en je bent al blij dat je in de ochtend een half uur krijgt en een kwartier in de middag. Maar genoeg voor de kleuters om hun energie kwijt te raken is het helaas niet.

De kinderen gillen door elkaar heen en rennen door de klas. Jij voelt je meer een schoonmaakster en politieagent dan dat je juf kunt zijn. Elke neusophaal, neuspeuteraar, kucher, niezer heb je al naar huis laten gaan en je kijkt naar je klas van 10 kinderen. Het is 1 uur je moet nog 2 uur en bent kapot! Om 3 uur moet je je klas helemaal schoonmaken en je weet niet meer wat de kinderen allemaal hebben aangeraakt.

corona maatregelen op school  schoonmaakster in plaats van juf
Afbeelding van LillyCantabile via Pixabay

Geen pauze door de corona maatregelen op school

Ouders die boos mailen dat er niks met hun kind aan de hand is en morgen gewoon weer willen brengen. Normaal haal je even een kopje thee of koffie tijdens het buitenspelen als je collega even 5 minuten op je klas let, maar dat zat er niet in vandaag door de corona maatregelen. Eten in de lerarenkamer zat er ook niet in. Te klein om er 1.5 m afstand te houden. Daarbij mogen de kinderen tussen de middag niet buiten spelen en ben je druk bezig om je hele klas schoon te poetsen voor de middag.

En jij? Jij bent een jonge leerkracht met kinderen thuis die ook weer in aanraking komen met 30 kinderen in hun klas en 100 kinderen op de BSO. Of misschien ben je wel een oudere leerkracht, verlangend naar je pensioen, last van astma, vorig jaar meerdere longontstekingen gehad, en mantelzorger voor je moeder van 93 die nog alleen woont. Maar ja die werkdruk he en je wil je collega’s ook niet nog met jouw kinderen opzadelen in die toch al kleine klaslokalen met teveel kinderen.

1 ding is zeker. We zitten allemaal met spanning te wachten tot het dinsdag is en we hopelijk weten hoe we dit schooljaar af gaan maken.

Wat denk jij is het verstandig als we na de meivakantie weer naar school mogen/moeten gaan?

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Share

1 Response

  1. Dit zijn serieuze overwegingen. Ik denk ook niet dat ‘het inhalen van achterstanden’ zoals de Onderwijsraad wil het eerste doel moet zijn. Wel moet je meer zich zien te krijgen op die leerlingen die in een onveilige thuissituatie zitten of die op de één of andere manier thuis helemaal niet geholpen kunnen worden in het schoolwerk. School kan daar een rol in spelen (maar is niet de enige deelnemer hierin).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.