Skip to Content

Alles over Jurassic Park: een films, boeken en Netflix overzicht

Zwaar gebons in de verte.. trillend water.. wijde ogen en verdwaasde blikken.. De eerste beelden van mensen die in contact kwamen met een echte T-rex staan nog steeds op mijn netvlies gedrukt. Ik was 10 jaar en mocht mee naar de knaken bioscoop, hier draaiden films voor 2 gulden 50 oftewel een euro ongeveer. En daar op dat grote doek maakte ik kennis met Jurassic Park. Die indruk daar, draag ik nog steeds bij me. Inmiddels zijn we 6 films verder en is er sinds kort ook een Netflix animated series bij gekomen waar mijn dochter graag naar kijkt. Hoog tijd voor een blog van alles over Jurassic Park. Let op ik bespreek de films, serie en het boek. Onderaan vergelijk ik het boek met de films. Wil je geen spoilers, lees dat dan niet.

Jurassic Park films

De Jurassic Park franchise omvat 6 films, een Netflix serie en heeft als bron 2 boeken. wat ken jij? Alles over Jurassic Park films!

Jurassic Park films deel 1| 1993

Wat niet veel mensen weten is dat Jurassic park eigenlijk een boek is van Michael Crichton uit 1990. Drie jaar later, in 1993 volgt daar de inmiddels filmklassier ‘Jurassic Park’ van Steven Spielberg. Het verhaal is simpel, een miljardair slaagt erin om DNA van dinosauriërs compleet te maken, zodat hij ze kan herscheppen. Dit gebeurd op een een eiland genaamd Isla Nubar voor de kust van Costa Rica. Op het eiland is het de bedoeling dat het één groot attractiepark wordt waar mensen de dino’s kunnen komen bezoeken. Vlak voor de opening vindt er nog een controlebezoek plaats.. en dit loopt helemaal uit de hand.

Jurassic Park betekende een grote doorbraak voor digitale speciale effecten. Voor het eerst kon men bewegende dieren volledig met de computer voortbrengen. Voorheen werd hiervoor stop-motion- en go-motion-technieken gebruikt. En ik moet zeggen dat ook nu, anno 2021, de effecten wat stoffig zijn maar niet slecht! Veel scènes uit deze eerste film zijn inmiddels echte klassiekers geworden. De T-rex die een man van de wc hapt, de niezende langnek en de slimme raptors in de keuken.. Die zijn zo gruwelijk eng! Nog steeds kijk ik met veel plezier naar deze film.

Jurassic Park films, een handig overzicht
De Jurassic Park franchise omvat 6 films, een Netflix serie en heeft als bron 2 boeken. wat ken jij? Alles over Jurassic Park films!

Jurassic Park films deel 2, The Lost World | 1997

In 1997 kwam daar het vervolg op Jurassic Park: The Lost World. Er blijkt een tweede eiland te zijn waar de dino’s gekweekt werden door InGen, Isla Sorna oftewel site B. Deze ligt in dezelfde eilandengroep als site A uit de eerste film. Na een orkaan op Isla Sorna zijn de dino’s daar losgelaten en de mensen vertrokken. Dr. Ian Malcolm uit de eerste film keert terug naar dit eiland, tegen zijn zin in, en al snel blijkt zijn slechte voorgevoel waarheid te worden. Het is overleven en tegelijk heeft InGen een plan om de dino’s naar het vaste land te krijgen. Daar worden de plannen voor een park, die er al waren, maar al te graag gerealiseerd. Maar of dat slim is?

Ook in dit tweede deel zitten een paar klassieke scène’s. Wat dacht je van de trailer die boven de afgrond hangt en het balanceren op een krakende glasplaat? Ook vind ik het leuk dat er nog een eiland is waar de mensen van InGen wat meer los zijn gegaan met kweken en dat het vaste land aan bod komt. Een dikke vette knipoog naar Godzilla en King Kong, zoals de naam van het schip de S.S. Venture, zit er ook in en daar hou ik wel van. Steven Spielberg heeft ook deze film geregisseerd.

Jurassic Park films, een handig overzicht
the lost world

Jurassic Park films deel 3 | 2001

2001 bracht ons het derde deel van de Jurassic Park films. We zien Dr. Allan Grant en Elle Sattler uit de eerste film terug. Maar voornamelijk paleontoloog Grant zien we terug. Deze is bezig met een onderzoek naar de manier van communiceren bij Velociraptors. Hij heeft ontdekt dat hun strottenhoofd in staat was tot communiceren. Ondertussen wordt hij benaderd door een stel, Paul en Amanda Kirby. Ze willen zijn onderzoeken financieren als hij mee gaat als gids. Ze hebben toestemming om boven de dino eilanden te vliegen en willen dat hij uitlegt wat er te zien is. Het geld is hard nodig dus hij gaat ermee akkoord. Maar niks is wat het blijkt en al snel is hij dichter bij de raptors dan hij zou willen…

Dit derde deel is het eerste deel wat geen verfilming van het boek is, en die niet door Steven Spielberg is geregisseerd. Joe Johnston heeft dit op zich genomen. De raptors spelen een grote hoofdrol en ook de vliegende Pteranodon blijken regelrechte engerds. Ik vond dit deel vermakelijk, maar minder realistisch. Zei ik dat nou over een dino film? Jazeker, ik vond de acties en handelingen vanuit de personages minder lekker lopen. Al vind ik nu met het herzien van deze film het contact tussen mens en dino wel leuk gedaan. We kunnen ook met dolfijnen en andere dieren communiceren, waarom zou dat niet met dinosaurussen kunnen?

De Jurassic Park franchise omvat 6 films, een Netflix serie en heeft als bron 2 boeken. wat ken jij? Alles over Jurassic Park films!

Jurassic World | 2015

In 2015 is daar Jurassic World als vierde film. We zijn 22 jaar later na de gebeurtenissen van de eerste film. We zijn op hetzelfde eiland Isla Nublar waar het goed draaiende themapark is, vol dino’s! Hotels, shows, ritjes en een mooie monorail sieren het park. Maar de mensen zijn verzadigd en willen groter en enger. Laboratoriummedewerkers in het park ontwerpen de zogenaamde Indominus rex, een genetisch gemodificeerde hybride. Het zeer agressieve wezen is echter zó intelligent dat het de beveiliging kan omzeilen en op deze manier uit haar verblijf ontsnapt. Op dat moment bevinden er zich zo’n 20.000 parkbezoekers op het eiland die nergens hun toevlucht kunnen zoeken.

Wat een feestje is dit deel! Geregisseerd door Colin Trevorrow. Het is nieuw, vernieuwend en zit vol linkjes naar de eerdere delen. De oude toegangsdeuren, de nachtvisie bril, Mr. DNA, het oude hoofdkwartier en meer vind je terug. De communicatie met de raptors blijven ze aanhouden en er is nu een nieuwe vijand. Er zitten weer wat scène’s bij die direct klassiekers zijn, zoals de confrontatie in de glazen bol met de Indominus rex. Het is prachtig gemaakt en ik wil gewoon naar dat park toe, voordat de ellende begint. Het einde is alleen wat overbodig en onnodig soft wat mij betreft, maar het is vergeven door alle eerder genoemde dingen.

Jurassic Park films, een handig overzicht

Jurassic World: Fallen kingdom | 2018

Jurassic World: Fallen Kingdom is uit 2018. De film werd geregisseerd door Juan Antonio Bayona en is het vijfde deel in de Jurassic Park-filmserie. Colin Trevorrow en Derek Connolly keren terug als scriptschrijvers. Trevorrow en Steven Spielberg zijn de uitvoerende producenten. Het verhaal speelt zich af enkele jaren na de gebeurtenissen in Jurassic World. Het eiland is door de mensen verlaten en wordt nu alleen nog bewoond door de dinosauriërs, die er vrij rondlopen. Wanneer een vulkaan, Mount Sibo, op het eiland tot uitbarsting dreigt te komen, gaat een team op pad om de dino’s voor uitsterven te behoeden.

Uhm tja.. Ik had echt zin in deze film maar het maakte de verwachtingen niet waar voor mij. Het is alsof je zin hebt in vers gepofte popcorn met warme boter en wat zout. Maar in plaats daarvan zit je met een zak voorverpakte popcorn die al een week open is. De smaak is daar nog in aanwezig maar het is het nèt niet. De ingrediënten zijn er ook, alleen het resultaat is er gewoon niet naar. Voor mij zitten er ook geen klassieke scène’s in. In de naam van de nieuwe dino klinkt als een slechte rapper.

Het was vermakelijk maar voor mij wel de minste tot nu toe. Alhoewel.. het einde is fantastisch. De hele film voelt als een flauw voorspel. Maar dan op het einde krijgen we opeens het handje verse popcorn toegereikt. Met extra boter. Dat is echt geniaal en als er gaat gebeuren waarvan ik denk dat er gaat gebeuren, dan kan het volgende deel heel erg tof worden. Ik heb er zin in!

De Jurassic Park franchise omvat 6 films, een Netflix serie en heeft als bron 2 boeken. wat ken jij? Alles over Jurassic Park films!

Jurassic World: Dominion | 2022

Jurassic World: Dominion is er nog niet maar de release staat gepland juni 2022. Een film waarin Colin Trevorrow terugkeert als filmregisseur. Het is het vervolg op Jurassic World: Fallen Kingdom uit 2018. Dit is het zesde deel van de Jurassic Park-serie. En over het verhaal is nog niks echt bekend. Ik heb er zin in en tegen de tijd dat het uit is, zal ik deze blog aanvullen! Maar na het zien van het vorige deel heb ik een heel sterk vermoeden en dat gaat TOF worden.

Inmiddels heeft Selena een recensie geschreven over Jurassic World Dominion

deel 3

Kamp Krijtastisch / Camp Cretaceous | 2020

Yes! Netflix heeft deze Amerikaanse computeranimatieserie in het leven geroepen. Het is ontwikkeld door Zack Stentz. De animatieserie is ook gebaseerd op de roman Jurassic Park van Michael Crichton. Het ging in première op 18 september 2020 op Netflix als onderdeel van de Jurassic Park-franchise. De animatieserie speelt zich af voor, tijdens en na de gebeurtenissen in de film Jurassic World (2015). Er zijn 3 seizoenen van elk 8 afleveringen die 24 minuten duren. Aanbevolen leeftijd is 9 jaar, en ja het is echt spannend.

Deze animatieserie volgt een groep van zes kinderen die zijn uitgekozen voor een once-in-a-lifetime ervaring in een nieuw avonturenkamp aan de andere kant van het eiland Isla Nublar. Maar als de dinosauriërs op het eiland uitbreken, komen de jonge kampeerders vast te zitten. Omdat ze de buitenwereld niet kunnen bereiken, worden ze gedwongen het eiland over te steken in de hoop een uitweg te vinden en er levend uit te komen.

Wat vinden we van de Netflix serie?

Mijn oudste dochter van 7, redelijk fantasievol en gevoelig voor prikkels, móést deze serie zien. Ze is gek op dino’s en is klaar voor meer spannende dingen kijken. Nou en dat is deze Jurassic Park serie! Het is echt spannend, zelfs ik schrik wel eens. Maar tegelijk is het animatie en ook erg vermakelijk dus gelukkig zorgt het niet voor nachtmerries bij haar. Het verrast me hoe leuk ik dit ook als volwassene vind. Er zitten heel veel toffe knipogen en referenties in naar de films. De scene met de raptors in de keuken wordt herhaald, de herkenbare voordeur met strepen van de eerste film is er weer, de glazen bol, Taurus en meer.

Ook zitten er zeker nieuwe elementen in zoals huisdino Bumpy. Alhoewel we deze misschien ook zien in Fallen Kingdom. Kamp Krijtastisch bevat diverse karakters waarvan er altijd wel iemand passend is voor jonge kijkers. Het gaat over vriendschap, overleven en moed. Oja en dino’s, heel veel enge dino’s!

Jurassic Park boeken | 1990 + 1995

De bron van deze hele Jurassic Park franchise zijn de twee boeken van John Michael Crichton (1942). Misschien een onbekende naam, maar deze man heeft heel veel gedaan in zijn leven. Ook dingen die je vast kent. Hij studeerde af in geneeskunde aan de Harvard Medical School. Onder de pseudoniemen John Lange en Jeffery Hudson publiceerde hij in zijn studietijd zijn eerste boeken. Daarna is hij onder zijn eigen naam gaan schrijven. Naast schrijven van sciencefictionboeken, schreef hij ook filmscenario’s. En produceerde hij films en televisieprogramma’s zoals ER en Westworld. Van zijn boeken zijn dertien films gemaakt! Crichton stierf op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Crichton werd natuurlijk bekend door de verfilming van zijn boek Jurassic Park. Het eerste boek gaat over een eiland, Isla Nublar, voor de Zuid-Amerikaanse kust waarop door gentechnologie herschapen dinosauriërs door het publiek bezichtigd kunnen worden. Evenals in Crichtons eerdere film Westworld, blijkt het door wetenschappelijk vernuft ondersteunde amusementspark veel gevaren op te leveren. In 1995 kreeg het boek een vervolg onder de naam The Lost World, dat eveneens verfilmd is.

Verschillen boek versus Jurassic Park films

Ik geef eigenlijk altijd als antwoord dat de boeken beter zijn dan de verfilmingen. Maar in het geval van Jurassic Park ben ik opgegroeid met de films, en pas sinds heel recent tot het besef van het boek gekomen, of beter gezegd boeken. Er zijn er twee. Ik heb de boeken dan ook (nog) niet zelf gelezen. Het staat wel op mijn te lezen lijst, maar voor nu hebben andere boeken voorrang. Wel ben ik gaan speuren naar verschillen tussen het boek en de film. Ik deel ze hieronder!

  • In het boek komen de kinderen uit deel 1, Lex en Tim ook voor. In het boek is alleen Tim de oudste en in de film is hij het jongere broertje. Het verklaart voor mij wel waarom de oudere zus zich wat kinderlijk gedraagt.. In het boek is ze jonger.
  • Miljardair en creator van het park John Hammond is in het boek verre van een aandoenlijke oudere man. In het boek is hij een regelrechte psychopaat die nergens om geeft en ook nog eens door een eigen creatie wordt opgegeten.
  • Henry Wu, komt minimaal voor in het eerste deel. Maar in deel 4 zien we hem opeens weer, en dat is niet zonder reden. In het boek is zijn rol veel groter en belangrijker dan we hebben gezien in Jurassic Park.
  • Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) overleefd de verwondingen die hij oploopt aan de T-rex aanval niet in het boek. Ook maakt hij zich tijdens zijn verwondingen minder nuttig dan in de film. Crichton bracht dit karakter wel terug vanuit de dood in zijn tweede boek, misschien onder invloed van de film?
  • Het einde van het boek is veel duisterder van toon dan de film. Niks niet epische muziek en alles is goed. In het boek wordt het eiland in de as gelegd en de weinige overlevenden worden in een hotel weggestopt door de overheid met de boodschap dat ze voorlopig nergens heen zullen gaan.
  • Verder zijn er meer verschillen zoals bepaalde karakters die missen of anders zijn. Ook worden bepaalde gebieden van het park die in het boek beschreven worden, niet getoond in de film.
brontosaurus

Jurassic Park Franchise

Ik blijf fan van deze Jurassic Park franchise. Niet elke film is even goed. Wel bevat elke film klassieke scène’s die je bijblijven (op Fallen Kingdom na). De nieuwe Netflix serie is ook echt goed passend en leuk voor de jongere kijkers, maar zeker ook voor volwassenen. De Steven Spielberg stempel is best kenmerkend. Het is spannend, sommige wezens bevatten een hoge mate van aandoenlijkheid, en het is een familiefilm. Er zitten altijd kinderen in die bang zijn maar op een bepaald moment de heldenrol op zich nemen. Tussen de karakters zijn snelle en gevatte dialogen. Ook wordt er vaak gekibbeld en is er wat ruimte van romantiek.

Wat ik leuk vind is dat in het eerste oude deel al gesproken wordt over de connectie met vogels. Dit is natuurlijk wat recenter ontdekt dat vogels en dino’s connecties hebben maar al ruim opgenomen in alle films. Er komen vele soorten dino’s voor in de film en uiteraard is er ruimte voor de Hollywood vrijheid. Zie het vooral als vermakelijke films en niet als kloppend naslagwerk. Daarvoor zijn er weer andere boeken, films en documantaires!

Handige linkjes

  • Ook zijn er vele diverse Jurassic Park games te spelen
De Jurassic Park franchise omvat 6 films, een Netflix serie en heeft als bron 2 boeken. wat ken jij? Alles over Jurassic Park films!
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.