Skip to Content

Jurassic World Dominion, een deel waarbij de dino’s met mensen leven

Yes! Ik als eerste klas dino- en Jurassic Park fan keek zo uit naar dit deel! Het deel ervoor was vermakelijk, had weer enkele iconische scenes (hallo dino bij het bed). Maar toch wist het mij niet te laten juichen. Aan het einde echter werd mij duidelijk waar deze film een overgang naar was. Naar Jurassic World Dominion! Een wereld waarin de dino’s de aarde bevolken…

Jurassic World Dominion

Jurassic World Dominion

Jurassic World Dominion, speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven –en jagen –nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd.

Twee werelden botsen als de epische saga die begon met Jurassic Park tot een grootse conclusie in Jurassic World Dominion komt. Geregisseerd door Colin Trevorrow en geproduceerd door Steven Spielberg, de regisseur van de eerste twee Jurassic Park-films. Het speelt zich dus af vier jaar na de vernietiging van Isla Nublar, wanneer er weer dinosaurussen op aarde rondlopen. Oog in oog met de catastrofale gevolgen van een planeet die opnieuw wordt gedomineerd door prehistorische roofdieren, verenigen twee generaties Jurassic-helden zich als artsen Ellie Sattler (Laura Dern), Ian Malcolm (Jeff Goldblum) en Alan Grant (Sam Neill) om zich bij Owen Grady (Chris Pratt) en Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) aan te sluiten voor een ongelooflijk avontuur dat het lot van mens en dinosaurus voor eens en voor altijd zal bepalen.

Recap

Even een korte recap. Jurassic Park is begonnen als een boek van Michael Crichton. Er volgde ook een tweede boek. In 1993 was daar de inmiddels iconische eerste film: Jurassic Park. Het werd een trilogie, waarin het derde deel uit 2011 tenenkrommend slecht was. Maar wel vermakelijk. In 2015 krijgt de hele franchise een reboot met Jurassic World. De eerste film speelt met de klassieke elementen, maar dan in een hedendaags jasje. Mét nieuwe helden. Ook deze verfrissing komt als trilogie waarvan Jurassic World Dominion het derde deel is.

Jurassic World Dominion is niet zomaar een derde deel. Het is een totaal nieuw verhaal. We worden meegenomen naar een nieuwe manier van filmen, een nieuwe manier van het bekende dino verhaal. En tegelijk zit er een onwijs dikke retro saus van herkenning op. Nieuwe maar ook oude helden verenigen zich. En dat dit deel met een hele grote liefde is gemaakt door het team achter de schermen, staat buiten kijf. Helaas heeft het mijn torenhoge verwachtingen alleen niet helemaal kunnen waarmaken. In eerste instantie.

dino

Dino’s

Een belangrijk onderdeel van deze hele franchise zijn natuurlijk de dinosaurussen! In de eerste film waren dit allemaal robots. In de nieuwere delen komt daar vfx bij, computer geanimeerde beelden. Voor Jurassic World Dominion gebruiken ze beide! Ze wilden de retro look van de eerste films door middel van de robots. Dit zie je ook leuk terug in de toegevoegde extra’s op de dvd. Maar tegelijk is niet alles mogelijk daarmee, dus dit hebben ze aangevuld met vfx. Ik moet zeggen dat het echt prachtig gemaakt is.

Daarnaast klopt het nu ook allemaal wat beter met de kennis die we nu hebben. Er zijn over de 40 dino soorten te vinden in deze film. En ook gevederde varianten. En dat is meteen mijn favoriete dino uit deze film en dé iconische scène van Jurassic World Dominion wat mij betreft. Ik zeg een bevroren meer en een vliegensvlugge dino met prachtig gekleurde veren. Verder zeg ik niks. Maar die scène is wel favoriet bij mij. Ook maken we kennis met de Giganotosaurus: de absolute grootste en gevaarlijkste carnivoor die er was. (of is in de film ;)).

zwemmen

Het verhaal

Op de dvd kan je kiezen uit de normale film of de extended versie. Daarop staat een alterned begin. En ik moet zeggen dat deze zo onwijs anders is en wat mij betreft zonde dat dit uit de normale versie is gehaald. Het alternatieve begin is zo gaaf. Het reikt terug naar het allereerste begin van de eerste film (de mug!) en tegelijk maakt het de cirkel rond met de laatste scène van Jurassic World Dominion. Begrijp me niet verkeerd, de openingsscène van de theater versie is heel gaaf, maar het één zou het ander niet moeten uitsluiten. Beide zouden gewoon gebruikt moeten worden.

Het begin van Jurassic World Dominion is wel mijn favoriet. Footage vanuit de bewoonde wereld die in contact komt met de dinos, ik vind dit heerlijk. Het is zo anders en past zo goed. De scene met onze oude bekende T-Rex en de drive-in bioscoop is ook heerlijk. En wederom alleen in de extended versie, zo jammer! Na het grandioze begin zakt het voor mij in als een kaartenhuis. Ik had echt een apocalyptisch rauw deel verwacht, maar we krijgen wat de voorganger al liet zien. Een clean verhaal met veel actie, veel knipogen naar voorgangers en allemaal verhaallijnen die overkoepelen.

Jurassic World Dominion toch leuk

In de boeken had Dr. Wu een grote en belangrijke rol die uit de eerste films is geschreven. Dat cirkeltje word nu mooi weer opgelost. En ook zijn er genoeg knipogen met alle films die Jurassic World Dominion voor de fans leuk maken. De film is met veel liefde gemaakt en het is echt heel mooi. Het acteerwerk is tenenkrommend maar ook dat hoort ergens wel weer erbij. Hoe gek dat misschien ook klinkt. Dit is een film waarbij je iets mag vinden, waarbij je mag roepen en waarbij je naast dat ook aanmoedigt tijdens de spannende scènes.

Ik zou zeker aanraden om de extended versie te kijken. Die klopt wat mij betreft meer. Ook zijn de extra’s op de dvd echt wel heel leuk. De extra shortfilm van een familie in een vakantiepark is misschien wel het meest spannende stukje van de dvd voor mij! Ook zie je bij de extra’s met hoeveel liefde deze film is gemaakt. En dat zorgt toch wel weer voor meer kijkplezier. Al met al heeft het niet mijn torenhoge verwachtingen waargemaakt, was het toch leuk en heb ik eigenlijk wel weer zin in meer. Ik hoop nu op een soort van duistere nieuwe trilogie, wat ze ook met Batman hebben gedaan bijvoorbeeld. Al is het hoge Hollywood gehalte nog steeds ook wel erg leuk en passend voor deze films!

Specials die beschikbaar zijn

Bonus features op 4K UHD, Blu-Ray & Digitaal. Let op, bij de dvd variant zit alleen Battle at Big Rock als extra.

 • EXTENDED VERSION: – Een verlengde versie van de film met 14 minuten extra beeldmateriaal met meer dinosaurussen, actie, iconische personage momenten en een alternatieve opening.
 • BATTLE AT BIG ROCK** – De korte film, geregisseerd door Colin Trevorrow, speelt zich een jaar na de gebeurtenissen van JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM in Big Rock National Park.
 • A NEW BREED OF VFX – VFX supervisor David Vickery en de tovenaars van ILM bespreken het ongelooflijke visuele effectenwerk in JURASSIC WORLD DOMINION.
 • DINOSAURS AMONG US: INSIDE JURASSIC WORLD DOMINION
 • TOGETHER FOR THE FIRST TIME – Cast en filmmakers bespreken de evolutie van de franchise en de bijzondere vereniging van personages uit JURASSIC PARK en JURASSIC WORLD.
 • UNDERGROUND DINO MARKET – Volg de filmmakers voor een rondleiding op de fantastische set van de dino-markt en ontdek hoe ze die tot leven hebben gebracht.
 • MAYHEM IN MALTA – Een blik achter de schermen bij de achtervolging van de Atrociraptor op het dak en Owens huiveringwekkende motorrit door de smalle straten en steegjes van Malta.
 • SCARY REAL SPIT TAKE: THE RETURN OF THE DILOPHOSAURUS – De dinosaurussen supervisor John Nolan en zijn team onthullen hoe ze de indrukwekkende Dilophosaurus animatronic hebben gemaakt.
 • INSIDE THE DIMETRODON – Ontdek hoe het filmteam de angstaanjagende Dimetrodon animatronic bestuurde en hoor van Laura Dern en Sam Neill hoe het was om ermee te werken.
 • CREATING A PLAGUE – Laura Dern en Bryce Dallas Howard bespreken de enorme sprinkhanen in JURASSIC WORLD DOMINION en het creature effects team onthult hoe ze zijn gemaakt en ingezet.
 • PASSING THE BATA..N – Ontdek het vakmanschap achter de realistisch ogende Beta animatronic en hoor van Chris Pratt en Isabella Sermon waarom ze er zo graag mee werkten.
 • GIGA-BITE – Neem een kijkje achter de schermen bij de cast van JURASSIC WORLD DOMINION terwijl ze voor het eerst kennismaken met de grootste ster van de film, de Giganotosaurus.
 • FINAL NIGHT – Wees getuige van de emotionele laatste filmavond met de cast en crew van JURASSIC WORLD DOMINION.
Jurassic World Dominion
Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Saturday 29th of October 2022

Spannend.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.