Zwemmen met je baby – tips om het veilig te houden

Als ouder wil je natuurlijk dat je baby veilig is, zowel op het land als in het water. Zwemmen met je baby kan een leuke en spannende ervaring zijn, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby veilig is in het water. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke tips om veilig te zwemmen met je baby.

zwemmen met je baby
Foto door Yan Krukau via pexels

Begin op jonge leeftijd, je kunt al zwemmen met je baby!

Het is het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen met zwemmen met je baby. Baby’s hebben nog een reflex waardoor ze automatisch hun adem inhouden wanneer ze onder water worden gehouden. Deze reflex verdwijnt na ongeveer 6 maanden. Het is dus verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met zwemmen om je baby te laten wennen aan het water en te leren drijven.

Gebruik een geschikt baby float of zwembandjes

Als je gaat zwemmen met een baby, dreumes, peuter of kleuter zonder zwemdiploma is het belangrijk om goed drijfmateriaal te gebruiken. Voor een baby heb je een speciale baby float waarin je baby veilig kan zitten in het water. Vanaf dat je kindje te groot wordt hiervoor en zelf wat actiever wordt kun je aan zwembandjes denken om de armen of een drijfharnas die ze om hun bovenlichaam dragen.

Blijf binnen handbereik

Houd jonge kinderen altijd binnen handbereik tijdens het zwemmen, zelfs als je kind een zwemvest draagt. Het is belangrijk om je baby te allen tijde in de gaten te houden en nooit je aandacht af te leiden, zelfs niet voor een seconde. Zwemmen met je baby kan vermoeiend zijn, dus zorg ervoor dat je niet te ver van de kant gaat zwemmen.

kamperen bij de Leistert
de Leistert

Vermijd drukke zwembaden

Het kan verleidelijk zijn om naar een druk zwembad te gaan om te zwemmen met je baby, maar het is beter om drukte te vermijden. Een druk zwembad kan gevaarlijk zijn, vooral als er veel mensen in het water zijn en je je baby niet goed in de gaten kunt houden. Kies in plaats daarvan voor een rustig zwembad of een rustige plek in de natuur waar je baby veilig kan zwemmen.
Vaak zijn er in zwembaden speciale ouder en baby zwemlessen waar je leuke waterspelletjes kunt doen om je kind watervrij te krijgen.

Lees ook deze blog over zwemmen met je kind

Gebruik zwemluiers

Als je kind nog niet zindelijk is, is het belangrijk om zwemluiers te gebruiken tijdens het zwemmen. Zwemluiers zijn speciaal ontworpen om het water niet op te nemen en te voorkomen dat je kind in het water poept. Het is belangrijk om altijd een reserve zwemluier bij je te hebben en de gebruikte zwemluier na het zwemmen weg te gooien.

Lees ook deze blog over zwemluiers

Zwemmen met je baby, dreumes, peuter of kleuter

Het is belangrijk om jonge kinderen te leren drijven in het water. Dit kan je kind helpen om zich comfortabeler en zelfverzekerder te voelen in het water. Begin met het ondersteunen van je baby onder de armen en laat hem of haar met de benen trappelen. Laat je baby langzaam wennen aan het water en oefen regelmatig om het vertrouwen in het water te vergroten.

Leer EHBO als je gaat zwemmen met je baby

Het is altijd een goed idee om EHBO te leren, vooral als je van plan bent om vaak te zwemmen met je baby. Leer hoe je moet reageren op noodsituaties en wat je moet doen als je baby in nood is. Dit kan je helpen om snel en effectief te handelen in geval van een noodgeval.

Controleer de temperatuur van het water

Zorg ervoor dat het water waarin je gaat zwemmen op een veilige temperatuur is voor je baby. Het water moet warm genoeg zijn zodat je baby niet onderkoeld raakt. Controleer de temperatuur van het water voor het zwemmen. De aanbevolen watertemperatuur voor baby’s tijdens het zwemmen ligt tussen de 37 en 38 graden Celsius. Dit is omdat de lichaamstemperatuur van een baby ongeveer 37 graden Celsius is. Een iets hogere watertemperatuur kan helpen om de baby te ontspannen en te kalmeren.

Laat kinderen zonder zwemdiploma nooit alleen achter in het water

Laat kinderen zonder zwemdiploma nooit alleen achter in het water, zelfs niet voor een korte tijd. Het is belangrijk om te allen tijde in de buurt te zijn om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat er altijd een volwassene in de buurt is die toezicht houdt op jonge kinderen tijdens het zwemmen. Een klein kind kan al verdrinken in een klein plasje water. Dus ook een ondiep kinderbadje is onveilig om je baby, dreumes, peuter of kleuter bij alleen te laten!

Zwemmen met je baby – genieten en opletten!

Zwemmen met je baby, peuter of kleuter kan een geweldige ervaring zijn. Onthou dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je baby veilig is in het water. Maar bovenal, geniet! Die verwondering van je kindje als die in het warme water ligt en het gevoel heeft door het water te zweven. Het spetteren in het water en de qualitytime die je samen hebt is het leukste van allemaal!

footer-7
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.