Skip to Content

Zwemmen met je baby – tips om het veilig te houden

Als ouder wil je natuurlijk dat je baby veilig is, zowel op het land als in het water. Zwemmen met je baby kan een leuke en spannende ervaring zijn, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby veilig is in het water. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke tips om veilig te zwemmen met je baby.

zwemmen met je baby
Foto door Yan Krukau via pexels

Begin op jonge leeftijd, je kunt al zwemmen met je baby!

Het is het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen met zwemmen met je baby. Baby’s hebben nog een reflex waardoor ze automatisch hun adem inhouden wanneer ze onder water worden gehouden. Deze reflex verdwijnt na ongeveer 6 maanden. Het is dus verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met zwemmen om je baby te laten wennen aan het water en te leren drijven.

Gebruik een geschikte baby float of zwembandjes

Als je gaat zwemmen met een baby, dreumes, peuter of kleuter zonder zwemdiploma is het belangrijk om goed drijfmateriaal te gebruiken. Voor een baby heb je een speciale baby float waarin je baby veilig kan zitten in het water. Vanaf dat je kindje te groot wordt hiervoor en zelf wat actiever wordt kun je aan zwembandjes denken om de armen of een drijfharnas die ze om hun bovenlichaam dragen.

Blijf binnen handbereik

Houd jonge kinderen altijd binnen handbereik tijdens het zwemmen, zelfs als je kind een zwemvest draagt. Het is belangrijk om je baby te allen tijde in de gaten te houden en nooit je aandacht af te leiden, zelfs niet voor een seconde. Zwemmen met je baby kan vermoeiend zijn, dus zorg ervoor dat je niet te ver van de kant gaat zwemmen.

kamperen bij de Leistert
de Leistert

Vermijd drukke zwembaden

Het kan verleidelijk zijn om naar een druk zwembad te gaan om te zwemmen met je baby, maar het is beter om drukte te vermijden. Een druk zwembad kan gevaarlijk zijn, vooral als er veel mensen in het water zijn en je je baby niet goed in de gaten kunt houden. Kies in plaats daarvan voor een rustig zwembad of een rustige plek in de natuur waar je baby veilig kan zwemmen.
Vaak zijn er in zwembaden speciale ouder en baby zwemlessen waar je leuke waterspelletjes kunt doen om je kind watervrij te krijgen.

Lees ook deze blog over zwemmen met je kind

Gebruik zwemluiers

Als je kind nog niet zindelijk is, is het belangrijk om zwemluiers te gebruiken tijdens het zwemmen. Zwemluiers zijn speciaal ontworpen om het water niet op te nemen en te voorkomen dat je kind in het water poept. Het is belangrijk om altijd een reserve zwemluier bij je te hebben en de gebruikte zwemluier na het zwemmen weg te gooien.

Lees ook deze blog over zwemluiers

Zwemmen met je baby, dreumes, peuter of kleuter

Het is belangrijk om jonge kinderen te leren drijven in het water. Dit kan je kind helpen om zich comfortabeler en zelfverzekerder te voelen in het water. Begin met het ondersteunen van je baby onder de armen en laat hem of haar met de benen trappelen. Laat je baby langzaam wennen aan het water en oefen regelmatig om het vertrouwen in het water te vergroten.

Leer EHBO als je gaat zwemmen met je baby

Het is sterk aan te raden om een EHBO-cursus te volgen, zeker als je regelmatig met je baby gaat zwemmen. Het is essentieel om te weten hoe je moet handelen in noodsituaties en wat de juiste procedures zijn als je baby zich in een kritieke situatie bevindt. Door het volgen van een EHBO-cursus kun je de nodige vaardigheden en kennis opdoen om snel en doeltreffend te reageren in geval van een noodgeval in het water. Dit geeft je niet alleen meer zelfvertrouwen tijdens het zwemmen met je baby, maar kan ook het verschil maken tussen leven en dood in een noodsituatie.

Controleer de temperatuur van het water

Zorg ervoor dat het zwemwater een veilige temperatuur heeft voor je baby om onderkoeling te voorkomen. Controleer altijd de watertemperatuur voordat je gaat zwemmen. De ideale watertemperatuur voor baby’s ligt tussen de 37 en 38 graden Celsius, omdat dit overeenkomt met de lichaamstemperatuur van een baby. Een iets warmere watertemperatuur kan bijdragen aan de ontspanning en kalmering van de baby.

Laat kinderen zonder zwemdiploma nooit alleen achter in het water

Laat kinderen zonder zwemdiploma nooit alleen achter in het water, zelfs niet voor een korte tijd. Het is belangrijk om te allen tijde in de buurt te zijn om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat er altijd een volwassene in de buurt is die toezicht houdt op jonge kinderen tijdens het zwemmen. Een klein kind kan al verdrinken in een klein plasje water. Dus ook een ondiep kinderbadje is onveilig om je baby, dreumes, peuter of kleuter bij alleen te laten!

Zwemmen met je baby – genieten en opletten!

Het is fantastisch om met je baby, peuter of kleuter te zwemmen. Zorg er altijd voor dat je kindje veilig is in het water. Maar vergeet vooral niet te genieten! De verwondering in de ogen van je kindje wanneer het in het warme water drijft, het spelen en spetteren samen, en de waardevolle qualitytime maken het zwemmen tot een onvergetelijke ervaring!

footer-7
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.