Scrabble Junior – een spel vol letters!

Wie kent het niet, het spel met de vierkanten lettertjes en de speelplaat met de gekleurde vakjes?
Juist, Scrabble! Uren heb ik het van kleins af aan gespeeld en nog doe ik het graag.  Vanaf het moment dat in 2001 de digitale versie uitkwam, Wordfeut, wordt het wereldwijd dagelijks door bekende (en onbekende) op afstand met elkaar gespeeld. En je kan nog chatten tijdens het spelen ook. Een uitkomst om de dag door te spreken met een vriendin die ver weg woont. Althans dat is mijn ervaring.
Toen er via MamaScrapelle dan ook een aanvraag lag van Mattel, om de nieuwe Scrabble versie voor kinderen uit te proberen, in verband met World Scrabble Dag op 13 april, was ik al gauw om. Dat het de scrabble junior versie betrof vond ik alleen maar leuker. Ik ben namelijk heel benieuwd op welke manier ze de uitdaging aangaan om dit spel voor jonge kinderen interessant, uitdagend en leerzaam te maken.

Scrabble junior een taalspel voor kinderen

Wat als eerste opvalt aan scrabble junior is de vrolijke geel/blauwe doos met figuurtjes en letters. Daarbij is er in de hoek duidelijk aangegeven dat het spel twee spelniveaus heeft; voor beginnende lezertjes en al lezende kinderen. Mooier kan bijna niet.

Het spelbord is uitvouwbaar en het is direct te zien wat het begin, dan wel de wat gevorderde zijde is. De lettertjes zitten apart verpakt in een plastic zakje, maar kunnen na openknippen in het handige blauwe, bijgeleverde, stoffen letterzakje gedaan worden. Dan zitten er nog 30 blauwe fiches bij. Waar de blauwe fiches voor zijn wordt duidelijk na het lezen van de handleiding. Ze dienen alleen even uitgedrukt te worden uit het voorbedrukte karton en kunnen na het spelen van het spel in een wit opbergvakje in de doos worden opgeruimd.

Inhoud:

Tweezijdig spelbord
85 letterblokjes in leesletters, inclusief twee blanco blokjes
30 blauwe fiches
letterzakje
boekje met spelregels

Wat direct opviel bij het klaarleggen van alle benodigdheden is dat de jongste hier in huis, 6 jaar, eigenlijk al direct de goede kant voor haar niveau wist klaar te leggen en al woordjes probeerde na te maken. Precies de bedoeling van het spel aan de ‘makkelijke zijde’.
Ik zelf pakte intussen de spelregels erbij. Iets wat ik meestal een grotere uitdaging vind dan het spel zelf, wat nieuw aangeleerd moet worden. Die handleidingen zijn vaak zo ingewikkeld dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Maar de gebruiksaanwijzing van Scrabble Junior is letterlijk kinderlijk eenvoudig.

Alles klaar, spelen maar

Dit spel kan dus eigenlijk zo vanuit de doos gespeeld worden. Geengemopper en ongeduldige kinderen aan tafel, maar alles uitpakken, klaarleggen en direct spelen.

Spelregels scrabble junior

Voor de kleinste, vanaf zes tot acht jaar volgens de handleiding van scrabble junior, is er spelniveau 1. Dit is het ‘Woorden en Plaatjes’ spel aan de blauwe zijde van het spelbord.
Bij dit spel krijgen alle spelers vijf letters, en leggen die voor zich neer met de letters zichtbaar voor iedereen. De blauwe fiches worden aan de zijkant gelegd, dit wordt de ‘Pot’ genoemd. Hieruit krijgt een speler een fiche wanneer hij/zij een woord heeft weten te maken.

De jongste speler begint en legt twee van zijn letterblokjes op dezelfde letters die hij/zij op het bord terugvindt. Vervolgens pakt hij/zij twee nieuwe letters uit het scrabblezakje. Dit doe je na elke beurt dat je letters hebt weggelegd. Elke keer weer aanvullen tot vijf letters. Vervolgens legt de volgende twee letters neer. Dit mogen ook letters zijn die niet op het bord voorgezegd zijn maar wel in het betreffende uitgebeelde woord thuishoren. De eerste die als snelste een woord weet te voltooien verdient een fiche. Elke beurt mag je maximaal twee en minimaal één letter neerleggen. Wanneer je door het neerleggen van een laatste steentje twee woorden weet af te maken krijg je twee fiches. Zo worden de kinderen dus uitgedaagd om strategisch te spelen al hebben ze dat eigenlijk helemaal nog niet door, ervaarde ik met ze tijdens het spelen.

Omdat de letters van alle spelers openliggen worden de kinderen ook uitgedaagd om naar de andere te kijken en zo te bedenken wanneer en waar ze beter wel of geen letter neer kunnen leggen. Dit om te voorkomen dat je buurman en er met jouw punten vandoor gaat. Wie de meeste fiches aan het einde van het spel behaald heeft, is de winnaar van scrabble junior.

Een niveau moeilijker voor wie al echt lezen en schrijven kan

Scrabble junior kan een niveau moeilijker gemaakt worden door de gele kant te gaan spelen. Aangezien hier ook kinderen rondlopen van negen jaar en ouder konden we die kant ook meteen uitproberen. De gele zijde is namelijk niveau 2. Op deze kant geen afbeeldingen of voorbeelden van woorden te zien, alleen maar rood, groen en blauwe vakjes.

Je gebruikt dezelfde letterblokjes en fiches als bij de makkelijke versie. De spelers krijgen ook vijf letters en leggen die open en zichtbaar voor anderen voor zich neer. Ook hier geldt, wanneer je een woord gemaakt hebt ontvang je een fiche. Sta je op een blauw vakje krijg je twee fiches en sta je op een rood vakje dan verdien je drie fiches.

Zoveel letterblokjes als je weglegt om een woord te maken, zoveel letterblokjes pak je terug uit het zakje, aangevuld tot vijf. In deze versie mag je wel meerdere letters in een keer neerleggen. Kun je echt geen woordje maken door een slechte combinatie van letters dan mag je ruilen. Dat kost je wel je beurt.
Het spel eindigt wanneer de letterzak leeg is en één speler al zijn letterblokjes heeft gebruikt, of totdat geen van de spelers geen letterblokjes meer aan kunnen leggen. De speler met de meeste fiches heeft scrabble junior gewonnen.

Scrabble junior wereld scrabble dag 13 april

Scrabble junior is leuk én leerzaam

Dit spel is zo snel en eenvoudig te leren dat het voor iedereen te spelen is. Ook is het een erg leerzaam spel, want de makkelijke versie leert kinderen lezen en schrijven tegelijk. Bij de wat moeilijkere versie moeten de kinderen de woorden zelf bedenken, net zoals bij de volwassenen versie. Wel zit er bij de speluitleg een standaardlijstje met voorbeeld woorden om het spel te beginnen, dit maakt het beginnen net wat makkelijker voor de spelers.
Scrabble junior is een spel naar mijn hart dat hier deze afgelopen week elke dag al een keertje op tafel heeft gestaan om gespeeld te worden. Wat vooral ook heel fijn is, is dat de kinderen dit spel zonder inbreng en hulp van ouders, (uiteindelijk), helemaal zelf kunnen spelen!

wereld scrabble dag 13 april

Wereld Scrabble dag, 13 april

Wereld Scrabble Dag wordt jaarlijks op 13 april gevierd en is bedoeld om het populaire bordspel Scrabble te promoten en te vieren. Scrabble werd in 1938 bedacht door Alfred Mosher Butts, die geboren werd op 13 april.  Het is een taalspel* waarbij spelers woorden op een speelbord moeten leggen en punten verdienen op basis van de waarde van de letters en de plaatsing van de woorden op het bord. Wereld Scrabble Dag biedt spelers over de hele wereld de mogelijkheid om samen te komen, hun vaardigheden te verbeteren en de liefde voor taal en woorden te vieren. Het is een dag die enthousiaste Scrabble-fans niet willen missen.

Scrabble junior is wat mij betreft de kers op de taart op Wereld Scrabble dag en het is zeker een reden voor een feestje als je met zo een mooie, leuke en leerzame versie van het al zo oeroude spel komt.

Footer4 nieuw
Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.