zindelijkheidstraining nacht, een belangrijke tip

Dag- en nachtzindelijk, beide gaan samen maar staan ook los van elkaar. Elke ouder of opvoeder die dit meegemaakt heeft bij hun kinderen weet dat het een pittige fase kan zijn. Ik heb als ouder en als pedagogisch professional meegemaakt dat dagzindelijk zijn niks zegt over de nachten en vice versa. Ieder kind is anders en er is niet 1 juiste aanpak. Wel zijn er een paar dingen die belangrijk zijn voor iedereen! Hieronder volgt een belangrijke tip voor zindelijkheidstraining nacht van een kind.

zindelijkheidstraining nacht van een kind

zindelijkheidstraining nacht van een kind

Zindelijkheidstraining nacht van een kind vraagt om een aanpak die aansluit bij jullie mogelijkheden. Zo is het haalbaar voor het kind maar ook voor de ouder/verzorger. Moet je namelijk 6x per nacht eruit voor een langere periode, dan breekt dit ook op. Er is 1 iets wat wel voor iedereen gelijk is bij het nachtzindelijk trainen van een kind. We spreken hier over de nacht, avond en dan is het donker! Goede verlichting is echt onwijs belangrijk. Voor jezelf en voor je kind. Voor een vertrouwd gevoel maar ook zeker veiligheid.

Een reden voor een kind om lastig nachtzindelijk te worden is het donker. De fantasiefase is in volle bloei en in elk donker hoekje kan een monster wonen. Tegelijk heb ik als ouder ervaren dat ik in mijn slaapdronken bui regelmatig een teen flink kan stoten door het donker. Maar ook hebben wij een vrij hoge trap die we af moeten naar de wc. Voor de veiligheid is goed licht op de trap in het donker cruciaal.

De tip

Hier in huis werken wij om die reden graag met rustig licht. Led strips zijn echt ideaal, want die kan je overal wel plakken. Ook op de trap! Tegelijk zijn wij gek op gadgets en besturen wij onze verlichting door middel van wifi en een app. Je kan kleuren kiezen, timers zetten en de intensiteit instellen. Wifilampen zijn voor ons echt onmisbaar geworden en hebben het zindelijkheidstraining nacht van een kind zeker makkelijker en vooral veiliger gemaakt.

trap met verlichting
Foto van Ledstripkoning

Zindelijk

Zindelijk ben je als de signalen van poepen en plassen op tijd je hersens bereiken en een persoon hiernaar kan handelen. Dus naar een passende plek gaan “de behoeftes” te doen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dag- en nachtzindelijk. Ons lichaam is namelijk in de avond/nacht in een andere modus dan overdag waardoor we langer niet naar het toilet hoeven. Het doel is dus om een kind bewust te maken van de signalen, ze daar naar te laten handelen en om een dag- en nachtritme te krijgen met betrekking tot plassen en poepen. Zindelijkheidstraining nacht van een kind kan best even duren, en dat is oké.

101 dingen om te doen terwijl je op de wc zit
101 dingen om te doen terwijl je op de wc zit

Andere tips zindelijkheidstraining nacht van een kind

Bij de zindelijkheidstraining nacht van een kind is dus de juiste verlichting om diverse redenen echt heel belangrijk. Wat voor ons ook heeft geholpen is de druk weghalen. Er zijn speciale nachttrainers, luiers, die tot best een grote maat gaan. Ook zijn er matrasbeschermers beschikbaar, wegwerp of herbruikbaar. Ik vond het zelf belangrijk om het matras tegen ongelukjes te beschermen. Wat ik heel erg merkte aan het begin van het nachtzindelijk trainen is dat mijn oudste dochter een omgekeerd ritme had van haar lichaam. Overdag ging ze niet naar de wc, en in de nacht kwam juist alles eruit. En vaak ook.

Bij het zindelijkheidstraining nacht van mijn kind ben ik dus eerst haar dagritme gaan aanpakken. Eerst vond ik het wel makkelijk een kind wat amper naar de wc ging overdag. Zonder echt heel bewust te zijn van het effect wat dit had op de nacht. Ik ben haar dus overdag vaker naar de wc gaan sturen. In de nacht gebruikten we een trainer, een matrasbeschermer en maakten we haar op vaste tijden wakker om te laten plassen. Op den duur herkende ze haar signalen van het lichaam en werd ze wakker als ze moest plassen. Ook merkten we dat haar dag- en nachtritme met betrekking tot het plassen weer in de juiste balans kwam.

zindelijkheidstraining nacht van een kind

Zindelijk!

Dit was een belangrijke basis in het nachtzindelijk trainen van een kind. De volgende stap voor ons was onze dochter, vaak slaapsuf, veilig zelf van de trap af laten gaan als ze moest plassen. Ik ben heel blij met onze smart wifilamp wat een fijn en warm licht afgeeft. En eigenlijk gaat het heel goed. Iets met loslaten en vertrouwen hebben als mama. Inmiddels is ons nachtzindelijk trainen van een kind alweer voltooid. Mijn oudste dochter is prima zindelijk overdag en in de nacht! En voor als straks mijn jongste dochter aan de beurt is, hebben wij al fijn licht hiervoor. En ik stoot veel minder tenen als ik zelf eruit moet ;).

Wat is voor jou een belangrijke tip met het zindelijkheidstraining nacht van een kind?

zindelijkheidstraining nacht van een kind

Lees ook deze blogs

Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.