Zet iemand in het zonnetje met zonnebloemen! – een goed doel

Deze is week is een mooie actie gestart van Vereniging de Zonnebloem, samen met bredamaaktmijblij en online pluktuin Pluukz. Het doel: zoveel mogelijk mensen in het zonnetje zetten. Nou zijn zonnebloemen altijd leuk om te krijgen (en te geven), maar hieronder lees je waarom deze landelijke actie is opgezet.

Zet iemand in het zonnetje met zonnebloemen!

Waarom de zonnebloem actie?

Eenzaamheid is een onderwerp wat al een paar jaar lang in de belangstelling staat. Ook de Zonnebloem, bredamaaktmijblij en Pluukz voelen zich betrokken bij dit onderwerp. Zeker toen duidelijk werd dat mensen vorig jaar, door corona, nog eenzamer zijn geworden. De percentages verschillen per leeftijd, maar van alle 75-plussers bijvoorbeeld, voelt 56% zich eenzaam. En het zijn niet alleen de ouderen die zich alleen voelen, je ziet het terugkomen in alle leeftijdscategorieën en dat eenzame gevoel neemt toe.

Om mensen wat extra zonneschijn te brengen, is de zonnebloem actie opgezet. Zet iemand in het zonnetje via zonnebloemen. Het is de bedoeling dat je zonnebloemen brengt naar iemand die wel een extra steuntje kan gebruiken, of dat je via de zonnebloem vereniging de zonnebloemen laat bezorgen bij een onbekende. Daarmee kun je iemand dag opfleuren! En als je dit dan via social media deelt, en een paar mensen nomineert om dit ook te doen, wie weet ontstaat er dan wel een mooie ‘olievlek’ en staan er overal in Nederland zonnebloemen op de vaas.

Waarom is dit een mooie actie om aan mee te doen?

Eenzaamheid is een ingewikkeld thema vind ik. Je kunt niet zomaar de eenzaamheid van iemand anders oplossen, het is een gevoel wat in iemand zit, en soms ook wanneer er wel allerlei sociale contacten zijn. Ik las er laatst nog het boek Gedialogeerd over. Voor ouderen speelt ook mee dat gezinnen en daarmee families steeds kleiner worden, we meer op onszelf gericht zijn en dat mensen ook steeds ouder zijn wanneer ze in een verpleeg- of verzorgingshuis gaan wonen.

Om mensen meer met elkaar te verbinden, zeker in de ouderenzorg, helpen initiatieven zoals het combineren met huisvesting van ouderen, met jongeren of bijvoorbeeld een kinderopvang. En natuurlijk activiteiten waar je elkaar kunt ontmoeten en samen zijn. Dat is niet zomaar van de een op de andere dag opgelost, dat vraagt meer en blijvende aandacht voor elkaar. Een mooi voorbeeld is Teun Toebes, die zelf als student in een verpleeghuis woont.

Desondanks denk ik wel dat deze zonnebloemactie een goed idee is! Eenzaamheid is een groot thema, maar daar kun je denk ik juist in kleine stapjes wat verandering in brengen. De zonnebloem staan symbool voor wat extra vrolijkheid en je weet dat er aan je gedacht wordt. Wat meer naar elkaar omkijken en iemand extra in het zonnetje zetten, dat helpt altijd.

Op welke manier kun je iemand in het zonnetje zetten?

  1. Doneer aan Vereniging de Zonnebloem en de vrijwilligers van de vereniging bezorgen de zonnebloemen door het hele land.
  2. Haal je zonnebloemen op bij de pick-up, zodat je ze zelf kan geven aan iemand die je graag in het zonnetje wilt zetten
  3. En je kunt ook een bos laten bezorgen, met een persoonlijk kaartje.

De actie loopt van 12-28 augustus. Op 28 augustus kun je de zonnebloemen ophalen in Breda of Tilburg.

Wie wil jij graag wat extra zonneschijn bezorgen? klik hier voor meer informatie, en zet iemand in het zonnetje met zonnebloemen!

Zet iemand in het zonnetje met zonnebloemen!

Lees ook deze blog over bloemen laten bezorgen

Footer3
Anouk
Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op Mamascrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Met vriendinnen en ook alleen ga ik graag op pad. Van musea tot lekker op het terras en van een goede strandwandeling tot naar de bioscoop. Naast mamascrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.