De Week van Het Vergeten Kind – hoe kun je helpen?

Ieder jaar vindt van 29 januari tot en met 4 februari de Week van het Vergeten Kind plaats. In Nederland groeien naar schatting 100.000 kinderen op in gezinnen met heftige problemen. Deze kinderen hebben vaak het idee dat niemand hen ziet. In hun kleine wereld wordt de eenzaamheid steeds groter. Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor deze kinderen. Vanuit MamaScrapelle willen we graag aandacht vestigen op belangrijke goede doelen. Zeker als het over kinderen gaat. Lees verder en kijk hoe je kunt helpen!

Ieder kind een veilig en liefdevol thuis

Van 29 januari t/m 4 februari 2022 vindt ook dit jaar de Week van Het Vergeten Kind plaats. Om de aandacht te vestigen op het trieste feit dat er ook in Nederland kinderen zijn die verwaarloosd of mishandeld worden. Zij groeien op in moeilijke omstandigheden en hebben weinig mensen om hen heen die bescherming bieden. Gezinnen die belast zijn met psychische problemen, financiële zorgen, werkloosheid of slechte woonomstandigheden. Ouders die in hun eigen jeugd niet het goede voorbeeld hebben gekregen en daardoor ook niet weten hoe zij met moeilijkheden kunnen omgaan, of hulp kunnen vragen.

week van het vergeten kind
Afbeelding van Shlomaster via Pixabay

Week van Het vergeten kind – extra belangrijk in coronatijd

Eerder schreven we al over de uitdagingen rondom het opvoeden en opgroeien in coronatijd. In de huidige tijd is er een toename van zorgen over kinderen in moeilijke omstandigheden. Zij raken nog meer uit beeld door de scholensluitingen. Zij worden door hun ouders minder geholpen bij hun huiswerk, of ze hebben daar de digitale middelen niet voor. Hartverwarmend, maar ook hartverscheurend is bijvoorbeeld de serie Klassen uitgezonden op NPO. Ondanks de wil en inzet lukt het vaak niet om de kinderen te bereiken die juist extra aandacht nodig hebben. Des te belangrijker dat er in deze tijd aandacht komt voor de kinderen die in een sociaal isolement leven.

In het boek Met de kinderen alles goedopgroeien in tijden van crises van de Vlaamse pedagoog Pedro De Bruyckere wordt de kansenongelijkheid beschreven van kinderen uit verschillende milieus. Zo is uit Brits onderzoek gebleken dat in gezinnen die er financieel beter voorstaan, 30% meer tijd aan thuisonderwijs wordt besteed dan in armere gezinnen. De vooruitzichten van kansarme kinderen zijn daardoor verder verslechterd. De schrijver benadrukt dat elk kind het waard is om er met elkaar voor te gaan om de ongelijkheid te verminderen.

‘Life is not fair, but keep trying to make it more fair’

Pedro de Bruyckere
Het vergeten Kind hand in hand
Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay

Campagnes voor het vergeten kind

Tijdens de vorige Week van Het Vergeten Kind in 2021 was het thema Kinderen in sociaal isolement. Ambassadeurs van de stichting gingen met elkaar op pad, onder wie Jamai Loman, Natasja Froger, Juvat Westendorp, Angela Schijf, Saar Koningsberger en Babette van Veen. Samen met The Unforgettables (leden van de jongerenraad van Het Vergeten Kind) probeerden zij zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de problematiek en harten op de kaart te verzamelen. Via de petitie hebben zij 30.000 harten verzameld en hebben zij het onderwerp op de kaart gezet.

Langdurig isolement heeft namelijk grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Ze hebben minder zelfvertrouwen en meer last van depressie en angst. Zonder hulp en steun van hun netwerk is ook hun toekomst onzeker. Bijvoorbeeld doordat ze moeite hebben met het vinden van een opleiding, baan of stabiele huisvesting.

Kinderen in gesloten jeugdzorg

Momenteel vraagt Stichting Het Vergeten Kind aandacht voor jongeren in de gesloten jeugdzorg. Ook daarvoor is er een petitie opengesteld. Want helaas is de trieste constatering dat veel reeds kwetsbare jongeren extra beschadigd worden door een opname in een gesloten instelling.

De gesloten jeugdzorg helpt kinderen niet en is zelfs schadelijk voor kinderen. Kinderen komen er in onveilige situaties terecht: 87% wordt door begeleiders vastgepakt en op de grond geduwd, 78% wordt in een isoleercel opgesloten.  Dat laat zijn sporen na. Door hun tijd in de gesloten instelling krijgt 76% er psychische klachten bij, zoals nachtmerries, angsten en flashbacks. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Het Vergeten Kind.

Stichting van het Vergeten Kind

Wat je nog meer kunt doen? Kijk gauw op de site van Het Vergeten Kind. Doneer, kom met je school in actie (bijvoorbeeld door een sponsorloop of lesmateriaal) of meld je aan als vrijwilliger om te ondersteunen bij activiteiten.

Het vergeten kind gesloten jeugdzorg

Wat doet Stichting Het Vergeten Kind nog meer?

Het Vergeten Kind biedt een kinderprogramma aan waardoor kwetsbare kinderen weer even ‘gewoon’ kind kunnen zijn. Door plezier even al hun zorgen vergeten, op adem komen, spelen, vriendschappen sluiten, positieve herinneringen maken en meedoen. Zo is er Hotel Heppie Mierlo, een fijne en liefdevolle plek voor al die duizenden kinderen die het zo hard nodig hebben.

En uit onderzoek is gebleken dat deze weekenden veel betekenen voor deze kinderen. Zo voelen ze zich meer ontspannen en leren ze sociale vaardigheden. Hun batterij is opgeladen en ze hebben meer zelfvertrouwen. Kijk hier voor meer mooie onderzoeksresultaten!

Daarnaast zet de stichting activiteiten op die bijdragen aan een stabiel en veilig thuis voor alle kinderen. Het liefst in hun eigen gezin. Dat doen ze door beleidsmakers aan te jagen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en door zelf te laten zien hoe het ook anders kan.

We strijden voor een stabiele, liefdevolle omgeving waar zij zich goed kunnen ontwikkelen. We geven ze positieve ervaringen met échte aandacht, zodat ze zich gezien en gesteund voelen en ze weer zelfvertrouwen krijgen.

Stichting Het Vergeten Kind

Helden van het onderwijs en de hulpverlening

En bij deze niet te vergeten: hulde aan alle medewerkers in het onderwijs en de hulpverlening die zich zo enorm inzetten om deze kinderen in beeld te krijgen. Om goede hulp in te zetten, en om het netwerk van het gezin te vergroten. Zodat ze ook op langere termijn een stabiele en fijne thuissituatie hebben. De leerkrachten, die geen enkel kind over het hoofd zien of vergeten. Maar helaas kunnen zij niet altijd achter de voordeur kijken ondanks hun onderbuikgevoelens.

Zie bijvoorbeeld de review van het boek Stille leerling in je klas over wat dit betekent voor een leerkracht. Het verhaal wordt opgetekend uit de mond van Paul. Hij zegt: ‘ik heb veel gehad aan enkele leraren, omdat ze me zagen, me het gevoel gaven dat ik iemand was en ze me waardeerden’. Voor een kind kan deze aanwezigheid en aandacht een groot verschil maken.

Afbeelding van Ben_Kerckx via Pixabay

Wat kun je doen, bijvoorbeeld als je zorgen hebt over een kind of gezin in je omgeving? Probeer natuurlijk altijd eerst zelf in gesprek te gaan met ze. Of je iets voor hen kunt betekenen, omdat je ziet dat het niet zo goed gaat. Ook al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar vaak zijn kinderen én ouders opgelucht als iemand een handreiking biedt. Juist omdat dit hen het gevoel geeft dat ze gezien worden. Bij zorgen over de veiligheid van een kind kun je advies vragen bij Veilig Thuis. Zij kunnen tips geven over hoe je dit aan kunt pakken, en kunnen ook in actie komen als dat noodzakelijk is.

Meer achtergrondinformatie vind je ook in onze blog, over de taak van de maatschappij om kindermishandeling te signaleren.

Boekentips in het kader van de Week van het Vergeten Kind

Op StoerLeesVoer hebben we een aantal mooie reviews van boeken voor kinderen rondom het thema eenzaamheid en mishandeling. Heftige en indringende onderwerpen waarvan het belangrijk is dat het onder de aandacht komt. Want voor een kind is het gevoel dat ze er alleen voor staan misschien nog wel het moeilijkste.

  • In Grote mensen mogen ook niet slaan staat uitgebreide informatie over huiselijk geweld en kindermishandeling. Een voorbeeld hoe je kunt helpen is door een veilige cirkel met kinderen te maken. Bij wie voel jij je veilig? Wie kan je goed troosten? Wie maakt je aan het lachen?
  • De Koningin der Luizen. Een boek over eenzaamheid bij kinderen. Over het ontdekken dat het belangrijk is om hulp te vragen en van jezelf te houden.
  • Mama heeft een beer in haar hoofd. Een prentenboek voor kinderen over een ouder met psychische problemen.
Abeelding van stephencphotog via Pixabay

Help jij het vergeten kind?

Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

1 Response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.