Wat zijn de voordelen van een houten vloer?

Er is zoveel keuze in leuke vloeren dat het best een zoektocht is naar wat bij jouw huis past. Kies je voor hout, pvc, laminaat of vloerbedekking? Je wilt misschien iets wat onderhoudsvrij is, maar ook een warme en mooie uitstraling heeft. Het is in ieder geval goed om je in alle voor- en nadelen te verdiepen. Een tijdloze en verrassend duurzame keuze is een houten vloer. En dat kan zelfs met vloerverwarming. We geven een lijstje met vijf voordelen van een houten vloer!

De basis van je interieur

De vloer is letterlijk en figuurlijk de basis van je interieur. Een belangrijke keuze dus, en je wilt dan ook dat de vloer zo lang mogelijk meegaat. Want een nieuwe vloer leggen is een hele ingreep. Dan is de keuze voor een houten vloer in ieder geval heel verstandig. Want met goed onderhoud kan deze tientallen jaren meegaan! Een belangrijk voordeel in vergelijking met alle andere typen vloeren.

Wat zijn nog meer voordelen van een mooie houten vloer?

Vijf voordelen van een houten vloer

  • Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Door hout toe te passen in de woonkamer, creëer je een gezellige sfeer waar mensen zich snel thuis voelen. Het is natuurlijk ook mooi te combineren met meubels en accessoires. Met een houten vloer als basis kun je alle kanten op!
  • De meeste houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Een houten vloer houdt de warmte ook relatief lang vast in vergelijking met andere vloeren. Want de houten vloer geeft nog steeds warmte af wanneer de aanvoer van warm water door het vloerverwarming al is gestopt. En dat scheelt in de stookkosten. In deze tijd is dat zeker iets om rekening mee te houden bij de keuze voor een nieuwe vloer. Een houten vloer op vloerverwarming is dus een duurzame keuze.
  • Nog één van de voordelen van een houten vloer is dat het een tijdloze vloer is. Een investering voor de lange termijn, want het is over 40 jaar nog steeds mooi. En het past ook in ieder type huis en interieur. Modern, landelijk of industrieel? Een houten vloer is altijd een mooie basis.
  • Met hout is er natuurlijk veel mogelijk qua kleur en patroon. En het fijne is dat je er na een aantal jaar voor kunt kiezen om de vloer op te schuren en een andere kleur te geven. Een houten vloer vraagt onderhoud, maar het is dan wel een sterke vloer die over het algemeen weinig slijtage heeft.
  • Ook een belangrijk voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld vloerbedekking, is dat een houten vloer geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie. Er kunnen geen stof en bacteriën intrekken. Een mooie en gezonde keuze dus!
Voordelen houten vloer pexels-pixabay-276724
Pexels pixabay 276724

Waar kun je op letten bij de aanschaf van een houten vloer?

Hout is een natuurproduct, maar dan wil je niet dat er een stuk oerbos gekapt wordt voor jouw woonplezier. Let dus op het FSC-keurmerk, wat inhoudt dat er sprake is van verantwoord bosbeheer. Het behoud en herstel van natuurlijke bossen wordt daarbij bevorderd. Ook is er aandacht voor de biodiversiteit, en voor de werkomstandigheden. Het productieproces van een houten vloer is trouwens minder milieubelastend dan bijvoorbeeld tapijt en andere synthetische vloeren.

Voor het schoonmaken van een houten vloer wordt geadviseerd om kokosolie toe te voegen aan het reinigingsmiddel. Dit voorkomt dat vlekken in de vloer trekken en geeft een mooie, gladde uitstraling. Lees meer over onze efficiënte tips voor het huishouden!

Houd met vloerverwarming rekening met de instelling van de thermostaat. Stel de temperatuur niet lager in als 18 graden in de nacht, omdat het afkoelen en opnieuw opwarmen relatief veel energie kost.

Laat je in ieder geval goed voorlichten over een houten vloer, over de voordelen én de nadelen. Zo kun je een goed onderbouwde keuze maken, maar het is zeker dat je er lang plezier van zult hebben!

Voordelen houten vloeren Marijana via Pixabay
Marijana via Pixabay
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.