Verschillende soorten huidschimmel, een lijst met symptomen en tips

Er bestaan veel verschillende vormen van huidschimmels. En een van de eerste misverstanden die we uit de weg willen ruimen is dat schimmels een gevolg zijn van slechte hygiëne. Het is eerder omgekeerd. Schimmels kunnen juist gevormd worden door overdadig gebruik van zeep. Laten we de verschillende soorten huidschimmel eens op een rijtje zetten en de symptomen bespreken.

schurft soorten huidschimmel schimmelinfectie

Is schurft een soort schimmel?

Schurft, ook wel bekend als scabiës of scabies, is een besmettelijke huidaandoening veroorzaakt door de schurftmijt (Sarcoptes scabiei). Het is een parasitaire aandoening waarbij de mijten zich in de bovenste lagen van de huid ingraven en daar tunnels graven. Dit veroorzaakt intense jeuk en huiduitslag, vooral ’s nachts.

De belangrijkste symptomen van schurft zijn:

 1. Ernstige jeuk, die meestal ’s nachts erger wordt.
 2. Huiduitslag, bestaande uit kleine rode bultjes, blaasjes of puistjes.
 3. Rode, verhoogde lijnen of kronkelende patronen op de huid, die de tunnels weergeven waarin de mijten zich bewegen.
 4. Mogelijk heb je krassen en open wondjes als gevolg van de intense jeuk.

En dat brengt ons gelijk bij het tweede feit dat door veel mensen verkeerd wordt begrepen. Dat is dat schurft geen soort schimmel is. Schimmels horen eigenlijk tot de familie van de fungus of in de volksmond champignons. Schurft wordt veroorzaakt door een beestje. Beiden worden wel eens door elkaar gehaald. Daarom is het verstandig om een schurft test uit te voeren, zo weet je zeker wat er aan de hand is. De oplossing is daarna ook snel gevonden.

voetschimmel huidschimmel

Welke soorten huidschimmels zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten huidschimmels, ze worden voornamelijk onderscheiden door de plaats op het lichaam waar ze zich manifesteren. Een aantal die ik hieronder behandel zijn:

 • Vaginale schimmel
 • Hoofdschimmel
 • Ringworm
 • Pityriasis versicolor (zomerschimmel)
 • Voetschimmel (zwemmerseczeem)
 • Schimmelnagels
 • Liesschimmel

Hoe zien deze schimmelinfecties eruit en welke klachten geven ze?

 1. Vaginale schimmel (Candida albicans): Vaginale schimmel, ook wel vaginale candidiasis genoemd, wordt veroorzaakt door een overgroei van de schimmel Candida albicans. Symptomen kunnen zijn jeuk, een branderig gevoel, pijn tijdens het plassen, een witte, brokkelige afscheiding en roodheid en zwelling van de vulva.
 2. Hoofdschimmel (Tinea capitis): Hoofdschimmel is een schimmelinfectie van de hoofdhuid en de haren. Het kan leiden tot jeukende, schilferige plekken op de hoofdhuid. Haarverlies, zwelling en soms zelfs ontstoken huidgebieden kunnen voorkomen.
 3. Ringworm (Tinea corporis): Ringworm is een schimmelinfectie van de oppervlakkige lagen van de huid. Ringworm presenteert zich als rode, jeukende, ronde vlekken met een schilferige rand. De vlekken kunnen op het lichaam verschijnen en lijken op een ring, vandaar de naam.
 4. Pityriasis versicolor (zomerschimmel): Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door de schimmel Malassezia. Het resulteert in lichte of donkere vlekken op de huid, vaak op de romp en de armen. De vlekken kunnen schilferig zijn en leiden tot een ongelijkmatige huidskleur.
 5. Voetschimmel (zwemmerseczeem): Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, treedt op tussen de tenen en op de voetzolen. Het kan leiden tot jeuk, branderigheid, roodheid, schilfering en soms zelfs blaarvorming.
 6. Schimmelnagels (onychomycose): Schimmelnagels zijn een infectie van de nagels door schimmels. De nagels kunnen geelachtig, broos en verdikt worden. Ze kunnen loskomen van het nagelbed en kunnen soms pijn veroorzaken.
 7. Liesschimmel (Tinea cruris): Liesschimmel is een schimmelinfectie in de liesstreek en de bovenste dijen. Het veroorzaakt rode, jeukende, schilferige plekken die vaak een ronde vorm hebben. Het kan zich uitbreiden naar de bilplooi en de binnenkant van de dijen.

Het is belangrijk om te weten dat deze beschrijvingen algemeen zijn en dat de symptomen en verschijningen variëren. Als je denkt dat je een van deze aandoeningen hebt, raadpleeg dan een medische professional voor een juiste diagnose en een passende behandeling van de huidschimmel.

schurft soorten huidschimmel schimmelinfectie

Wat veroorzaakt huidschimmels?

Te lang baden en het gebruik van veel zeep is een van de oorzaken. Een antibioticakuur kan schimmels veroorzaken. Ook een andere huidziekte en diabetes kunnen voor schimmels zorgen. Tenslotte kan een verminderde immuniteit (bij HIV of tijdens een chemokuur) schimmels laten groeien. Schimmels zijn daarnaast ook nog eens ontzettend besmettelijk. Veel schimmels worden op die manier doorgegeven.

Een voorbeeld voor de preventie hiervan zie je in een publiek zwembad. Voor je in het bad zelf gaat moet je heel vaak eerst door een voetbadje. Daarin zit een desinfecterend middel dat ervoor zorgt dat voetschimmel niet kan worden overgedragen door besmetting.

huiduitslag

Kun je schimmelinfecties behandelen?

Dat kan zeker, en omdat ze een jeukerig en branderig gevoel geven is het ook aan te raden. Daarnaast is het omwille van de hoge graad van besmetting aan te raden de huidschimmels zo snel mogelijk te bestrijden. Je kunt een crème aanbrengen op de plekken die aangetast zijn met de schimmel. Op sommige plaatsen van het lichaam is dat niet altijd handig, en voor die gevallen zal de arts pillen voorschrijven.

Je kunt ondertussen ook zelf helpen om vlugger van de schimmel af te raken. Enkele tips die je hierbij moeten helpen:

 • Gebruik weinig of geen zeep. Droog je goed af, vooral tussen de tenen en in de huidplooien.
 • Gebruik talkpoeder om alles goed droog te houden. Schimmels houden van vocht, warmte en vet.
 • Gebruik bij het afdrogen een andere handdoek voor de plaatsen waar de schimmel zit.
 • Draag iedere dag schone kleren en zorg dat ze niet nauwsluitend zijn.
 • Kies voor katoenen ondergoed en kousen, dat zal het vocht beter absorberen.

Kijk tenslotte ook of je huisdier niet de drager van de schimmel is. Zolang die niet genezen is zal je steeds opnieuw door je hond of kat besmet worden.

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.