Skip to Content

Afwassen met kinderen, tips om het leuker te maken

Een kind kan de afwas doen, toch? Tegenwoordig is afwassen bijna ouderwets met in elk huishouden wel een afwasmachine. Maar met de groene revolutie, de stroomprijzen die flink stijgen maakt handmatig afwassen weer zijn intrede in vele huishoudens. En ook als je wel een vaatwasser hebt is het om diverse redenen goed om te gaan afwassen met kinderen. Waarom? Ik leg het jullie uit. En als je op zoek bent naar mooie design thee- en handdoeken, dan zal ik vooral ook verder lezen. Want Nederland is een tof designmerk rijker die je keuken een toffe upgrade geven.

Waarom afwassen met kinderen

Er zijn diverse redenen waarom afwassen met kinderen een goed idee is. Ik zet ze eerst even op een rijtje voor jullie!

 • Verantwoordelijkheid
 • Heitje voor een karweitje, beetje bijverdienen
 • Onderdeel van een huishouden zijn
 • Perfecte moment om met elkaar te praten
 • Duurzaam

Verantwoordelijkheid bij afwassen met kinderen speelt op diverse niveaus. Denk aan verantwoordelijk omgaan voor diverse materialen. Glas was je voorzichtiger af dan bijvoorbeeld houten items. Maar pas ook op voor scherpe messen! Een kind voelt zich groot en verantwoordelijk als het met de diverse materialen mag omgaan. Uiteraard zal het eens misgaan, zeker bij jongere kinderen. Maar toch zullen ze je verbazen met hoe weinig er uiteindelijk kapot gaat. (uitzonderingen daar gelaten). Zo hebben wij ooit de keuze gemaakt op de BSO waar ik toen werkzaam was om alles van plastic weg te doen en voor echte glazen te gaan. In een jaar tijd is er bij mij maar 1 glas kapot gevallen. Kinderen gingen meteen heel voorzichtig ermee om.

Extreme angst voor naalden en bloedprikken

Heitje voor een karweitje, onderdeel huishouden en meer

Klinkt ouderwets hè? Is het ook. Maar de strekking blijft gelijk, je kind doet een klusje om een beetje geld te verdienen. Zo leren ze al jong om om te gaan met de maatschappij later waarbij je moet werken voor je geld. Ze verdienen een eigen centje die ze ook weer kunnen sparen of uitgeven. Die financiële vrijheid is goed om te geven als dat past bij een kind. De een zal dit al hebben op 7-jarige leeftijd waar een ander dat op latere leeftijd heeft. Afwassen met kinderen. of beter gezegd je kind laten afwassen kan dan tegen een kleine betaling gebeuren.

Ook kan afwassen met kinderen zorgen voor een saamhorig gevoel. Een kind is dan onderdeel van het huishouden. een huishouden waarin dingen moeten gebeuren. Naast plezier en spelen, horen er ook klusjes bij. Veel kinderen vinden het heerlijk om te helpen.

Heb je wel eens gehoord van ‘De afwasmethode’? Toen ik pedagogisch professional was mocht ik met mijn studiegenoten langs bij Abel, van Taarten van Abel. Dit tv-programma is zeer sterk in het contact maken met kinderen. Abel legde aan ons uit dat dit kwam door de afwasmethode. Samen ben je bezig met een taak, en daardoor kan je makkelijker praten. Een kind voelt zich minder in de spotlight en is lekker bezig en daardoor loopt juist een gesprek beter. Daarbij is er geen afleiding van schermpjes. Afwassen met kinderen is dus een ideaal moment om eens oprecht met elkaar te kunnen praten.

En dan is er nog het stukje duurzaam. Een wasbak warm water is minder kostbaar dan een vaatwasser die 1,5 uur heet aan het draaien is. Minder water, minder stroom, minder gas.

afwassen met kinderen
Photo via Pixabay

Hoe maak je afwassen met kinderen leuk?

Het hoeft natuurlijk niet altijd leuk te zijn. Het ligt aan je doel waarom je wilt afwassen met kinderen. Maar je kan het zeker een stuk leuker maken. Want met plezier gaan dingen sneller en beter. Doe lekker een muziekje aan, heb alle aandacht voor je kind, of laat het juist lekker even alleen als die behoefte er is. Probeer positieve dingen te benoemen van wat het kind aan het doen is.

En zorg voor toffe theedoeken! Ja echt, mijn dochters hebben een eigen theedoek waar ze graag mee aan de slag gaan. Net zoals lekker afwasmiddel. Meestal kies ik voor ecologisch maar soms willen ze juist een bepaalde kleur en dat mag dan ook. Ze hebben een stem en eigen items waardoor ze zich meer betrokken voelen. Afwassen met kinderen kan echt leuk zijn.

Je kind is een superheld

Uiteraard wilde ik in beeld vangen hoe mijn dochters aan de afwas stonden. Maar het licht werkte niet mee en we wassen niet dagelijks af. Ik had net de toffe thee- en handdoeken van VAAT Amsterdam ontvangen en zodra ik mijn dochters ieder een vaatwasborstel had gegeven, en ze ieder een eigen theedoek mochten kiezen… waren ze weg! Ze waren namelijk echte afwassuperhelden en klaar voor diverse missies. De theedoeken zijn dus ruim genoeg voor een superheldencape, en met twee zijn het net vleugels.

Dus hierbij de foto’s after het afwassen. Het is nog vakantie hier en ze zaten zo in hun fantasiespel, ik heb ze lekker gelaten als afwassuperhelden. Des te makkelijker is het weer om ze bij een volgende afwasbeurt in te schakelen. Superhelden verzamelen maar! Kies uw cape en was af :).

Design theedoeken van VAAT

Ik gaf al in mijn intro van deze blog over afwassen met kinderen aan dat er hele toffe designer theedoeken zijn. Niet alleen theedoeken overigens, ook bijpassende handdoeken. Het Nederlandse merk VAAT Amsterdam maakt een feestje ervan in de keuken met hun toffe designs. Enkele toffe punten van VAAT:

 • Ontworpen in Amsterdam
 • Gemaakt in Portugal, geen uitbuiting dus tijdens productie proces
 • Jacquard geweven: dus duurzaam en slijtvast
 • BCI- en OEKO-Tex gecertificeerd
 • Extra groot hoekig formaat met lusje aan de lange zijde
 • Thee- en handdoeken in bijpassende kleuren en printjes
 • Voor elke smaak en stijl wel een printje/kleur
 • Instant upgrade van je keuken

Ja wij worden wel erg blij van VAAT moet ik zeggen. Dit is weer Nederlands design op z’n best. Als ik ga afwassen met kinderen mogen ze een printje en kleurtje kiezen. Dat draagt al bij aan het plezier. Daarnaast staat het superleuk in de keuken. Ook vind ik het fijn dat het een eerlijk productieproces kent, geen kinderarbeid of vervuiling voor het milieu. Heerlijk dat het formaat groot is en dat de doeken lekker dik zijn. VAAT is gewoon kwaliteit. Simpel.

VAAT als cadeautip

Wat zo leuk is van toffe thee- en handdoeken, is dat het een leuke cadeautip is! Krijgt je kind meer verantwoordelijkheden in huis zoals afwassen met je kind, geef het dan een eigen theedoek. Een klein gebaar misschien maar een kind kan dat echt waarderen. Doe er als grapje een toffe afwasborstel bij en gekke vaathandschoenen en klaar.

Dat brengt me ook naar de cadeautip voor mensen die net gaan samenwonen, of die voor het eerst op kamers of op zichzelf gaan wonen. VAAT heeft namelijk hele toffe cadeausetjes in een leuke cadeauverpakking. Kies jouw favo giftset uit van de webshop en je hebt een uniek en tof cadeau. Van Nederlands design. De kleuren zijn geschikt voor mannen en vrouwen, jong en oud.

Daarbij gebruik ik vaak theedoeken als ik kook. Zo grill ik vaak broodjes, naan of tortilla’s en in een theedoek blijven ze lekker lang warm. Met de VAAT theedoek staan ze ook nog eens extra leuk op tafel.

Afwassen met kinderen, doe jij dat? En waarom? En vind jij de doeken van VAAT ook zo tof?

Neem eens een kijkje op de website van VAAT Amsterdam

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.