Pim en Pom ontdekken Vermeer – een toffe voorbereiding

Ga jij ook naar het Rijksmuseum binnenkort? Pim en Pom ontdekken de schilderijen van Johannes Vermeer en dit is ook echt superleuk om met je kind te doen. In deze blog vertel ik je meer over de nieuwste expositie van het Rijksmuseum, het geweldige boekje van Pim en Pom en de serie op Schooltv met deze 2 vrolijke poezen. Het lezen van het omdraaiboek, gebaseerd op de tekeningen van Fiep Westendorp, is een fantastische voorbereiding voor een museumbezoek met je kind.

Pim en Pom ontdekken Vermeer

Pim en Pom ontdekken Vermeer

Het boek Pim en Pom ontdekken Vermeer bevat twee verhalen. Het is een omdraaiboek en beide verhalen hebben een heel sprekende cover. De verhalen zijn gebaseerd op twee bekende schilderijen van Johannes Vermeer. Het meisje met de parel en Het melkmeisje.

Pim en Pom ontdekken Vermeer

In Het Meisje met de parel gaan Pim en Pom gaan de twee poezen hun baasje, de Vrouw, achterna. Zij gaat namelijk naar tekenles in het museum. In het museum zie je echte schilderijen van Vermeer, waar de Vrouw naar kijkt. De Vrouw kiest Het meisje met de parel om na te schilderen. Zodra zij hiermee start duiken Pim en Pom in het schilderij, ze zien Maria die haar parel kwijt is. Natuurlijk willen Pim en Pom wel helpen zoeken.

Het tweede verhaal in Pim en Pom ontdekken Vermeer gaat over Het melkmeisje. In dit verhaal neuzen Pim en Pom rond in het atelier van de Vrouw. Hier oefent zij het schilderen. Zodra de Vrouw naar tekenles gaat, sluipen Pim en Pom achter haar aan. Ook nu willen ze graag mee! Bij de tekenles vertelt de leraar van alles over Het melkmeisje. Pim en Pom zien dat het melk op het schilderij staat en ook van dit schilderij willen zij meer weten. Ze komen terecht in de tijd van het melkmeisje en ze ontdekken van alles over melk, het drinken waar ze zo van houden.

Informatief

Pim en Pom ontdekken Vermeer is een hele goede voorbereiding op een bezoek aan het Rijksmuseum. Maar ook als je (nog) niet van plan bent om daar heen te gaan is het boek erg informatief. Jonge kinderen komen op deze manier speels in aanraking met schilderijen en in het bijzonder die van Johannes Vermeer. Zowel inhoudelijk, wat gebeurt er eigenlijk op de schilderijen?, maar ook qua grootte, licht en kleurgebruik. Zeer globaal natuurlijk, maar het wordt wel even aangestipt.

Elk verhaal eindigt met weetjes en een aantal vragen die de kinderen aan het denken kunnen zetten. Deze vragen gaan over het creatieve deel, bijvoorbeeld: Welke kleur zou jij gebruiken in dit schilderij?. Maar ook om kinderen geboeid te laten blijven, door bijvoorbeeld verschillen te zoeken.

De Vrouw

Pim en Pom ontdekken Vermeer – Fiep Westendorp en Mies Bouhuys

Het is heel bijzonder dat Pim en Pom ontdekken Vermeer is uitgegeven. De twee poezen zijn namelijk bedacht en getekend door twee mensen die inmiddels al zijn overleden. Meer dan 50 mensen hebben meegewerkt aan de televisieserie, waarover later meer, en vanuit daar is ook dit boek ontstaan.

Het melkmeisje

Fiep Westendorp is Nederlands bekendste illustrator. Haar oeuvre bestaat uit meer dan 10.000
illustraties. Bijna 1.000 daarvan zijn gemaakt voor Pim & Pom. Ze illustreerde kinderverhalen en -versjes
van onder anderen Annie M.G. Schmidt (bekend van o.a. Jip & Janneke en Pluk van de Petteflet) en
Mies Bouhuys en ze tekende veel voor tijdschriften en kranten. In 1997 ontving ze het Oeuvre Penseel,
een prijs die speciaal voor haar in het leven werd geroepen. Haar werk is nog altijd zeer geliefd en
bovendien springlevend.

Mies Bouhuys is bekend geworden als schrijver van jeugdliteratuur. Vanaf 1958 stonden haar
verhaaltjes en versjes over Pim en Pom wekelijks in het Parool. Pim en Pom waren de namen van de katten van Mies Bouhuys. Ze publiceerde veel jeugdboeken, waaronder ‘Anne Frank is niet van gisteren’ en ‘De straat van de heksen’.

Naar het Rijksmuseum

Van 10 februari tot 4 juni 2023 is er een speciale Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum. Nog nooit eerder waren er zoveel Vermeers tegelijk te zien in 1 museum. Het melkmeisje is onderdeel van de vaste collectie van het museum, maar voor deze gelegenheid lenen zij Het meisje met de parel en nog een aantal andere schilderen van Johannes Vermeer van het Mauritshuis. Allerlei musea in de wereld lenen topstukken uit van Vermeer aan het Rijksmuseum.

Pim en Pom ontdekken Vermeer is een goede start om daarna met je kind het Rijksmuseum te bezoeken. Bedenk hierbij dat het voor kinderen al geweldig is om rond te kijken in een museum. Dat bezoek hoeft niet lang te duren. Van mijn eigen kinderen weet ik hoe fijn het is als ze al 1 of 2 schilderijen herkennen en er iets van weten. Ze voelen zich dan heel competent over dat onderwerp en vertellen je er graag meer over. Dat ze dit van Pim en Pom hebben geleerd doordat jij het hebt voorgelezen is dan helemaal niet van belang. Ze zullen het nog beter onthouden als ze het ook in het echt hebben bekeken.

Na het bezoek aan het museum zullen ze nog meer plezier halen uit het boek Pim en Pom ontdekken Vermeer. Want dan hebben ze de schilderijen in het echt gezien!

Pim en Pom ontdekken Vermeer

De avonturen van Pim en Pom in het museum

In de serie De avonturen van Pim & Pom in het museum duiken de katten Pim en Pom in de wereld van beroemde kunstwerken. Iedere aflevering vormt een ander kunstwerk uit een Nederlands museum het decor voor hun ontdekkingstocht. Pim en Pom ontdekken in deze serie Vermeer, maar ook vele andere kunstenaars.

De afleveringen en de bijbehorende lesbrieven moedigen kinderen aan om naar kunst te kijken. Ze kunnen vrij fantaseren over wat ze zien. De lesbrieven bieden maak- en doe-opdrachten voor in de klas, die aansluiten bij de kunstwerken. Ook heb je de mogelijkheid om het kunstwerk te printen en met een bijbehorende, door kinderen versierde lijst, op te hangen in de klas. Zo ontstaat er vanzelf een museum! De serie is te zien via SchoolTV en NPO start.

Ben je helemaal niet van plan om naar het Rijksmuseum te gaan en houd je gewoon van kunst of wil je je kind hiervan iets meegeven? Ook dan is Pim en Pom ontdekken Vermeer heel erg geschikt!

Creatieve ideeën voor thuis en in de klas

Aan de hand van Pim en Pom ontdekken Vermeer kun je natuurlijk thuis en in de klas ook met dit thema aan de slag. In het midden van het boek staan er al een paar ideetjes waar je verder op kunt borduren. Zo staat er ook een moderne uitvoering van het Meisje met de parel. Bij ons op school hebben de bovenbouw kinderen tijdens handvaardigheid les hun eigen variant gemaakt van het Meisje met de parel. Ze tekenden bijvoorbeeld een moderne versie met make-up, een peace teken gevormd met de vingers of een sigaret erbij. Sommige kinderen gingen aan de slag met spijkers op een houten plank en touwen spannen en met mozaïek tegeltjes werd ook een Meisje met de parel gevormd.

Je kunt ook kijken naar de kleuren die Vermeer heeft gebruikt zoals huidskleur, blauw, oker en geel. Kunnen ze daar een eigen kunstwerk van maken?

Bij het melkmeisje kun je de kinderen zelf broodpap laten maken en proeven, naar de boer om te kijken hoe een koe nu gemolken wordt ( vaak met een melkrobot in plaats van met de hand zoals in het prentenboekje) en verse koemelk versus de melk uit de supermarkt laten proeven.

Praat over de verschillen van de twee kunstwerken. Het meisje met de parel is een portret waar het Melkmeisje veel meer laat zien op de tekening dan het meisje zelf. Kunnen ze zelf ook een portret maken en een persoon met andere dingen erbij?

Maak je eigen portretfoto als Het Meisje met de parel. Dat kan ook prima een jongen met de parel zijn natuurlijk! Eventueel kun je ook zelf eigen clip oorbellen knutselen. Bij AliExpress kun je goedkoop clip oorbellen kopen om zelf creatief aan de slag te gaan.

En misschien wil je wel aan de klas met PixelHobby, BeedzArt, Schilderen op nummer of een gave puzzel van Het meisje met de parel.

Zo zie je maar weer dat je door het lezen van een prentenboek als Pim en Pom ontdekken Vermeer er een heel thema van kunt maken voor thuis en in de klas. Kijk zeker op de site van de tvserie van Pim en Pom waar je bij nog veel meer kunstwerken lesbrieven kunt vinden die geschikt zijn voor kinderen vanaf 4 jaar.

Specificaties Pim en Pom ontdekken Vermeer

Auteur: Tingue Dongelmans | Gebaseerd op verhalen en tekeningen van: Mies Bouhuys en Fiep Westendorp | Uitgever: Volt | 64 pagina’s | januari 2023 | 9789021477602 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.