Skip to Content

Lequ maakt je wereld groter. Breng het plezier in leven terug bij kinderen

De afgelopen tijd hoor je het steeds vaker terug in het nieuws. Kinderen raken het plezier in lezen kwijt. Lezen is een moet ding geworden voor kinderen. Een verplicht kwartiertje tot half uur per dag waar ze niet blij van worden. Maar dat kan anders en het blad Lequ kan je daar bij helpen!

Lequ

Leesachterstand

Veel kinderen hebben door corona bijvoorbeeld een leesachterstand gekregen. Kelly schreef eerder al hoe je thuis kunt lezen met kinderen in groep 3. Op school lezen kinderen dagelijks 30 minuten. Aangeraden wordt om thus ook minimaal 15 minuten te lezen. Daarbij wordt er op school ook vaak nog 15 minuten voorgelezen tijdens de kleine pauzehap. Dat is bij elkaar 1 uur leesonderwijs per dag en dat is erg belangrijk voor de taalontwikkeling bij kinderen. Woordenschat vergroten, woordherkenning opbouwen en zoals wij dat noemen, leeskilometers maken.

Maar niet elke ouder kan dat thuis ook bieden. Veel ouders kunnen niet goed lezen doordat ze bijvoorbeeld dyslectisch of analfabetisch zijn. Of ze spreken een andere taal en kunnen wel in hun eigen taal voorlezen, maar niet in het Nederlands. Door corona zaten veel ouders ook met hun handen in het haren omdat hun werkgever wel van hen verlangde dat ze 40 uur werkten thuis, maar thuisonderwijs moest ook gebeuren. De tv en gamecomputers werden meer dan anders ingezet als zoethoudertje.

Kinderen die maar geen geschikt boek vinden

Jij hebt ze vast ook wel in de klas, net als ik. Leerlingen die steeds naar de boekenkast lopen. Een paar bladzijdes lezen en dan weer een ander boek pakken. Ze vinden maar geen geschikt boek om te lezen. Voor deze leerlingen is Lequ ideaal! Lequ is geen methode, maar je zet het wél heel gemakkelijk in naast iedere methode. Zo geef je samenhangend leesonderwijs en zorg je ervoor dat ook de heen-en-weer-lopende leerling met plezier leest!

Plezier in lezen moet terug

Dat plezier in lezen moet terug! En dat gaat goed komen met Lequ, maar ook met al die leuke boeken die worden uitgegeven bij uitgeverijen. Wat dat betreft heeft de jeugd van tegenwoordig het vele malen makkelijker dan onze ouders vroeger hadden. Van graphic novel, stripboeken, leesboeken met en zonder plaatjes. Echte boeken voor meiden en echte boeken voor jongens en alles er tussenin. Er is tegenwoordig zoveel diversiteit in boeken!

Lequ

Lequ maakt je wereld groter

Lequ helpt kinderen bij hun ontdekkingstocht naar hun favoriete leessmaak. Een magazine vol met de mooiste fragmenten uit kinderboeken, strips, informatieve boeken en nog véél meer. Het mooie van het magazine is dat het voor kinderen toegankelijk is. Ze hebben een stuk papier, die ze makkelijk kunnen lezen! Je kunt het magazine klassikaal aanbieden of individueel. Kinderen leren door de mooiste fragmenten leuke kinderboeken, strips, informatieve boeken en nog veel meer kennen.

We willen allemaal blije kinderen die bibberen bij een spannend verhaal, hun mond open hebben van verwondering en gewoon kunnen schaterlachen om leuke verhalen en strips. Lezen hoort leuk te zijn voor iedereen. En er zijn zoveel mooie boeken die worden uitgegeven dat dat ook gewoon zou moeten kunnen!

Lequ Leeskracht magazine voor de leerkracht

Het leerkrachtmagazine van Lequ ziet er bijna hetzelfde uit als die van de leerling maar dan toch anders. Aan de zijkanten zijn er namelijk kaders toegevoegd. Tips met nog meer leesboeken, extra informate over boeken, vragen die je zou kunnen stellen aan de leerlingen. En een onderdeel leeskracht. Hier vind je extra informatie waar je als leerkracht wat aan kunt hebben. Zoals voordoen dat je zelf ook leest, werkvormen als een boekendans en informatie over de doorgaande leeslijn. Persoonlijk vind ik dit informatie die ik ook interessant vind voor ouders om te weten. Want ook thuis kan aan de leesbevordering worden gewerkt met Lequ.

Lequ Magazine voor de leerling

In het leerlingmagazine vind je leesfragmenten van boeken. Leesboeken, maar ook stripboeken en er is ook ruimte voor gedichten en gedachten. In het eerste magazine staan leesfragmenten van Bob Popcorn, wat een geschiedenis, de koning van de flat en alfabet van Charlotte Dematons. (Tip op StoerLeesVoer staan 26 lestips bij elke letter van het alfabet!

Kortom Lequ:

  • Voor plezier bij het lezen, van groep 3 t/m 8
  • Vergroot de woordenschat van ieder kind
  • Klassikaal of individueel inzetten? Jij kiest!
  • Iedere dag een fijne dosis leesmotivatie
  • Zet Lequ in naast elke methode

Maar ook online op de website van Lequ kun je hier veel informatie vinden over boeken. Gesorteerd op thema, leeftijd en leesniveau bijvoorbeeld. Net weer anders dan op onze boekenblog. Er staan ook leesfragmenten in audio op. Erg leuk om te luisteren!

Op onze blog www.stoerleesvoer.nl kun je ook makkelijk op leesniveau, leeftijd en uitgeverij zoeken naar boeken die wij reviewen voor jong en oud. Dat is handig voor ouders die op zoek zijn naar inspiratie voor kinderen, maar is eigenlijk niet vanuit de kinderen zelf. Tenminste ik kan mij niet voorstellen dat er kinderen uit zichzelf naar de blog gaan.

Lequ

Wil jij ook met Lequ aan de slag?

Lequ is een mooi magazine voor leesbevordering. Je kunt het in de klas aanbieden maar is ook prima voor thuis! Je hebt een abonnement nodig om toegang te krijgen tot de premium artikelen op de website.

Er zijn op dit moment twee soorten abonnementen:

Een introductiepakket van €49,95. Hierin zitten 25 magazines voor de kinderen, 1 leerkracht exemplaar, 1 leesboek en 6 weken toegang tot de website.

Je kunt ook kiezen voor een jaarabonnement. Dit kost 16 euro per leerling, per jaar. Hiervoor krijg je jaarlijks 4 magazines, 4 edities voor leerkrachten ( of ouder), eenmalig een leesboek en onbeperkt toegang tot de website.

Je kunt kiezen voor groep 3/4/5 en voor groep 6/7/8.

Bob Popcorn cadeau bij een abonnement van Lequ

Bij het eerste Lequ magazine van de middenbouw komt het tweede deel van Bob Popcorn van uitgeverij Querido. Dit boek is onderdeel van de campagne tijgerlezen. Ontwikkeld voor beginnende lezers van 5 tot 9 jaar. Perfect voor de middenbouw dus!

Ellis en Bob Popcorn zijn dikke vrienden. Samen hebben ze een geheime missie, stiekem popcorn uitdelen op school. Maar de baas van de popcornfabriek is op zoek naar Bob en hun geheim loopt gevaar..

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.