Skip to Content

Archeon overnachten – een aanrader vermaak in de Middeleeuwen

Laat ik maar gelijk verklappen dat slapen in de middeleeuwen een aanrader is! En dan wil je nu natuurlijk weten waarom en waar ik dat heb gedaan. Wellicht ken je het Archeon al? Joyce schreef er al eens een blog over hoe haar kinderen ridders werden. Maar sinds kort kun je in het gedeelte van de middeleeuwen dus ook in het Archeon overnachten!

Museumpark Archeon

Ik was zelf dus nog nooit in het museumpark Archeon geweest. Als kind niet en als volwassene niet. Maar jeetje als ik dit als kind met school eens had bezocht dan had ik de geschiedenis vast een stuk interessanter gevonden. Wat onwijs leuk voor kinderen is het hier. Een doe-museum waarin je echt een flinke tijdreis maakt. Of eigenlijk moet ik spreken van meerdere tijdreizen want er zijn verschillende tijdzones waar kinderen en volwassenen zich kunnen vermaken. Nadat we zijn wezen slapen in de middeleeuwen staat nog een keer terugkomen hier dan ook absoluut op de to do list. En wie weet dan ook weer met een overnachting of misschien wel meerdere achter elkaar. Archeon overnachten, zo meteen meer.

Het park is opgedeeld in verschillende zones. Prehistorie, Romeinse tijd, Vikingtijd en natuurlijk de middeleeuwen. Overal zijn er verschillende dingen te zien en te doen. Wat ik supertof vind is dat de medewerkers, veelal vrijwilligers, van het Archeon ook echt verkleed zijn in de tijd die past bij waar ze staan. Dat houdt ook in als blote voeten, amper kleding, of veel kleding en een ridderpak met maliënkolder, wel of geen sieraden, geen horloge of mobiele telefoon op zak. Ze horen aan de klok hoe laat het is.

Het Archeon overnachten – vermaak in de middeleeuwen.

Er zijn twee manieren om te overnachten in het Archeon. Je kunt kiezen voor een expeditie Archeon of voor een middeleeuwse vakantie. Beiden zal ik kort toelichten.

Wil je meerdere dagen verblijven in het Archeon dan kun je kiezen voor een expeditie. Op een camping gedeelte aan de zijkant van het museumpark zijn ruime 4 persoons lodgetenten ingericht. Alles is verzorgd incl. dagelijks ontbijt en 2 x een diner. De lodges hebben een privé toilet, douche en wastafel. Je verblijft 4 of 5 dagen en overdag kun je meedoen aan speciale excursies die de archeotolk speciaal voor jullie regelt. Voor het diner krijg je de ene keer de lekkerste pannenkoeken naar receptuur van Pierre Wind, uit het Middeleeuws Klooster en de andere dag heerlijke Italiaanse pizza’s in de Romeinse Herberg.

Wij gingen op een middeleeuwse vakantie waarmee je letterlijk blijft slapen in de middeleeuwen. Ja letterlijk in het hartje van Museumpark Archeon boven de huisjes waar verschillende ambachten worden uitgeoefend. Word je een schoenmaker, wever of word je een Schrijnwerker (meubelmaker)? Het Archeon overnachten komt met een compleet vermaak in de middeleeuwen!

Verkleedfeestje bij het Archeon

Bij je boeking moet je je kledingmaten doorgeven en bij aankomst ga je je boven in het klooster omkleden in echte middeleeuwse kledij. Sieraden moeten zoveel mogelijk af, al hield ik dus wel mijn telefoon in de buurt want ik moest immers foto’s maken 🙂 Dit verblijf is inclusief 1 overnachting op een 5 persoonskamer waar een toilet en wastafel aanwezig zijn. Ook kun je hier gave geschiedenis kinderboeken vinden. Je krijgt een middeleeuwse lunch, een diner in het klooster en een ontbijt in het klooster. De eerste dag krijg je een paar uur een archeotolk mee die je alles weet te vertellen over het leven in Gravendam. De menukaart van het klooster is trouwens het lezen waard!

Belevenissen in de middeleeuwen – Archeon overnachten

Slapen in de middeleeuwen is spannend, leuk, supergaaf, tof en ik wil nog niet naar huis. Dat zijn zo’n beetje de ervaringen die wij hebben ervaren van in het Archeon overnachten. Je slaapt namelijk echt in een bijna uitgestorven museumpark. Er zijn geen medewerkers, het is er doodstil en verlaten. Natuurlijk weet je dat er bij de expeditie mensen aan het slapen zijn en in ons geval waren er zelfs Romeinse legionairs gestationeerd bij de Romeinen. Gladiatoren uit Roemenië, Engeland, België en Nederland verbleven bij de Romeinen.

Archeotolk een bonus bij Archeon overnachting

Onze archeotolk Patrick was echt een topper! Een wandelende geschiedenisboek met een PABO diploma op zak die al 10 jaar in het Archeon werkt. Eerst als vrijwilliger en daarna als werknemer, maar altijd als schoenmaker. Daar geloofde ik weinig van, want hij kon zo het vak als Chirurg Barbier overnemen, en het vilten en wist overal passievol over te vertellen. Met engelengeduld voor de kinderen en hij had zelfs archeologische kennis in huis. Een meneer sprak hem aan met allemaal vondsten die hij had gevonden in het water en hij wist hier veel over te vertellen. Compleet vermaak in de middeleeuwen tijdens het overnachten in het Archeon!

Het voordeel van een archeotolk is daarnaast dat je een uniek kijkje achter de schermen krijgt, zoals een bezoekje aan de wapenkamer en voorrang hebt bij de verschillende expedities. In de rij bij het boogschieten of bijenwax? De archeotolk legt alles gewoon zelf uit! Slapen in de middeleeuwen heeft ons echt een goed beeld gegeven van het leven in 1350 in Gravendam. Doordat je ook in kledij loopt spreken mensen je aan en willen foto’s van je maken. Dat we gezamenlijk zaten te eten in het huis van de schoenmaker vonden heel wat mensen maar bijzonder. En dat is het ook! Want de lunch bestond uit eieren, een klein beetje roomboter, flinke hompen brood en zelfs witbrood wat heel duur was toen. Verder wat verschillende vleeswaren en kazen. en we kregen water, alcoholarm bier en heerlijke linzensoep. Ben je veganistisch dan is het zwaar leven in de middeleeuwen!

Archeon overnachten en een leeg museumpark

Wat onwijs tof was is dat we kampvuur materialen kregen om in de prehistorie een kampvuur te maken. Daarnaast mochten we na sluitingstijd op ons gemakje gebruik maken van de kano’s. Natuurlijk maak je hier van te voren goede afspraken over als je gaat overnachten in het Archeon.
We hebben gevaren in een Vikingschip die bemand werd door twee gladiatoren uit Roemenië en in alle rust gespeeld in de grote speeltuin. Uiteindelijk hebben we door een oorontsteking niet kunnen zwemmen maar na sluitingstijd mag je dus een duik nemen in het Romeinse buitenbad.

Het enige nadeel was dat we van te voren niet wisten dat er niet echt een campingwinkel o.i.d. is. Er is wel een souvernirwinkel waar je een zakje chips, mede en bier kunt kopen. Nu is een van ons gezelschap dat ook sliep in de middeleeuwen, even naar de dichtstbijzijnde supermarkt gereden om nog snel even wat dingen te halen voor de avond. Bij het klooster kun je overigens ook vragen om wat flesjes drinken voor de kinderen en wellicht ook wel een fles wijn mee kunt nemen.

Het laatste tijdstip dat je kunt eten is 18.00 en het ontbijt wordt 9.30 geserveerd. De volgende dag kun je dan op eigen houtje nog het Archeon verder ontdekken.

Activiteiten voor kinderen in het Archeon

In het Archeon zijn een hoop activiteiten voor kinderen te doen, waarmee de meeste activiteiten toch wel plaatsvinden in de middeleeuwen. Doordat we gingen slapen in de middeleeuwen konden we deze activiteiten zelfs twee keer doen.
In de middeleeuwen kun je: zwaardvechten, armbandje vilten, boogschieten en een kaarsje maken bij de imker.
In het nabijgelegen Vikingdorp kun je varen op een Vikingschip en vlot. Ook kun je hier touwslaan en eigen naam in runen schrijven.

Van Middeleeuws vermaak naar de Romeinen

Bij de Romeinen geniet je van een armmassage, oefen je in het exerceren bij het galjoen en maak je een eigen fibula. Hier kun je ook een knutselplaat halen voor een ridderhelm.
In de prehistorie kun je kanovaren, een armbandje twijnen en leer je vuur maken met een vuursteen en versier je een eigen steen op basis van oker. Als je deze wil laten drogen bij het vuur let dan wel op dat de steen heel heel heet wordt!

Hadden wij genoeg aan een nachtje slapen in de middeleeuwen? Het antwoord was heel duidelijk nee! We hebben nog lang niet alles gezien en gedaan en ik had ook nog wel een archeotolk in de andere tijden willen hebben om speciale activiteiten mee te doen. Maar zo’n dagje rondlopen in middeleeuwse kledij was supertof om te doen. Archeon overnachten met vermaak in de middeleeuwen, een echte aanrader! Nu twijfelen of we de volgende keer gaan voor 2 nachten slapen in de middeleeuwen of gaan voor expeditie Archeon. Want dat we terug willen dat is zeker!

Kortom een bezoek aan museumpark Archeon is een echte aanrader. Ik denk dat als ik als kind hier was geweest, meerdere keren, dat ik geschiedenis een heel stuk leuker had gevonden en wellicht hogere cijfers had gehaald. Er is zoveel te doen en te beleven en de werknemers blijven zo goed in hun rol en weten zoveel te vertellen dat het lezen van de bordjes bijna overbodig is. Kinderen mogen doen en de tijd vliegt voorbij. Kom dus zeker op tijd en kijk goed op de dagplanning wat er allemaal te doen is! En slapen in de middeleeuwen is iets wat je op je bucketlist zou willen zetten!

Overnachten bij het Archeon kan via een expeditie Archeon of je blijft slapen in de middeleeuwen voor een mini vakantie met vermaak
Footer 6 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Sunday 7th of August 2022

Wat geweldig leuk!!! Een echte aanrader voor ons om een keertje naar toe te gaan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.