Skip to Content

Een eigen webshop runnen – wat komt daar eigenlijk bij kijken?

Ik spreek regelmatig mensen die al jarenlang met het idee rondlopen om een eigen webshop te starten. Sommige mensen springen gewoon in het diepe, maar voor anderen is de drempel toch echt wel groot. Want een eigen webshop runnen, wat komt daar nu eigenlijk bij kijken? In deze blog probeer ik wat dingen te belichten waar je tegenaan zou kunnen lopen.

Een eigen webshop runnen
Foto via Pexels – Pavel Danilyuk

Een eigen webshop runnen: waar te starten?

Een eigen webshop begint natuurlijk met een goed idee. Dat kan op verschillende gebieden zijn, zoals bijvoorbeeld zelfgemaakte of ontworpen producten. Je heb misschien een idee voor een totaal nieuw product, of iets wat ook al door anderen verkocht wordt. Het is dan verstandig om van tevoren ook goed te kijken naar de andere aanbieders in je branche. Daar kun je veel informatie uit halen. Wat doen zij goed? En wat zou je zelf anders willen doen? Noteer in deze oriëntatiefase al je ideeën en gedachtesprongen in een notitieboekje. Vaak heb je zoveel ideeën, dat je bij het daadwerkelijk gaan lanceren van je webshop je sommige dingen alweer vergeten bent. Het is handig als je daar dan weer op terug kunt pakken.

Pakketjes ontvangen
Foto via Pexels – Polina Tankilevitch

Bezint eer ge begint

Tja… dit is misschien niet leuk om te lezen, maar het is wel goed om te beseffen dat je niet ‘zomaar’ even een webshop opent en dat de bestellingen dan naar je toekomen. Sommige mensen hebben niet altijd in de gaten dat een webshop ook gewoon heel hard werken is. Natuurlijk is het geweldig om je eigen droom na te jagen, en is het fantastisch als het lukt. Maar een webshop runnen vraagt om veel inzet en een lange adem. Na een aantal jaren begint het pas vruchten af te werpen en begin je meer bekendheid te krijgen. Je zult er dus echt wel zelf veel energie in moeten steken. Ben je daar niet bang voor, ga er dan zeker voor, want ik kan je vertellen dat het fantastisch is om een eigen webshop te hebben!

pakketje
Foto via Pexels – Karolina Grabowska

Het ontwerpen van een webshop

Voor mij persoonlijk was het ontwerpen en maken van de webshop zelf echt hetgeen waar ik het allermeest tegenop zag. Ik heb totaal geen technische kennis, en van het maken en ontwerpen van een eigen webshop heb ik dus echt geen kaas gegeten. Gelukkig zijn hier vele kant en klare programma’s voor op de markt. Heb je dus zelf niet zoveel technische kennis, dan zou ik bij het starten van je webshop zeker adviseren om voor zo’n dienst te gaan. Wat daar ook fijn aan is, is dat je klein kunt beginnen, en als het nodig is, kun je opschalen en je webshop groter maken of uitbreiden met meer functies.

Een eigen webshop runnen
Foto via Pexels – Andrea Piacquadio

De dagelijkse bezigheden bij het runnen van een webshop

Als je webshop gelanceerd is, ga je natuurlijk flink aan de slag om je webshop te promoten. Laat die bestellingen maar komen!
De hoofdmoot van onze dagelijkse bezigheden is natuurlijk het verzenden van bestellingen. Je moet dan de orders picken, deze netjes inpakken, verzendlabels maken en de bestellingen naar het pakketpunt brengen. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Je bent ook dagelijks bezig met klantcontacten: telefoontjes en mails beantwoorden en retouren verwerken.
En het bijhouden van social media is tegenwoordig ook een belangrijk onderdeel van je dagelijkse bezigheden!

Pakketjes inpakken voor je webshop
Foto via Pexels – Tima Miroshnichenko

Vergeet de boekhouding niet…

Als je denkt aan een eigen webshop runnen, denk je wellicht niet meteen aan de boekhouding. Maar het bijhouden van de boekhouding is natuurlijk wel heel belangrijk, want dit moet wel goed gebeuren. Dit is voor mij zelf echt mijn minst favoriete karweitje (of zeg maar gerust karwei). Daarom ben ik heel blij dat mijn man dit grotendeels doet, met de boekhouder die dit elk kwartaal controleert. Maar heb je hier net als ik geen kaas van gegeten, dan kun je hier bij het webshop maken al rekening mee houden. Er bestaan zelfs programma’s waarmee je een webshop kunt opzetten, die er meteen een kant en klare boekhoudmodule in hebben. Daarmee ben je in 10 minuten per maand klaar. Hoe handig is dat?

Een eigen webshop runnen
Foto via Pexels – Andrea Piacquadio

Dromen van een eigen webshop

In één blog kun je natuurlijk niet alle informatie kwijt over een eigen webshop runnen. Toch hoop ik dat ik je een beetje een inkijkje heb kunnen geven in het runnen van Mini & More. En wij zijn benieuwd: droom jij ook over het runnen van eigen webshop?

Footer3
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.