Skip to Content

Hoe zorg ik dat mijn meubels langer mee gaan?

Heb je ooit weleens meubels gekocht die minder lang meegingen dan je had verwacht? Je bent niet de enige! Meubels zijn vaak duur en het is daarom belangrijk om goed voor ze te zorgen zodat je meubels jarenlang mee kunnen. Gelukkig zijn er verschillende strategieën en tips die je kunt gebruiken om de levensduur van je meubels aanzienlijk te verlengen. Van goede reinigings- en onderhoudstechnieken tot preventieve maatregelen zoals het gebruik van meubelhoezen of beschermkussens. Er zijn vele manieren om ervoor te zorgen dat je meubels er jarenlang goed uit zullen zien. In dit artikel bespreken we hoe je met een paar simpele stappen ervoor kunt zorgen dat je meubels langer meegaan. Lees dus snel verder om te leren hoe jij je meubels jarenlang mooi kunt houden!

Een gele nieuwe bank?

Beperk blootstelling aan zonlicht zodat meubels langer meegaan

Zonlicht is een van de meest voorkomende oorzaken van meubelbeschadiging. Daarom is het beperken van zonlicht op je meubels een essentiële stap om ervoor te zorgen dat meubels jarenlang meegaan. Zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat meubels na verloop van tijd vervagen, kromtrekken, en barsten. Door de blootstelling van meubels aan direct zonlicht te beperken en ervoor te zorgen dat meubels uit de buurt van ramen worden geplaatst, zorg je ervoor dat je meubels geen schade oplopen door zonlicht.

Je kunt er ook voor kiezen om meubels van de juiste stoffen te kopen, dit maakt al een enorm verschil. Stoffen met donkere kleuren zijn beter bestand tegen verbleken door zonlicht dan lichtere stoffen. Daarnaast moet meubelstof dat is behandeld met UV-bestendige bescherming of waterdichte oplossingen ook worden overwogen bij het zoeken naar de juiste stoffen tegen zonlicht.

Als jouw meubels houten accenten of lijsten hebben, is het belangrijk om deze in zijn geheel uit direct zonlicht te houden om langer meegaan te garanderen. Houten materialen kunnen namelijk broos worden en zullen barsten als ze gedurende lange tijd aan direct zonlicht worden blootgesteld. Als je meubels in de buurt van ramen komen te staan of op plekken waar ze in de zon staan, kan het aanbrengen van een beschermende lak extra bescherming bieden tegen UV-stralen.

Ten slotte kan het gebruik van raambekleding zoals gordijnen of zonneschermen meubels ook helpen beschermen tegen schade door de zon doordat deze direct zonlicht blokkeren. Dit vermindert niet alleen de schade aan je meubels, maar verbetert ook het comfort in huis.

meubels langer meegaan

Bescherm je houten tafel met een lak of olie

Houten tafels zijn een populaire keuze voor in de meeste interieurs, maar ze kunnen kwetsbaar zijn voor schade als ze niet goed worden onderhouden. Wil jij dat een houten tafel, een van je belangrijkste meubels, of kast langer meegaan, dan is het belangrijk om deze regelmatig te behandelen met olie. 

Een lak of olie dient als extra beschermingslaag, het houdt vocht en stof buiten, en vermindert mogelijke schade door UV-stralen en andere omgevingsfactoren. Lakken en oliën zijn speciaal ontworpen om de natuurlijke schoonheid van houten meubelen te laten zien en tegelijkertijd te beschermen tegen water, zonlicht, en algemene slijtage. Lakken zijn erin zowel glanzende als matte afwerkingen. Je kunt dus zelf kiezen wat het beste bij jouw meubelstijl past. 

Oliën geven vaak meer glans dan lakken, waardoor ze ideaal zijn voor meubelstukken die wat extra glans nodig hebben. Denk aan keukentafels of stoelen. Lakken of oliën vormen een beschermende barrière tussen je tafeloppervlak en de omgeving, waardoor de tafel er voor langere tijd als nieuw uitziet. Dit type bescherming voorkomt ook krassen of vervaging door gebruik, zoals het plaatsen van voorwerpen op het tafeloppervlak. Daarnaast helpt een lak of olie ook op plekken met een hoge luchtvochtigheid door vochtopname te voorkomen zodat de tafel niet kromtrekt, en je meubel langer meegaat.

Je tafel regelmatig lakken kan ook een gemakkelijke manier zijn om kleuraccenten aan meubelstukken toe te voegen zonder een permanente verandering aan te brengen. Vergeet niet om dit opnieuw aan te brengen wanneer dat nodig is. Om de paar maanden olie aanbrengen is belangrijk om vocht buiten te houden en de houtvezels van binnenuit te herstellen. Zo blijven de vezels het hele jaar door sterk, levendig, en gezond blijven.

Vlekken onmiddellijk verwijderen

Meubelvlekken onmiddellijk verwijderen is van essentieel belang om meubels er onberispelijk uit te laten zien zodat deze langer meegaan. Vlekken kunnen verkleuring van meubelstoffen veroorzaken, waardoor meubels er na verloop van tijd vies en verouderd uitzien. Vlekken kunnen ook moeilijk te verwijderen zijn als deze eenmaal zijn ingetrokken. Dit betekent dat meubelstukken vaker moeten worden vervangen als ze niet meteen worden behandeld.

Wanneer er vlekken op meubels komen, is het eerste wat je moet doen zoveel mogelijk van de vlek verwijderen. Dit kan met een vochtige doek of met een mild schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor meubelstoffen. Als de vlek na deze behandeling nog steeds aanwezig is, kun je het beste contact opnemen met een professionele meubelreiniger. Deze heeft toegang tot sterkere schoonmaakproducten die veilig zijn voor meubelstoffen en die hardnekkige vlekken kunnen elimineren.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige meubelmaterialen gevoeliger zijn voor vlekken dan andere. Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen absorberen bijvoorbeeld snel vloeistoffen. Dat betekent dat vlekken snel moet worden weggehaald voordat het de tijd krijgt om helemaal in te trekken waardoor ze moeilijk of onmogelijk te verwijderen zullen worden. Synthetische materialen zijn over het algemeen beter bestand tegen vlekken, maar hebben nog steeds onmiddellijke aandacht nodig. Dit is zodat de vlek geen tijd krijgt om permanent in te trekken.

Meubelfabrikanten kunnen je verschillende onderhoudsinstructies bieden, afhankelijk van het type stof dat wordt gebruikt. Bekijk de instructies goed, zodat je weet hoe je jouw meubelstukken het beste kunt verzorgen. 

Het nemen van preventieve maatregelen kan ook helpen de kans op permanente vlekken aanzienlijk te verkleinen. Dit doe je door het aanbrengen van beschermende coatings of het gebruik van geschikte hoezen voor meubelstukken, zodat je meubels langer meegaan.

meubels langer meegaan

Conclusie meubels langer meegaan

Meubels zijn investeringen voor het leven. Door goed voor je meubelstukken te zorgen en hun blootstelling aan risico’s te beperken ben je dus duurzaam bezig. Gebruik onze tips zodat je meubels langer meegaan. Heb je zelf nog andere tips om de levensduur van meubels te verlengen? Deel deze dan met ons in de comments!

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.