Skip to Content

Tips om een einde te maken aan bedplassen bij kinderen

Hun eerste levensjaren maken kinderen best wel een stormachtige ontwikkeling mee. Dat hulpeloze wezentje, dat alleen maar slaapt, drinkt en huilt? Dat verandert binnen een paar jaar in een pratend, lopend, en (enigszins) zelfstandig minimens. Het consultatiebureau houdt in de gaten welke stappen er (letterlijk en figuurlijk) worden gezet, en door met andere ouders te praten kom je ook veel te weten over hun kinderen op bepaalde leeftijden ongeveer kunnen en doen. De ontwikkeling verloopt overigens niet bij ieder kind precies hetzelfde. Bijvoorbeeld als het gaat om zindelijkheid. Zoals bedplassen bij kinderen. Wanneer moet je stappen ondernemen als je kind nog in zijn bed plast, en wat kun je dan allemaal doen om hier een einde aan te maken?

bedplassen bij kinderen

Bron: https://unsplash.com/photos/Y9QnUrj-gus

Wat is precies bedplassen?

Allereerst is het goed om eens wat meer informatie over bedplassen te geven. Een kind van vier of vijf dat nog wel eens ’s nachts in bed plast? Daar hoef je je niet gelijk zorgen over te maken. Je kind is dan zowel mentaal als fysiek nog in ontwikkeling als het gaat om zindelijkheid. Een keer in bed plassen hoort er dan eigenlijk ook nog gewoon bij.

Wanneer er wel van bedplassen, enuresis nocturna, sprake is? Als een 5- of 6 jarige tenminste twee maal per week in bed heeft geplast gedurende de laatste drie maanden. Of wanneer een kind van zeven jaar of ouder gedurende het afgelopen halfjaar nog minimaal een keer per maand in bed heeft geplast.

Bedplassen komt vaker voor dan je waarschijnlijk zou denken. Zeker je kind kan zich er erg voor schamen, en denken dat hij de enige op die leeftijd is. Dat is vaak niet het geval. In de leeftijd tot zeven jaar kampt ongeveer tien procent van de kinderen nog met bedplassen. Bij kinderen die een jaar ouder zijn is dat aantal al gehalveerd. Het is niet duidelijk wat de reden hiervoor is, maar bij jongens komt bedplassen vaker voor dan bij meisjes.

Do’s om bedplassen te stoppen….

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om het bedplassen te stoppen.

– Een kalender ophangen waarop een kind na iedere droge nacht een dag mag wegkruizen, het vakje mag inkleuren of er een sticker op mag plakken;

– Je kind ’s avonds laat voordat je zelf gaat slapen wakker maken om nog een keer naar de wc te gaan;

– Je kind preventief meerdere keren per nacht wekken om naar het toilet te gaan; of

Een Dryly plaswekker kopen: meer dan negen op de tien kinderen is hiermee binnen twee maanden af van het bedplassen. Goed om te weten: een plaswekker wordt in sommige gevallen gedeeltelijk of geheel vergoed door de zorgverzekering. Informeer hiernaar bij je eigen zorgverzekeraar.

… En dont’s

Het heeft in geen geval zin om boos te worden op je kind. Begrijpelijk dat je je nachtrust hard nodig hebt en geen zin hebt om wéér het bed te moeten verschonen, maar onthoud dat je kind er niets aan kan doen. Waar bij zindelijkheid overdag problemen kunnen ontstaan, omdat een kind gewoon weigert om te plassen of poepen op een potje of wc, is bedplassen echt niet iets dat ze bewust doen. Straffen of dreigen met straf kan zelfs averechts werken, dus blijf kalm en positief.

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.