The Purge DVD box, een overzicht van de hele franchise

Een toekomst waarin er bijna geen werkeloosheid en criminaliteit is. Klinkt goed toch? Maar een mens blijft een mens dus er moet een “offer” zijn, iets wat op de weegschaal ligt waardoor die toekomst zo mooi is. Wat als er nou 1x in het jaar 12 uur lang bijna alles is toegestaan? Alle vormen van geweld, inclusief moord? Je kiest er zelf voor om mee te doen. Klinkt best redelijk toch? Of niet? Dit gegeven is de basis voor de hele The Purge franchise. Een wereld wat klein begon en inmiddels een hele Purchiverse is. The Purge DVD box bevat alle 5 films so far. En ik geef nog wat extra’s mee in deze blog. Er is namelijk ook een tv-serie en ik heb diverse tijdlijnen duidelijk in beeld gebracht!

hoofd

Het verhaal van The Purge DVD box

Het verhaal van The Purge is vrij eenvoudig. In 2014 kwam de eerste film en die speelde toen in 2022 af. Deze kijk in een mogelijke dystopie, of utopie, ligt heel dichtbij. Het gegeven is simpel. Op 21 maart vanaf 19:00 klinken de sirenes en gaat The Purge nacht in. Deze duurt 12 uur en bijna alles is toegestaan. Te zware wapens zoals dynamiet en bommen niet. Ook zijn mensen met een bepaalde klasse uitgesloten. De hulpdiensten zijn niet bereikbaar en om 7:00 op 22 maart als de sirenes weer klinken stop je direct met alle vormen in geweld. In ruil daarvoor is er geen criminaliteit en werkeloosheid. Toch? The Purge DVD box bevat 5 films over deze wereld.

2014

In 2014 namen The New Founding Fathers of America plaats als regering. Het land was er slecht aan toe financieel gezien en in chaos en crisis. Het huidige regeringsstelsel werd omver geworpen en de nieuwe regering bedacht een oplossing: The Purge. Een oplossing om van de arme en nutteloze mensen af te komen en de rijken hun macht en pleziertjes te geven. Want eerst klinkt het zo mooi, geen armoede, werkeloosheid en geweld meer. Maar al gauw weten we als kijker wel beter en draait het allemaal om macht en geld. Daar komen we al snel achter in de films van The Purge DVD box.

De eerste Purge

The first Purge vindt plaats in 2017 en gebeurd alleen op Staten Island in NYC. Het is kleinschalig en mensen krijgen een flink bedrag om thuis te blijven op deze eerste Purge nacht. Ze krijgen nog meer geld als ze toegeven aan het beest in ze en aan het moorden slaan. Het hoofddoel wat uitgesproken wordt is offers brengen aan het land. Het loslaten van je innerlijke beest wordt zwaar aangemoedigd zodat de andere dagen van het jaar vrij van geweld en werkeloosheid zijn. Het echte hoofddoel is om de populatie te controleren en vooral de armere mensen te gebruiken hiervoor. Daarbij blijven mensen, mensen en draait het om macht en geld. De rijken hebben plezier in dit spelletje op leven en dood. Nou laat dat leven maar achterwege. The First Purge is film 4 in The Purge DVD box.

The Purge DVD box bevat 5 films die gruwelijk benauwend en gewelddadig zijn. Het is geen franchise voor de gevoelige mens. Elke scène lijkt zo uit mijn nachtmerries gelopen zijn. En is het dat niet, dan zit het er wel in dankzij The Purge. Deze wereld voelt zo akelig reëel en dichtbij. Daarnaast is het een franchise met interessante ethische en morele vraagstukken. En een dik knipoog naar de Amerikaanse verheerlijking van geweld en wapens. Die extra vraagstukken en knipoog maken dat deze franchise zo onwijs gaaf is. Althans voor mij.

emergency broadcast

Film 1: The Purge

“Stel dat je, één nacht per jaar, ongestraft zou kunnen wegkomen met het plegen van een misdaad, wat zou je dan doen?” In het welvarende Amerika van de nabije toekomst heeft de overheid een jaarlijkse periode ingelast waarin elke vorm van criminaliteit, moord incluis, 12 uur lang ongestraft blijft: The Purge. Ziekenhuizen sluiten de deuren en de politie beantwoordt geen enkele oproep… een epidemie van geweld die de rest van het jaar rust moet verzekeren. Tijdens deze “zuiveringsnacht” wordt een gezin tot het uiterste gedreven wanneer de meedogenloze buitenwereld plots bij hen aanklopt… Zullen ze de nacht overleven? De eerste film van The Purge DVD box!

Deze eerste film (2013) is heel low budget gemaakt. Het speelt zich af in 2022 tijdens de vijfde Purge. We maken het verhaal mee vanuit een rijke blanke familie. De vader verkoopt beveiligingssystemen die je huis zouden moeten beschermen op de zuiveringsnacht. Het gaat helemaal mis bij de familie. Een welbespraakte engerd komt hun target halen. Een dakloze man die door de zoon binnen is gelaten. Maar die engerd en zijn bende is niet alles wat met slechte bedoelingen op hun pad komt… #survivethenight

The Purge DVD box

Film 2: The Purge Anarchy

Wanneer dit jaar de Zuivering begint, zint de raadselachtige eenling Leo op wraak voor de dood van zijn zoon. Eva, een alleenstaande moeder, wordt gedwongen om samen met haar dochter Cali haar apartement te verlaten als ze worden aangevallen. Shane en Liz, een jong stel, worden slachtoffer van een carjacking. Ze vinden toevlucht in Leo’s gepantserde auto, Shane en Liz gaan samen met de drie vreemden de strijd aan. De groep zal nu ontdekken hoe ver ze gaan om zichzelf en de anderen te beschermen, wanneer zij vechten om de nacht te overleven. De tweede film van deze The Purge DVD box.

Dit is echt mijn favoriet! Wauw wat een zenuwslopende rollercoasterrit! Deze film is uitgekomen in 2014 en had al een groter budget dankzij het succes van de eerste film! In plaats van binnen bij een rijke blanke familie, gaan we nu de straten op! Bij de armere mensen. We krijgen een flinke blik in wat The Purge is en brengt en we zien een opstand ontstaan. Het antwoord van de armere mensen. Dit is de zesde Purge in 2023.

the purge dvd box

Film 3: The Purge Election Year

Dit jaar vindt het jaarlijkse ritueel plaats tijdens een hevige verkiezingsstrijd tussen de pro- en anti-zuiveringkampen. Leo moet Senator Charlie Roan (Elizabeth Mitchell) beschermen tijdens haar controversiële en betwiste campagne voor het presidentschap. Door verraad worden zij in de nacht zonder regels gedwongen om in Washington de straat op te gaan. Terwijl er geen hulp beschikbaar is, moeten zij in leven blijven of worden opgeofferd voor hun zonden tegen de staat.

De eerste keer dat ik deze film zag vond ik het wat tegenvallen. Maar nu ik helemaal in de wereld van de purge zit vind ik het geweldig! In film 1 maken we de zuiveringsnacht vanuit huis mee, in de tweede film vanaf de straten en in deze derde film vanuit de politiek! Steeds meer wordt zichtbaar van de wereld en wat er allemaal vervolgens bij komt kijken. En dat vind ik zo tof. We zien nu ook de keerzijde van mensen die zonder verantwoording gewelddadig los mogen gaan. En we zien welke generatie er gevormd wordt in de wereld. En dat is een bizar enge, verwende generatie.

Moordtoerisme

Het kan wat verwarrend zijn omdat we een bekende weer zien uit de tweede film die niet echt ouder lijkt maar wat wel flink wat jaren later afspeelt. Ook lijkt de wereld redelijk gelijk als de tweede film maar we zijn echt, volgens mijn berekeningen, 16 jaar na The Purge Anarchy. Tegelijk zien we nu een wereld waarin moordtoerisme normaal is. Mensen van over heel de wereld komen naar de purgenacht om mee te doen. Bizar maar tegelijk zo aannemelijk, mensen zijn zo…

Film 4: The First Purge

In The First Purge (2018) gaan we terug naar het begin. We zien de allereerste avond waarop er gepurged mag worden. Een periode van 12 uur waarin er wetteloosheid van kracht is, bedoeld om het jaarlijkse misdaadcijfer onder de één procent te krijgen. De partij achter de avond is New Founding Fathers of America (NFFA). De eerste Purge is een experiment in een enkele stad, Staten Island New York. Blijf je thuis tijdens deze nacht dan ontvang je 5000 dollar. Per gewelddelict zit er ook nog eens een mooie bonus bij. Maar als blijkt dat het experiment niet het bloed geeft waar de NFFA op zit te wachten, worden er extra troeven ingezet.. Troeven die deze eerste experimentele zuivering erg uit de hand laten lopen.

Dit is alweer de vierde film van de The Purge DVD box. Ik hou wel van origins verhalen. Het verhaal is goed, de maskers weer grandioos en de opbouw ook. Heel boeiend om te zien dat als mensen wetteloos zijn, dat ze toch de opvoeding en ethiek met zich meedragen nog. Oké op een enkele verrotte ziel na die geniet van ellende en moord. Ook is de locatie boeiend, een plek met veel arme mensen en bendes. Ga je juist los of niet? Al gauw blijkt dat vooral dat de rijke blanken zitten te wachten op een zuivering.

Minste benauwde deel van The Purge DVD box

Toch heb ik tijdens deze film niet dat benauwende, verstikkende gevoel van geen rust vinden als het alarmsignaal afgaat. Het verhaal is best boeiend, wat ik zie ook. Maar ik ervaar niet die zenuwslopende purge ervaring bij dit deel. Ik vind de lichtgevende lenzen wel echt heel tof gedaan en de foute outfits van de blanke groeperingen.

first page

Film 5: The Forever Purge

Eén nacht is niet genoeg. De leden van een ondergrondse beweging zijn niet langer tevreden met één nacht per jaar waarin alle misdaden zijn toegestaan. Ze plegen een coup en zorgen voor oneindige chaos en slachtpartijen. Niemand is meer veilig. Op de ochtend na The Purge valt een gemaskerde bende moordenaars de familie Tucker en hun werknemers aan. Ze worden gedwongen om samen te werken en terug te vechten terwijl het land in chaos verkeert en de Verenigde Staten om hen heen uit elkaar beginnen te vallen.

Deze film uit 2021 is de laatste op The Purge DVD box. We springen flink vooruit in de tijd. We lezen tussen de regels door dat President Charlie Roan, uit Election Year, 2 termijnen heeft gedraaid als president. Dat brengt ons 8 jaar verder naar 2049. Naar een meer dan ooit verdeeld Amerika. Er zijn teveel vluchtelingen vindt een bepaalde groep. Terwijl de andere kant daar juist geen problemen mee heeft. De NFFA brengt in ieder geval de zuiveringsnacht terug en wij kijken mee vanuit Texas en Mexico.

Lees mijn uitgebreide review van dit vijfde deel hier

The forever purge

Tv-serie

Wat een verrassing was het dat er opeens een tv-serie kwam van The purge in 2018-2019! Helaas maar twee seizoenen, want wat heb ik hiervan genoten. We duiken nog dieper de purgeverse in en ik vind het zo gaaf. Het eerste seizoen is zo zenuwslopen en goed geacteerd. Het koppel wat we voornamelijk volgen legt me toch een weg af, ik heb geen één aflevering in rust kunnen kijken.

Het tweede seizoen is minder zenuwslopen, maar o-zo goed. We gaan niet een zuiveringsnacht in. Nee we zien nu wat er allemaal omheen afspeelt. Hoe het mensen totaal in beslag neemt het gehele jaar door! Welke invloed het heeft. De verwoesting na een zuiveringsnacht. Het verlies, de haat die groeit en op de nacht eruit komt. Ik ben echt fan van de serie en vindt het misschien wel de beste uit de hele franchise. Er zitten toffe verwijzingen en knipogen in voor de fans en we duiken nog dieper in deze bizarre wereld. Die toch wel eng dichtbij en realiseerbaar voelt.

De serie is te streamen op diverse streamingsdiensten en staat niet op de dvd box.

Tijdlijn films The Purge DVD box

Hoe zit het nu met de tijdlijn na de 5 films van The Purge DVD box en de tv-serie? Het beste is om de films in volgorde te kijken van uitkomst. Maar je kan het ook opvolgorde van Purges kijken. Geheel waar jouw voorkeur ligt. Hieronder handige lijstjes plus nog wat leuke weetjes.

Tijdlijn waarin de films zijn uitgebracht

 • 2013 The Purge
 • 2014 The Purge: Anarchy
 • 2016 The Purge: Election Year
 • 2018 The First Purge
 • 2018 – 2019 The Purge tv-serie 2 seizoenen
 • 2021 The forever Purge

Tijdlijn chronologische volgorde van purges

 • 2018 The First Purge
 • 2013 The Purge
 • 2014 The Purge: Anarchy
 • 2018 – 2019 The Purge tv-serie 2 seizoenen
 • 2016 The Purge: Election Year
 • 2021 The forever Purge

Purgeverse vanThe Purge DVD box

Het begon klein maar inmiddels is de Purgeverse heel groot geworden met een hele eigen alternatieve geschiedenis en tijdlijn. Heel duidelijk is het niet altijd en ook ik heb flink moeten speuren voor een duidelijk beeld. Zo is tijdens The Purge Election Year niet helemaal duidelijk in welk jaar het afspeelt. Het is in ieder geval terwijl The Founding Fathers of America al 25 jaar aan de macht zijn. (en het is niet de 25ste purge zoals zoveel sites vermelden, dat klopt niet) En die zijn in 2014 aan de macht gekomen.. Dus reken daar 25 jaar bij op en je komt op 2039 uit. Zo ben ik een beetje gaan rekenen en doen en vervolgens tot onderstaand overzicht gekomen aan de hand van de tv-serie en films van The Purge DVD box. Ja, de nerd in mij is alive and kicking en geniet hiervan.

Wanneer: 20 maart – 21 maart van 19:00 tot 7:00

Regels:

 • Als de sirenes klinken om 19:00 start de jaarlijkse zuivering tot 7:00 de volgende dag
 • Alle politie, brandweer en medische diensten zijn niet beschikbaar tijdens de 12 uur durende zuivering
 • De president, familie van de president, overheid/regering met een level 10 klasse zijn onschendbaar
 • Alleen klasse 1 tot 4 wapens zijn toegestaan. Vanaf klasse 5 is verboden, dat zijn dingen als dynamiet en explosieven
 • Alle vormen van geweld en crimineel gedrag zijn legaal tijdens de 12 uur durende zuiveringsnacht en worden aangemoedigd in het belang van het land
 • Overtredingen van bovenstaande regels wordt gestraft door het publiekelijk ophangen van de overtreders

Let op: in The Purge Election Year is de regel van immuniteit voor level 10 overheid mensen geschrapt

Tabel jaartallen

JaartalGebeurtenisFilm/serie
2014NFFA aan de macht
2015
2016
2017Eerste testronde The Purge / Purge 0The First Purge film
2018Eerste Purge
2019Tweede Purge
2020Derde Purge
2021Vierde PurgeBeginscène The Purge Election Year
2022Vijfde Purge / Voor het eerst geaccepteerd door het volkThe Purge film 1
2023Zesde Purge / Anit-zuiveringsgroep begint te vormenThe Purge Anarchy
2024Zevende Purge
2025Achtste Purge
2026Negende Purge
2027Tiende PurgeTv-Serie seizoen 1
2028Elfde PurgeTv-serie seizoen 2 (Ongeveer kan ook later zijn)
2029 – 2038Zuiveringen verlopen jaarlijks
203922ste Purge / Regels veranderen van level 10 onschendbaarheidThe Purge Election Year (Veel mensen zeggen dat dit ook in 2040 plaats vindt)
204023ste Purge / Regels veranderen van level 10 onschendbaarheidThe Purge Election Year (Ik denk dat dit in 2039 plaats vind)
2041 – 2048Geen purges meer, afgeschaft!
2049De zuiveringsnacht komt terugThe Forever Purge

Weetjes The Purge DVD box

Ik ben gek op trivia, weetjes en easter eggs in films. De films van de The Purge DVD box en de tv-serie bieden veel leuke weetjes. Naast elke keer een verdieping bij elk deel dat uitkomt, zitten er ook veel leuke referenties.

 • Mensen die achter The Purge staan plaatsen blauw/witte bloemen voor hun huis op de avond van de zuivering. De baptisia bloem is specifiek de bloem omdat deze staat voor wedergeboorte
 • Sandin systems is een naam die je vaker zult horen. Dit is de beveiliging gemaakt door niemand minder dan James Sandin van deel 1
 • Komen de witte dames in film 1 je bekend voor? Deze zijn gebaseerd op de volgers van niemand minder dan Charles Manson
 • Hoe de regiseur James DeMonaco aan zijn idee kwam? Dankzij een uitspraak van zijn vrouw nadat ze te maken hadden gehad met agressie in het verkeer
 • James DeMonaco is intens angstig voor vuurwapens en de liefde hiervoor in zijn land. Dat cynisme proef je goed in de films van The Purge DVD box

Wist je ook dat..

 • The Purge is elk jaar op maart de 21ste.. schrijf dit uit en je krijgt 3-2-1… go!
 • Aan het einde van de tweede film tijdens de credits is er een shot van wapens op een tafel. Er tussen ligt het kenmerkende wapen van Faith in Buffy The Vampire Slayer! (Love deze knipoog. Buffy forever)
 • The Purge Election Year is de enige film waarin je niet het eindsignaal van de zuiveringsnacht hoort
 • Sabien is een naam die in elke film en de serie terugkomt. Uiteindelijk is Sabien een grote naam van één der slechteriken maar wat de link onderling is.. Ik ben er nog niet achter! Wat er met de slechterik Sabian is gebeurd, is niet helemaal bekend, misschien dat die andere referenties broodkruimeltjes zijn van zijn verhaal? Of een inside joke van de regisseur.

Extra The Purge DVD box

Inmiddels is deze film wel onderdeel van een echte franchise en kent het een grote fanbase. Iedereen kent bepaalde beeldmerken wel inmiddels of heeft wel eens iets voorbij zien komen. De maskers zijn namelijk fenomenaal gedaan in deze films, en serie! Tijdens Halloween en Carnaval worden ze dan ook veelvuldig gebruikt. Het zijn echt gruwelijk enge maskers, zo goed gedaan wat mij betreft. Hieronder wat leuke linkjes als extra bonus in deze The Purge DVD box, tv-serie en extra leuke dingen die ermee te maken hebben.

Lees ook de blog van The Matrix Resurrections

the purge

lees deze blog over de dvd van Elvis

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.