Matrix Resurrections, een vierde deel van deze iconische filmserie

De eerste keer dat ik de Matrix zag is voor altijd in mijn geheugen en hart gegrift. Dit was de eerste keer dat de bioscoop een film als dit liet zien. Ik spreek dan over het tijdperk wat nog niet gedomineerd werd door mobiele telefoons en social media. De Matrix was nieuw, prachtig gefilmd en scifi high tech wat iedereen wist te verbazen. De hele zaal in de bioscoop ging los wat ik nog nooit had meegemaakt. Met z’n allen juichten we voor Neo, Trinity & Co. We zijn nu in 2022 en Matrix Resurrections, het vierde deel is net uit.

movieposter

De Matrix

Even een korte terugblik. De eerste film is namelijk uit 1999. Wow die komt nu pas binnen, dat is 23 jaar geleden! Dat verklaart ook wel de hoge mate van sentiment bij mij denk ik. De eerste film laat ons kennismaken met computerhacker Neo. Al snel komt hij erachter dat zijn wereld, onze wereld, bedrog is. Er woedt al vele jaren een strijd tussen robots en de mens. De Matrix is de werkelijkheid die wij zien, maar kunstmatig geprogrammeerd door de robots. Wij zijn hun slaven die ze voorzien van hun energie. Inmiddels is het dus 23 jaar later en Matrix Resurrections is het vierde filmdeel wat is uitgebracht.

Het tweede en derde deel brengt ons dieper in de wereld en oorlog die er woedt. Je gaat door achterdeurtjes, maakt kennis met rogue programma’s en gangbare regels zijn er om verbroken te worden. De prachtige actiescène’s zijn wel echt kenmerkend voor de films. Het verhaal wordt wel wat ingewikkelder en soms misschien wat ver gezocht. De speelsheid en luchtigheid van de eerste film vind je niet in de vervolgen. Deze laten je diep duiken, heel diep in de wereld van de Matrix. Hoe zit dat met Matrix Resurrections?

Matrix resurrections

Wachowski brothers?

Matrix Resurrections is geregisseerd door Lana Wachowski. De eerste drie delen komen van de Wachowski brothers. Wie is Lana dan want ze hebben geen zussen, maar ze draagt wel dezelfde achternaam. Hoe zit dat? Nou beide broers blijken transgender te zijn. En tegenwoordig aangesproken te willen worden als vrouwen. Lana is Larry, en dus 1 van de Wachowski brothers of anno nu Wachowski sisters.

Matrix Resurrections synopsis

Na het einde van het derde deel van The Matrix trilogie in 2003 keert Keanu Reeves, 8 jaar later, terug als Neo in de vierde film: The Matrix Resurrections. Neo keert terug en hij zal opnieuw de strijd aan moeten gaan tussen de mensheid en de machines. En hij moet kiezen tussen twee parallelle werkelijkheden: het dagelijkse leven… en hetgeen wat daarachter schuilt. Opnieuw moet hij het witte konijn volgen. Déjà vu..

Trip down..

Ik sprak al eerder over mijn hoge gehalte van jeugdsentiment voor deze filmserie. Vooral het eerste deel vind ik geweldig. Nog nooit had ik juichend met mensen in een bioscoopzaal gezeten. Maar we voelden het allemaal. Neo was The One (in ieder geval de onze!) en wij mensen leefden in een grote leugen. Een nieuw perspectief op het leven dat we kennen was geboren dankzij deze films. Daarna werden onze dagelijkse moves ook sterk geïnspireerd door de vechtscène’s uit de film. Deel 2 en 3 waren wederom prachtig gemaakt, het verhaal werd meer uitgediept. Maar toch raakten deze mij soms kwijt. Toen Matrix Resurrections te zien was kon ik niet wachten.

De eerste film eindigde met een vliegende Neo en ik had eigenlijk gehoopt dat we meer die weg zouden inslaan. Luchtig, fun, visueel prachtig en veel toffe actie. In plaats daarvan ontvouwde zich een heel universum met heel veel geschiedenis. Er kwam ook een animated serie die nog dieper op alles inging. Matrix Resurrection begint echt heel tof. Meteen voel ik dat sentiment en enthousiasme in mijn lichaam opborrelen.

The one

Het is echt een heerlijk begin van Matrix Resurrections. Ik had geen synopsis gelezen en was helemaal blanco. Al snel was ik wat in de war, want de Matrix bleek een videogame? Huh wait what? Maar al snel vallen mij allerlei diverse dingen op. Herkenning, herhaling, blauwe kleuren, oude en nieuwe helden. Al snel snap ik waar we naar toe gaan in dit verhaal en dat is wat mij betreft prima.

Na het enthousiaste begin weet ik even niet zo goed wat ik met Matrix Resurrections aan moet. Het is gewoon de Matrix. Maar die herhaling gaat op den duur wel wat irriteren en vervelen. Echt alles wordt herhaald en ik wacht op het moment dat we nieuwe herinneringen gaan maken. Ook is het allemaal wat gedowngraded. Kleding is soberder, er zijn meer scène’s met ‘diepgang’ en conversaties. Tegelijk is er ruimte voor veel humor en zelfspot. Het ‘The One’ gebeuren krijgt wel leuk vorm. Net zoals het verhaal van Neo en Trinity.

Oud en nieuw in Matrix Resurrections

De Matrix in deze film is nieuw geschreven en er zijn veranderingen ten opzichte van de originele. Er komt op den duur een Fransman, een buitenbeentje die uit de originele Matrix is geschreven. Maar ik heb geen idee wie dit is. Hij roept wel dat vroeger alles beter was zonder social media en mobiele telefoons. Toen er nog telefooncellen waren. Deels is het wel komisch, deels herken ik hem niet en is het een beetje een schreeuw en verantwoording voor deze reboot. Matrix Resurrections heeft namelijk technisch gezien wel een upgrade gekregen. En gezien het origineel uit 1999 stamt was dat wel nodig ook.

Inmiddels weet ik wie de Fransman is. Namelijk Merovingian, een best belangrijk en indrukwekkend karakter uit deel 2 en 3. Ook Morpheus en Smith zien we terug en worden gespeeld door andere acteurs. Smith vind ik echt heel tof. Morpheus ken ik van een eerdere filmreview die ik heb geschreven, namelijk die van de Candyman. En ook de rol van Barney, uhm, de psycholoog vind ik erg leuk. Het einde van Matrix Resurrections zorgt weer voor een klein juichgevoel waar ik zo naar had uitgekeken.

Matrix resurrections

Matrix resurrections ervaring

Ik ben een beetje in dubio door Matrix Resurrections. Ik vond het vermakelijk en het bracht weer de geliefde jeugdsentiment mee. Toch was het voor mij teveel herhaling en had ik liever meer iconische actie gehad. Sommige dialogen waren echt te lang. Ook de rol van Niobe vond ik stom. Vond ik toen al en nu nog steeds. Ik vind haar zo stom dat ik niet meer verdieping en woorden wil gebruiken hiervoor.

Ook met de kleding hadden ze echt wel iets meer kunnen doen. Ik snap dat de hele bdsm steampunklook misschien niet meer passend is. Maar het had wel iets meer Matrix in een nieuw jasje kunnen zijn toch? Daarbij dacht ik dat Matrix Resurrections een doorstart zou zijn naar een nieuwe generatie acteurs maar ook dat gebeurd niet echt. Het is gewoon een extra verhaal van Trinity en Neo, met heel veel kanten waar het naar toe zou kunnen gaan. Toch heb ik me vermaakt en zal ik de komende dagen weer mijn kogelontwijkmoves afstoffen en als niemand kijkt uitvoeren.

  • Warner Bros
  • 142 minuten (langste Matrix film tot nu toe)
  • Vanaf 12 jaar
  • Thuis via: Pathé Thuis, Ziggo, KPN, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox en Rakuten TV
Dit heerlijke nummer kan niet missen in Matrix Resurrections.
Matrix resurrections
Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.