The Batman, over de jonge jaren van deze intelligente superheld

The Batman is terug! En hoe… Deze film, ook wel bestempeld als reboot, uit 2022 is totaal iets anders dan dat je gewend bent. Gelukkig heeft Ben Affleck het pak doorgegeven. En dit keer aan Robert Pattison… zucht. Geen zucht van zwijmel, maar zucht van intens balen. Ik heb totaal geen affiniteit met deze acteur. Maar ik heb wel zin in deze film en ik geef het een kans. Byebye Ben, hello nieuwe Batman.

The Batman

The Batman 2022

The Batman waagt zich in de onderwereld van Gotham City wanneer een sadistische moordenaar een spoor van cryptische aanwijzingen achterlaat. Naarmate het bewijs dichter bij huis begint te leiden en de omvang van de plannen van de dader duidelijker wordt, moet hij nieuwe relaties smeden, de dader ontmaskeren en gerechtigheid brengen in het machtsmisbruik en de corruptie die de metropool al lange tijd teisteren.

Twee jaar lang heeft Bruce Wayne (Robert Pattinson) de straten van Gotham City bewaakt als de Batman. Hij is een schrikbeeld voor criminelen geworden en heeft zo de duistere kant van de stad leren kennen. Met slechts een paar trouwe bondgenoten – Alfred Pennyworth (Andy Serkis) en inspecteur James Gordon (Jeffrey Wright) – in een stad waar corruptie hoogtij viert, staat de eenzame held The Batman voor de gewone burgers symbool voor wraak.

The Batman

Reboot 2022

Matt Reeves is de regisseur van The Batman. Je kan hem kennen van de geweldige Cloverfield films en de fantasy-horrorfilm Let me in. Maar ook misschien van Dawn of the Planet of the Apes, War for the Planet of the Apes en van de hele toffe Amazon exclusive tv-serie Tales from the loop. Ik had al begrepen dat deze film duister zou zijn. Na Zack Snyder’s Justice League en met Pattison als Batman had ik best wel wat twijfels over deze film. Ik hou van duister maar duister om het duister zijn en onnodig langdradig in combonatie met slecht acteerwerk zijn tergend (Sorry Zack).

Wat een verrassing was The Batman dan ook! Het is inderdaad duister en heel erg gericht op de menselijke aspecten. Maar anders dan Justice League lukt het Reeves wel met The Batman voor mij. We duiken in het tweede jaar dat Bruce Batman is, hij is dus jong en onervaren en nog niet geaccepteerd door de mensen. Ze zien hem als teken van wraak en zijn bang. Bruce daarentegen gebruikt dit alter ego als therapie voor zijn verleden en pijn. De film duurt bijna 3 uur en we komen vele leuke bekenden tegen.

Superhelden en villains in The Batman

De sfeer doet me heel erg aan het geweldige verhaal / film van Watchmen denken. Dit is waar mensen zich verkleden als superhelden en zich zo gedragen. Zonder superkrachten dus. Dit komt ook zo naar voren in The Batman. Onze held is natuurlijk ook gewoon een mens. Een heel intelligent mens met een zeer goede conditie. Dit in combinatie met zijn geld en technische snufjes, maken hem tot de superheld die we kennen. Pattison laat een grungy Bruce zien die duister en dorky is. Niet de playboy die we kennen. Met de muziek van Nirvana in de film (geweldige keuze), werkt dit image voor de acteur en voor de film wat mij betreft. Niet altijd, naar het einde toe kan Pattison het voor mij niet meer dragen. Maar het is altijd beter dan Ben Affleck.

En dan de villains in The Batman. Wow! The Pinguin is gewoon Colin Farrell, zijn make-up verdient echt een prijs. Geweldig gedaan. Catwoman, Zoë Kravitz de dochter van Lenny Kravitz, is prima maar niet bijzonder. En grote villain The Riddler, wauw! Ik heb nog nooit zo’n duistere en bizarre vertolking van dit karakter gezien. Heel benauwend en geweldig. Met dit karakter stappen we zelfs het horror genre binnen. En ook dit is nieuw met Batman. En het werkt wat mij betreft. Trouwe butler Alfred (Gollum!) is ook een fijne rol. Net zoals Gordon. Al praat deze wel heel erg met de bekende zware Batman stem. Geen idee waarom, beleefdheid?

Batman door de jaren heen

De nerd in mij duikt ook meteen in de geschiedenis van deze superheld. Geboren in de comics en al vroeg ook op tv en het doek te vinden. Eind jaren 80 is daar mijn geliefde regisseur Tim Burton die twee geweldig artistieke bombastische Batman films aflevert. Dit zijn jeugdfilms en zeker favoriet van mij. Daarna volgen wat mindere films met onder andere Mr. Freeze. De franchise kreeg pas weer een boost dankzij Christopher Nolan’s serieuze vertolking. Dit waren zeker ook prima. De periode Ben Affleck wil ik graag overslaan.

Ook wil ik graag de Catwoman films negeren. Wat een belediging voor vrouwen én voor deze superheld wist Halle Berry neer te zetten. Michelle Pfeiffer is nog steeds de beste Catwoman. Daarentegen ben ik fan van de laatste Joker film. In het begin was ik niet zo enthousiast maar na de twist zeer zeker wel. En ook de tv-serie Gotham wil ik noemen, dit is misschien wel mijn favoriete vertolking van Batman. En de comedy serie Community heeft een geniale vertolking door Abed. The Batman is zeker ook een originele manier van de jonge jaren van deze superheld en was een prima film wat mij betreft.

The Batman

Batmanfilms op volgorde

 • 1943: Batman
 • 1949: Batman and Robin
 • 1966: Batman: The Movie
 • 1989: Batman
 • 1992: Batman Returns
 • 1993: Batman: Mask of the Phantasm
 • 1995: Batman Forever
 • 1997: Batman & Robin
 • 2004: Catwoman
 • 2005: Batman Begins
 • 2008: The Dark Knight
 • 2012: The Dark Knight Rises
 • 2016: Batman vs Superman: Dawn of Justice
 • 2016: Suicide Squad (Alleen op het einde)
 • 2017: The Lego Batman Movie
 • 2017: Justice League
 • 2019: Joker
 • 2022: The Batman
 • Gotham tv-serie (2015 – 2019 / 5 seizoenen)
1989 Batman trailer én de enige echte theme song van Batman wat mij betreft!
The Batman

The Batman 2022

Terug naar The Batman 2022. Reeves heeft filmisch een geweldige ambiance weten neer te zetten in de jaren 70 sfeer maar toch in het nu ook. Hij filmt vanuit verrassende hoeken en perspectieven. Soms is het wazige beeld net wat teveel, ik ga twijfelen of het aan mijn bril ligt. Maar ik vind zijn creatieve kijk en manier van filmen aangenaam en een interessante toevoeging. De scène waarin Batman naar beneden stort is geweldig. Ik heb onze held nog nooit een foutje zien maken en dat maakt het heel realistisch. Ook zien we een Batman met vieze nagels, wonden en weinig gadgets. De chemie tussen Batman en Catwoman was ook niet voelbaar voor mij.

De muziek in The Batman doet me teveel aan Star Wars denken, en dat is ook niet zo gek want dezelfde eerste 4 tonen van het overbekende Darth Vader muziekstuk worden gebruikt. Ik mis de theme tune van Danny Elfman, dat is gewoon Batman en had best weer gebruikt mogen worden. Het acteerwerk is goed en met name door de villains. Pattison viel me mee, de Kurt Cobain grunge versie werkte redelijke goed voor hem. De scènes met meer conversatie waren wat langdradig naar mijn smaak. Maar al met al heb ik genoten en vond ik het realistische, menselijke en horror aspect erg verfrissend en goed werken! En een groot applaus voor The Riddler, geweldig neergezet in deze film.

En het einde smaakt naar meer..

The Batman is vanaf 18 april thuis te bekijken via Pathé Thuis, Ziggo, iTunes, Amazon Prime Video, Google Play, Microsoft Xbox & Rakuten TV.

Extraatje

Community is een geweldige comedy serie en Abed is een geweldige Batman. Dit wil ik graag tot slot nog delen 🙂
Lees ook Raised by Wolves

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.